Zilele reci de iarna vin adesea cu raceli si dureri in gat pentru copii. Medicii pediatri au programul incarcat iar camerele de garda sunt, de regula, pline. Cu toate acestea, cand copiii incep sa tuseasca cei mai multi parinti apeleaza la siropurile specifice, pe care insa medicii pediatri le ocolesc.
Ce este tusea?
Tusea este expulzarea brusca si violenta a aerului din plamani. Tusea reprezinta un mecanism de eliberare a cailor respiratorii de secretiile nedorite: secretii respiratorii, materii straine (cand ceva "se duce pe partea cealalta", etc.), protejand astfel plamanii.
Tusea este stimulata de iritatii chimice, stimuli tactili si forte mecanice si este reglata de creier. Este o actiune reflexa, in cele mai multe dintre cazuri.
Ce sunt inhibitorii de tuse?
Antitusivele sunt medicamente care reduc tusea. Exista doua tipuri: cele care actioneaza asupra creierului (asupra centrului nervos care controleaza tusea), denumite medicamente de actiune centrala, si cele care actioneaza asupra terminatiilor nervoase ale cailor respiratorii (unde reflexul tusei este declansat de diferiti stimuli), denumite medicamente de actiune periferica.
De ce NU este recomandat sa se administreze medicamente pentru a opri tusea?
Dupa cum am spus, tusea este un mecanism de aparare. Aceasta are rolul de a elibera caile respiratorii de secretii si corpuri straine. Prin urmare, desi poate fi enervanta, tusea este benefica.
Cu toate acestea, tusea poate aparea si in diferite alte situatii. Astfel, un copil poate tusi pentru ca este racit (cea mai frecventa cauza de tuse in copilarie) si il deranjeaza secretiile, dar si din cauza faptului ca a aspirat un obiect strain sau o bucata de mancare, ori pentru ca are o criza astmatica sau o bronsiolita.
Tratamentul pentru fiecare dintre acestea va fi diferit. Daca tusea se datoreaza unei crize astmatice, copilul va avea nevoie de un bronhodilatator, daca este cauzata de aspiratia unui corp strain, acesta trebuie indepartat, iar daca este cauzata de o laringita, se vor administra corticoizi, insa numai la recomandarea medicului.
In cazul racelii, cea mai frecventa cauza a tusei in copilarie, eliminarea tusei ar insemna o acumulare mai mare de secretii in organism, care pot duce la obstructia cailor respiratorii, la o oxigenare mai mica si la un risc mai mare de otita si pneumonie.
De ce ar trebui sa eviti administrarea antitusivelor in cazul copiilor
Anitusivele nu sunt recomandate in cazul copiilor deoarece, pe de o parte, tusea este un mecanism de aparare, pe de alta parte, tusea poate aparea in diferite patologii pentru care tratamentul este total diferit, in functie de cauza.
In plus, majoritatea antitusivelor nu s-au dovedit a fi eficiente in reducerea tusei copiilor raciti si, in plus, au multe efecte adverse, multe dintre ele fiind contraindicate in cazul copiilor, in special in cazul celor sub doi ani. Mai mult, administrarea siropurilor pentru tuse nu este recomandata in cazul copiilor sub 6 ani.
Ar fi recomandata utilizarea antitusivelor intr-o situatie specifica?
Majoritatea pediatrilor iau in considerare utilizarea antitusivelor doar in cazul copiilor mai mari de 10 ani, care au o tuse iritativa, neproductiva si care ii impiedica sa se odihneasca. In acest caz insa, antitusivele sunt recomandate pentru perioade scurte de timp.
Ce se intampla in cazul siropurilor mucolitice?
Ca si in cazul antitusivelor, nici mucoliticele nu s-au dovedit a fi benefice in cazul copiilor. In plus, si acestea au o multime de efecte adverse documentate. Din acest motiv, nici medicii pediatri nu prescriu in mod obisnuit mucolitice in cazul racelilor.
Ce trebuie sa faci daca micutul tau este racit si tuseste
In cazul in care copilul este racit si tuseste, este important sa mergi la medic pentru o evaluare, mai ales daca tusea este enervanta si nu il lasa pe copil sa se odihneasca.
In cazul in care copilul sau bebelusul este racit si tuseste, poti apela la unul dintre urmatoarele trucuri pentru a face aceasta perioada mai usor de suportat:
- Spalarea si aspirarea (sau suflarea) nasului atunci cand este necesar, in special inainte de hranire si inainte de culcare. Amintiti-va ca tusea este un mecanism de mobilizare a secretiilor; daca avem mai putine secretii, vom tusi mai putin.
- lingurita de miere: mierea este singurul "remediu casnic" care s-a dovedit ca reduce tusea. Conform studiilor, reduce disconfortul, severitatea si frecventa tusei si imbunatateste somnul atat pentru copii, cat si pentru parintii lor. Se poate administra cate o lingurita de miere inainte de culcare, insa numai in cazul copiilor de peste un an. In cazul bebelusilor nu se administreaza miere, din cauza riscului crescut de botulism.
- Lichide: este important ca in momentul in care este racit copilul sa consume multe lichide. Apa, dar si ceaiurile caldute (nu fierbinti) sunt extrem de benefice si importante pentru a ramane hidratati si a ajuta la o recuperare mai rapida.
Foto: pexels.com