Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat ce sunt antibioticele si cat de periculoasa poate fi administrarea acestor medicamente copiilor, in cazurile in care nu este neaparata nevoie.
„Sunt niste substante farmaceutice care sunt destinate omorarii unor fiinte vii ca noi, care nasc, cresc, se inmultesc si fac copii la randul lor. Daca ne uitam la nume, antibio inseamna impotriva vietii. Deci sunt niste otravuri. Asta ar trebui sa stie parintii. Toata lumea se straduieste sa-i dea copilului ce e mai bun. Dar antibioticelor fac ceva numai acelor fiinte vii. La virusuri, antibioticele nu fac nimic”, a explicat Mihai Craiu.
Sunt oameni care cer antibiotic de la primele simptome, insa acest lucru poate avea efecte negative, mai ales cand vine vorba de copii.
„Noi am facut un studiu foarte interesant. Trei sferturi dintre romanii care vin la spital cu copii cu febra se asteapta sa primeasca antibiotic. Antibioticele date degeaba nu ajuta, ba chiar fac rau. Noul coronavirus nu poate fi omorat cu vreun antibiotic”.
In perioada aceasta, a pandemiei de coronavirus, cand infectarile cresc pe zi ce trece, parintii prefera sa evite spitalele. Totusi, Mihai Craiu spune ca sunt situatii cand vizita la doctor nu poate fi amanata sau evitata.
„In toata lumea, parintii se comporta asa. Acum, in toata lumea, s-au redus la jumatate vizitele la spital in aceasta perioada si au fost inlocuite cu intalnirea cu medicul online.
Semnele reale de pericol pentru o boala cu febra sunt modificarea starii de constienta, cand un copil e prea moale, fara energie, existenta convulsiilor, copii care tremura si isi dau ochii peste cap. Al treilea pericol: un copil care vomita incontinuu sau aer diaree. Daca le identificam, acel copil trebuie sa ajunga la medic cat mai repede. Cam intr-o ora trebuie sa ajunga la spital”, a mai spus medicul Mihai Craiu in cadrul emisiunii „Vorbeste Lumea" de la ProTv.