In sezonul rece, sanatatea celor mici este pusa la incercare. Temperaturile scazute, aerul foarte uscat, ploile si vantul rece pot destabiliza sistemul imunitar, care in cazul bebelusilor este in plina formare, facand organismul susceptibil la raceli, gripe si alte afectiuni respiratorii specifice acestei perioade.
Majoritatea proaspetilor parinti se ingrijoreaza atunci cand isi aud bebelusul tusind. Insa tusea este un simptom comun, mai ales pe timp de iarna si poate fi provocata de o varietate de factori, de la infectii respiratorii la iritatii minore. Este important sa intelegem cateva aspecte esentiale atunci cand vine vorba de tusea la bebelusi, pentru a sti cand si cum sa intervenim.
Tipuri de tuse la bebelusi
Bebelusul nu iti poate spune daca simte ceva pe gat cand tuseste, ce il deranjeaza si ce alte simptome mai are. De aceea, trebuie sa stii sa identifici simptomele si modul de manifestare al celor mai frecvente tipuri de tuse la bebelusi:
- Tuse uscata: Este o tuse fara expectoratie sau secretii si poate fi declansata de iritatii in gat sau in caile respiratorii superioare. De obicei, tusea uscata nu este asociata cu o infectie grava si poate fi tratata prin umidificarea aerului si prin folosirea unei solutii saline pentru a curata nasul bebelusului.
- Tuse productiva: Apare atunci cand bebelusul are secretii nazale abundente sau o tuse care elimina mucus. Este adesea un semn al unei infectii respiratorii, cum ar fi o raceala sau o infectie a tractului respirator superior. Este important sa mentinem caile nazale curate pentru a ajuta la eliminarea mucusului si sa monitorizam daca tusea devine mai severa sau daca apare febra.
- Tuse spasmodica: Este o tuse brusca, puternica si repetitiva. Poate aparea ca urmare a iritatiei sau a unei infectii a cailor respiratorii. Uneori poate indica o infectie precum tusea convulsiva sau alte afectiuni mai serioase si necesita consultarea unui medic.
Cauze comune ale tusei la bebelusi
Tusea la bebelusi si copii mici poate fi declansata de numerosi factori si poate avea diverse cauze. Iata care sunt cele mai comune cauze ale tusei la copii:
Infectii respiratorii
Racelile si infectiile virale sunt cauze obisnuite de tuse la bebelusi. Acestea pot include infectii ale tractului respirator superior sau inferior;
Reactii alergice
Unele alergii pot declansa tusea la bebelusi, fie din cauza polenului, prafului, parului de animale sau a altor alergeni. Astmul este adesea asociat cu tusea si respiratia suieratoare si poate fi declansat de aerul rece si de alergii;
Crupul laringian
Crupul laringian afecteaza in jur de 15% dintre copii si este mai des intalnit la micutii intre 6 luni si 5 ani. Este o boala frecventa toamna si iarna, care afecteaza caile respiratorii superioare si le inflameaza. Respiratia este suieratoare si tusea este una latratoare, ce se agraveaza noaptea;
Pneumonia
Este o infectie virala sau bacteriana a plamanilor care poate aparea si de pe urma complicatiei unei simple raceli. Tusea in aceasta afectiune este una umeda si flegmatica, cu expectoratie puternica. De asemenea, copilul mai poate manifesta oboseala si febra. Tratamentul pneumoniei depinde de cauza - virala sau bacteriana - care provoaca aparitia ei;
Virusul sincitial respirator (VSR)
Este un virus frecvent al tractului respirator care provoaca simptome usoare asemanatoare racelii comune. Infectiile cu VSR se raspandesc cu usurinta in randul bebelusilor si copiilor, iar simptomele pot fi asemanatoare cu cele ale unei raceli si pot include febra usoara, scurgere de mucozitati nazale, tuse uscata, durere in gat, durere de cap usoara. La sugarii foarte mici cu VSR, singurele simptome pot fi iritabilitatea, hipotonia si dificultatatea la respiratie;
Iritatii minore
Exemplele includ expunerea la fum de tigara, aer uscat sau poluare atmosferica.
