Medicamentele pentru raceala si gripa la copii, ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2014-06-04
Medicamentele pentru raceala si gripa la copii, ce trebuie sa stii?

Medicamentele trebuie folosite cu mare prudenta la copii pentru a nu le pune in pericol sanatatea. In general, raceala nu se trateaza cu medicamente insa exista unele simptome care nu pot fi atenuate decat prin acestea. Afla cum trebuie sa administrezi medicamentele in conditii depline de siguranta la copii!

De la ce varsta se dau medicamente pentru raceala si gripa copiilor?

Nu da medicamente fara prescrierea medicului pentru raceala sau gripa copiilor mai mici de 4 ani.  Medicii avertizeaza ca medicamentele care se vand fara prescriptie medicala pentru a trata aceste afectiuni nu ajuta deloc copiii mai mici de aceasta varsta. Dimpotriva, ele ar putea efecte adverse care le pot pune viata in pericol.

Apeleaza la remedii naturiste pentru a calma simptomele de raceala ale copiilor mici.

Cand copilul are mai multe simptome este bine sa ii dau doua sau mai multe medicamente combinate?

Alege medicamente doar pentru tratatea simptomelor, acolo unde este cazul. Pentru o usoara raceala nu este nevoie de administrarea de medicamente ci doar de ceaiuri, comprese si alte metode babesti sau naturiste.

Cel mai bine este sa ceri un singur medicament care trateaza mai multe simptome, decat sa administrezi mai multe pentru fiecare simptom in parte.

Citeste cu atentie instructiunile si dozele pe care trebuie sa le dai copilului si nu ii da medicamente pentru simptome pe care nu le prezinta.

De asemenea, nu alege un medicament care este multifunctional (pentru mai multe manifestari) daca prezinta un singur simptom.

Si in niciun caz nu da copilului medicamente doar in scop profilactic, "ca sa nu faca febra".

Daca dai copilului doua medicamente odata, ai grija sa nu contina aceleasi substante active!

Se poate sa fii pusa in situatia de a da mai multe medicamente deodata copilului, daca prezinta smai multe simptome concomitent. Atentie, citeste prospectele si ai grija ca substantele dintr-unele sa nu dubleze dozajul din alt medicament. De exemplu, multe medicamente pentru astfel de probleme contin acetaminophen, care este acelasi lucru cu tylenol. De aceea, trebuie sa ai mare grija pentru a nu intoxica copilul cu o supradoza dintr-un medicament. Cere sfatul medicului sau al unei farmaciste daca nu esti sigura.

Decongestionantele nazale si expectorantele, cand si cum se dau copiilor?

Decongestionantele se folosesc pentru desfundarea nasucului copiilor. Ele sunt valabile sub forma de spray nazal sau administrate oral. Spray-urile nazale nu trebuie folosite mai mult de 2-3 zile la rand pentru ca dau dependenta.

Expectorantele pentru calmarea tusei ajuta la eliminarea mucusului subtire de pe gat. Trebuie sa stii ca trebuie ca micutul sa bea multa apa pentru ca expectorantele sa dea rezultate.

Antitusivele nu sunt la fel de eficiente, pentru ca nu ajuta la expectorarea mucusului ci il suprima.

Cum imi dau seama care e doza potrivita pentru copil?

Chiar si medicamentele fara prescriptie medicala au obligatia de a avea trecute pe prospect toate informatiile necesare pentru administrarea lor. Respecta indicatiile de pe prospect, dar nu inainte de a citi care sunt avertizarile si efectele secundare, precum si atentionarile speciale.

Daca sunt medicamente sub forma lichida, in mod obisnuit au si un dispozitiv de masurare a dozei in pachet. Respecta doza si in niciun caz nu lua hotararea de a mari doza la voia intamplarii. Risti sa pui sanatatea copilului in pericol.

Daca copilul vomita imediat dupa administrarea medicamentului, ii dau alta doza?

Ai putea fi tentata sa faci acest lucru, insa este mai bine sa te abtii. Insa nu ai de unde sa stii exact ce cantitate din medicament a inghitit sau a fost absorbita de organism inainte ca acesta sa vomite. Daca ii dai o alta doza risti sa intoxici organismul cu prea multa substanta activa din respectivul medicament. Cere mai bine sfatul medicului sau asteapta pana la urmatoarea ora la care trebuie sa i-l dai.

Taguri Raceala copii Gripa copii Medicamente copii Pericol medicamente copii Simptome gripa

Articole recomandate

Citeste si despre