Reintrarea in colectivitate dupa vacanta, chiar si de o saptamana, inseamna pentru multi copii reluarea virozelor respiratorii. Mai ales pentru acei micuti al caror sistem imunitar este slabit si nu poate lupta impotriva bolilor.
Ti-am pregatit mai jos 9 solutii naturale pentru intarirea sistemului imunitar al copilului tau, dar care il ajuta si sa isi revina mai repede dupa o raceala. Inarmeaza-te cu aceste sfaturi ca sa accelerezi recuperarea si sa atenuezi acele simptome suparatoare dintr-o raceala.
1. Da-i copilului mai multe fructe si legume
O dieta sanatoasa este fundamentul unui bun sistem imunitar, deci acorda o mai mare atentie alimentelor pe care le mananca micutul tau. Fructele si legumele precum: merele, morcovii, cartofii dulci, fasolea, broccoli, kiwi, pepenii, portocalele si capsunele pot intari sistemul imunitar al copilului tau. De aceea ar fi bine sa fie incluse in dieta oricarui copil.
Da-i copilului fructe si legume organice crude. Incearca sa-ti determini copilul sa manance cinci portii de fructe si legume pe zi. O portie reprezinta cam o ceasca. Portiile pot fi dispersate pe tot parcursul zilei, in diferite mese si gustari.
Nucile, semintele, leguminoasele, cerealele integrale si alte alimente bogate in vitaminele A, B2, B6 si C, zinc, seleniu si acizi grasi esentiali contribuie, de asemenea, la intarirea sistemului imunitar. In schimb, limiteaza aportul de zahar, deoarece reduce numarul de celule albe din sange.
2. Cat mai multe lichide
Asigura-te ca micutul tau bea multe lichide pe parcursul zilei, mai ales daca are si febra. Aceasta poate duce la deshidratare, care poate evolua rapid la copiii mici. Lichidele ajuta, de asemenea, la fluidizarea mucusului si la eliminarea lui mai usor. Apa fiarta si racita este cea mai buna, dar daca cel mic refuza apa simpla, fii creativa!
Ofera-i sucuri de fructe proaspete - de exemplu de citrice, la care ai bonus vitamina C - sau o supa de pui reconfortanta. Pe langa faptul ca furnizeaza o serie de nutrienti sanatosi intr-un castron cald, linistitor, supa ajuta si la hidratare. Adauga in supa ciuperci (ele ajuta la stimularea productiei de celule sanatoase), usturoi (proprietati antibacteriene), morcovi (plini de antioxidanti) si paste alfabet pentru amuzament. In loc de trei mese regulate, da-i portii mai mici de mai multe ori pe zi. Lichidele calde ajuta la disconfortul gatului prin cresterea debitului de sange in zona.
3. Un somn bun intareste imunitatea
Somnul este cea mai buna ocazie pentru ca organismul sa se repare si sa alunge raceala. Deprivarea de somn prezinta multe dezavantaje, inclusiv vulnerabilitatea crescuta la boli. Un nou-nascut are nevoie de pana la 18 ore de somn pe zi. Alti copii au nevoie de 10-14 ore de somn pe zi, in functie de varsta lor.
Nu doar durata somnului este importanta, ci si calitatea acestuia. Transforma dormitorul copilului intr-un refugiu pentru repaus, pastrandu-l mai intunecat si bine aerisit. Somnul in intuneric promoveaza producerea hormonului melatonina, care actioneaza si ca un puternic antioxidant. Nu uita sa elimini toate dispozitivele electronice din dormitorul copilului.
4. Invata-l regulile de igiena
Invata-l pe cel mic care sunt obiceiurile de igiena, astfel incat sa le aplice pe tot parcursul vietii. O buna igiena nu stimuleaza sistemul imunitar, dar ajuta la prevenirea bolilor, reducand efortul acestuia de a lupta impotriva germenilor de zi cu zi.
