Anotimpul rece este spaima parintilor. Eu stiu clar ca vocea ragusita precede febra si niste evenimente care se lasa cu zile de concediu medical si stat acasa cu piticul bolnav. Faringitele, laringitele, amigdalitele si herpanginele ne dau batai de cap de prin octombrie pana primavara tarziu.
Incerc sa nu ajungem la aceste probleme, dar de cele mai multe ori este peste puterea mea. Cum spuneam il urmaresc pentru a lua simptomele din pripa. Orice semn mic duce la masuri. De cele mai multe ori, prefer sa il tin acasa o zi sau doua ca sa evit sa stam o saptamana.
Din ritualul nostru de protectie impotriva racelilor face parte spalatul pe maini des. Piticul meu, desi nu mai este bebelus, baga mereu degetul in gura si, cum pune mainile peste tot, apa si sapunul sunt esentiale ca sa evitam introducerea in corp a tot felul de bacterii si virusuri.
In general, noi evitam locurile aglomerate, dar cat timp vremea este rece o facem deliberat. Locurile de joaca le evitam pe cat posibil (la 4 ani nu stiu daca a fost de 5 ori), nu mergem la mall, supermarket sau alte asemenea decat daca este neaparat necesar. Nu ne intalnim cu oameni care sunt deja raciti.
Hidratarea are un rol esential. Ceai nu vrea sa bea de niciun fel, dar apa bea in cantitati considerabile. Este important sa fie hidratat, mai ales in eventualitatea in care ar face febra, iar deshidratarea ar veni imediat.
Ceea ce mananca copilul in aceasta perioada este foarte important. Nu ca nu ar fi in restul anului, dar acum tin mortis sa manance multe fructe si legume proaspete. Ii mai strecot si niste usturoi, si-un pic de ceapa, rodie, mere, portocale, patrunjel. Nu e foarte fericit de meniu, dar asta e! Mai bine cateva mutre sclifosite decat muci, febra si alte chestii care ne strica echilibrul.
Pana acum acest regulament nescris ne-a ajutat sa nu racim aproape deloc. Mucii trec doar cu ser fiziologic, iar antibioticul sau alte medicamente sunt necunoscute. Avem totusi la insemana un spray pe care-l folosesc atunci cand simt ca raceala bate la usa: Laridep spray oral. E un produs fitofarmaceutic ce poate fi folosit de la 3 luni ale copilului, e din extracte de plante dozate controlat de specialisti. Practic, noi il folosim frecvent pentru preventie, insa este eficient si in faza acuta a racelii. Ne-a ajutat sa nu ajungem la probleme grave. Ii dau doua pufuri si gata. E salvat. Are in compozitie echinaceea, cimbru de cultura, propolis, acerola, lemn dulce si hialuronat de sodiu.
Cimbrul, de exemplu, impiedica bacteriile sa se multiplice, datorita actiunii dale antimicrobiene. Hialuronatul de sodiu are rolul de a retine apa, asa ca ajuta la pastrarea unei mucoase hidratate si astfel nu mai are senzatia de uscaciune in gura. Tinem sprayul pe noptiera si cand vad ca vocea-i este ragusita facem fas-fas si gata. Nu inainte de a-i servi o portocala mica-mica. Fasul il facem mai mult in joaca, ba chiar a ajuns sa-i placa. Oricum, orice este mai placut decat noptile nedormite din cauza tusei.