Sezonul rece este sinonim cu un numar mare de viroze respiratorii, mai ales in randul copiilor. Secretiile nazale abundente insotesc aproape fara exceptie orice viroza, iar parintii ar face orice sa ii scape pe cei mici de nasul incarcat si de dificultatea de a respira. Cea mai simpla metoda de a curata nasul este suflatul acestuia, intr-un servetel curat sau intr-o batista. Multi parinti isi incurajeaza copiii sa sufle nasul puternic, fara sa stie cat de periculos poate fi acest lucru.
Cine s-ar fi gandit ca un gest banal precum suflatul nasului poate provoca probleme serioase? Medicul ORL Bogdan Mocanu a explicat, intr-un videoclip in care vorbeste despre sinuzite, de ce este gresit sa ii punem pe copii sa sufle nasul cu putere. Presiunea care se creeaza la nivelul nasului poate duce la probleme mai serioase ale urechilor si ale sinusurilor. Acestea sunt si mai probabile atunci cand nasul este infundat, iar suflatul este, practic, inutil.
„Vad mamici cu copii in parc si le spun copiilor: Sufla tare nasul, sa te auda mami cum sufli tare de tot! Si e exact modelul gresit de a sufla nasul, pentru ca acel copil, in momentul in care isi sufla nasul, isi introduce secretiile in urechi, in sinusuri, pentru ca sufla cu putere foarte mare. Mamica e multumita pentru ca cel mic nu mai are secretii multe in nas, dar nu stie ca acele secretii lucreaza undeva si copilul va face otita, sau va face sinuzita”, a explicat specialistul, in mediul online.
Cum se curata corect nasul copiilor
Inainte ca micutii sa isi sufle nasul, secretiile nazale ar trebui sa fie inmuiate cu ser fiziologic sau un spray pe baza de apa de mare. Dupa aceea, nasul poate fi suflat usor, cate o nara pe rand, acoperind-o pe cealalta.
In cazul copiilor mici, o metoda buna de a curata nasul fara a pune presiune este aspiratul. Dispozitivele care se conecteaza la aspirator curata eficient secretiile nazale ale bebelusilor si ale copiilor mici.
„Daca avem secretii aderente, e bine sa le inmuiem inainte cu niste ser fiziologic simplu sau apa de mare. Este foarte important sa nu devenim dependenti nici de apa de mare. Utilizarea in exces a apei de mare poate sa usuce nasul”, a adaugat medicul Bogdan Mocanu.
FOTO: Freepik