Primul lucru pe care ar trebui sa-l inveti pe cel mic este tehnica adecvata de spalare a mainilor. Acest obicei simplu va reduce sansele de a contracta diferite infectii, cum ar fi raceala si gripa comuna. Invata-ti copilul sa-si spele regulat mainile cu apa calda si sapun timp de cel putin 20 de secunde.
Copiii ar trebui sa se spele pe maini dupa ce s-au jucat afara, dupa ce au ajuns acasa de la scoala sau gradinita, dupa ce au folosit toaleta, dupa ce s-au jucat cu animalele de companie si inainte de a lua masa. De asemenea, invata-ti copilul sa utilizeze un servetel cand stranuta sau tuseste.
Daca te-ai gandit ca o super-curatenie in casa l-ar tine pe cel mic departe de raceli, te-ai inselat. Cercetatorii sugereaza ca expunerea in copilarie la germeni si anumite infectii poate ajuta efectiv sistemul imunitar sa se dezvolte mai bine, deoarece pregateste imunitatea copilului pentru tot restul vietii sale.
5. Evita antibioticele, cand nu sunt necesare
Desi antibioticele sunt esentiale si utile in lumea de astazi, atunci cand ne bazam prea mult pe ele pot fi daunatoare organismului. Utilizarea excesiva a antibioticelor tinde sa distruga sistemul imunitar, deoarece acestea distrug fara discriminare atat bacteriile rele, cat si pe cele bune.
In plus, excesul poate provoca bacteriile sa devina din ce in ce mai rezistente la antibiotice si sa nu raspunda la tratamentul standard.
Nu cere niciodata medicului pediatru sa scrie o reteta pentru un antibiotic la fiecare raceala, gripa sau durere in gat a copilului.
6. Dragostea tamaduitoare
Dragostea si afectiunea sunt importante pentru dezvoltarea generala a copilului, inclusiv pentru intarirea sistemului imunitar. Un copil nu are nevoie de cadouri si jucarii scumpe. El are nevoie de dragoste si de sentimentul ca are o viata fericita si sigura. S-a descoperit ca sentimentele pozitive si fericirea pot stimula celulele sistemului imunitar.
Nu ezita sa-ti arati dragostea si grija fata de copilul tau, mai ales atunci cand e bolnav. Tine-l in brate, mangaie-l si da-i multi pupici. Totodata fa tot posibilul pentru a preveni situatiile stresante, deoarece acestea pot sa epuizeze sistemul imunitar si sa reduca rezistenta copilului la boli.
7. Uleiul de eucalipt pentru nasul infundat
Un copil care nu poate respira bine in timpul somnului devine agitat, plange si se trezeste des in timpul noptii.
Daca ai acasa un umidificator de camera, inainte de culcare, poti sa adaugi in apa aparatului cateva picaturi de ulei esential de eucalipt. Daca nu ai umidificator, poti sa asezi pe calorifer o farfurie cu apa, in care ai picurat uleiul de eucalipt. Aceasta procedura poate ajuta la umidificarea cailor respiratorii si la o respiratie mai usoara.
8. Foloseste probiotice naturale
Probioticele sunt tulpinile bacteriilor "bune" din tractul intestinal, care impiedica bacteriile "rele" sa preia controlul. Cercetatorii considera ca bacteriile "bune" au o influenta pozitiva asupra sistemului imunitar. Asa ca ofera-i celui mic in mod regulat alimente bogate in probiotice cum ar fi iaurt, lapte batut, kefir si varza murata.
9. Suplimente alimentare pentru intarirea sistemului imunitar
Administrarea de suplimente alimentare poate fi de mare ajutor in imbunatatirea imunitatii copilului si poate reduce perioada de boala. Alinan Proimmunity sirop, pentru copiii de peste 1 an si Alinan Proimmunity capsule pentru cei mai mare de 7 ani.
Cele 2 produse din gama Alinan Proimmunity au in compozitie ingrediente cu efect imunostimulator, ce contribuie la cresterea rezistentei organismului la suparatoarele raceli de sezon: echinacea, vitamina C, propolis, fructe de maces, fructe de soc, zinc si vitamina D3.
Alinan Proimmunity - sta de sase pentru imunitate!