Cand sa iti faci griji
Daca tusea si nasul infundat ale copilului persista mai mult de 10 zile fara sa se amelioreze, mergi cu el la medic. Micutul ar putea avea reflux acid, alergii, astm sau chiar polipi mariti, care inhiba respiratia. Copiii mai mari ar putea avea sinuzita (o infectie bacteriana care este adesea provocata de o raceala). Iarna, daca un bebelus tuseste sever, ar putea fi vorba de virusul sincitial respirator (VSR), o infectie virala periculoasa pentru sugari.
De asemenea, mergi de urgenta cu cel mic la medic daca:
- tusea apare in primele saptamani de viata;
- tusea este insotita de febra care dureaza mai mult de 5 zile;
- apar dificultati de respiratie, respiratie suieratoare sau respiratie rapida, ziua sau noaptea;
- tusea este persistenta si severa. O tuse care persista si devine mai grava in ciuda tratamentului acasa sau care impiedica alimentatia sau somnul bebelusului trebuie evaluata de un medic;
- bebelusul are febra, este letargic sau are alte simptome cum ar fi secretii nazale abundente sau ochi iritati;
- apar schimbari bruste in ceea ce priveste culoarea pielii (mai ales in jurul buzelor sau al nasului), aparitia unor pete rosii sau albastre pe piele;
- tusea se agraveaza pana in a treia saptamana;
- apar transpiratii nocturne, pierdere in greutate, tuse cu sange.
Cum poate fi ameliorata tusea la bebelusi
Tratamentul depinde de cauza tusei si de varsta bebelusului si trebuie administrat doar la recomandarea medicului pediatru. Pe langa indicatiile acestuia, poti ajuta la ameliorarea tusei bebelusului in mai multe moduri:
- asigura-te ca bebelusul este bine hidratat, deoarece acest lucru poate ajuta la eliminarea mucusului si la ameliorarea tusei;
- aeriseste bine locuinta, iar daca este cazul foloseste un umidificator in camera pentru a mentine nivelul optim de umiditate, in special in timpul sezonului rece, cand aerul este foarte uscat;
- pentru bebelusii mici, aspirarea nazala delicata poate ajuta la eliminarea mucusului si poate ameliora tusea suparatoare.
- apeleaza la remedii naturale, cu efecte dovedite impotriva tusei, cum ar fi propolisul sau echinacea.
Siropurile sunt, in general, cel mai bine tolerate de catre cei mici, mai ales cand au gatul iritat. TUSSODEP sirop, de la Dr. Phyto, este recomandat incepand cu varsta de 6 luni pentru ameliorarea tusei iritative, productive, acute sau persistente.
TUSSODEP sirop, combinatie de fitoextracte standardizate si nutraceutice, este un sirop de tuse eficient in afectiuni ale cailor respiratorii superioare si inferioare, calmand tusea iritativa si productiva. Pe langa propolis si echinacea, recunoscute pentru actiunea lor antiinflamatoare, antivirala si antibacteriana, siropul mai contine extract de nalba mare si lichen de piatra, care au rol emolient, formand un stract protector pentru mucoasa iritata, precum si extract de cimbru de cultura, folosit ca antiseptic, mucoreglator si expectorant in tratamentul afectiunilor sistemului respirator.
TUSSODEP sirop este indicat in tratamentul afectiunilor cailor respiratoria superioare si inferioare, datorita efectelor sale dovedite:
- Scade semnificativ numarul episoadelor de tuse iritativa si productiva;
- Reduce simptomatologia asociata tusei uscate, prin scaderea iritatiei de la nivelul mucoasei;
- Amelioreaza tusea productiva,cu efect emolient, expectorant si fluidifiant al secretiilor bronsice;
- Are efect de ameliorare a tusei atat diurne, cat si nocturne, din a doua zi de administrare.
Asadar, tusea poate fi declansata de numerosi factori si poate fi insotita de tot felul de simptome, pe care este bine sa inveti sa le recunosti pentru a gasi cele mai potrivite solutii pentru insanatosirea grabnica a prichindelului tau.
- Foto: Freepik