Odata cu sosirea toamnei si inceperea scolii apar si primele raceli. Anul acesta este insa special tinand cont ca circula un virus puternic, coronavirusul! Dar nu totul inseamna COVID-19.
In sezonul rece circula si virusuri tipice, care ne fac sa ne alarmam la tuse, durere de cap sau la aparitia febrei.
Raceala sau gripa la copii
Racelile sunt infectii ale cailor respiratorii superioare, foarte frecvente in copilarie, in special in lunile reci. Sunt foarte contagioase si sunt cauzate in principal de un tip de virus, rinovirusul, cunoscut si sub numele de „rinofaringita”.Gripa apare de obicei in lunile de iarna si este cauzata de virusul gripal. Rinovirusul, principala cauza a racelii, se transmite prin secretiile respiratorii produse de tuse si stranut, astfel incat in mod inevitabil copiii mici, fiind in contact permanent cu alti copii, sunt foarte usor infectati.
Simptome raceala copii
Cele mai frecvente simptome ale racelii la copii sunt: stranut, nas infundat, cefalee, secretii nazale, ochi aposi, mancarime, durere in gat, tuse, oboseala si senzatie generala de rau. La copii apare de multe ori febra. In general, racelile dispar fara tratament in 7-10 zile.
Diferenta dintre raceala si Covid
La copiii mici, este foarte dificil sa poti identifica dupa simptome daca este vorba despre o raceala, gripa sau COVID-19, de aceea este necesar sa consulti pediatrul, mai ales ca foarte multi medici pun acum la dispozitia pacientilor un nou serviciu online: telemedicina.
Febra. Raceala poate produce febra uneori. Daca apare, este de obicei scazuta, fiind mai frecventa la o varsta mai mica. La COVID-19, febra este foarte frecventa, desi nu apare intotdeauna la copii.
Tuse: la raceli este frecventa, de asemenea si in cazurile de COVID, insa nu apare intotdeauna la copii
Congestie nazala si mucus. La raceli este foarte frecventa, in timp ce la Covid este rara.
Oboseala si dureri musculare. Mai frecvente la Covid decat la raceli.
Dificultate respiratorie: la raceli este rar sa ai dificultati de respiratie (cu exceptia copiilor cu hiperreaptivitate bronsica), in schimb este frecventa in cazurile de Covid.
Tratament raceala copii
Antibioticele sunt contraindicate atat pentru raceli, cat si pentru gripa, deoarece sunt boli cauzate de virusuri, si nu de bacterii. Deoarece nu se pot vindeca cu medicamente, trebuie sa amelioram simptomele pe care le produc aceste afectiuni. Este foarte important ca micutul sa fie mereu hidratat cu apa si sucuri naturale si sa ii fie curatat nasul frecvent cu apa salina. Pot fi de folos si umidificatoarele de camera, precum si baile de aburi care ajuta la fluidizarea secretiilor.
In cazul in care copilul are febra si are nevoie de medicamente precum paracetamol, acestea trebuie intotdeauna prescrise de medicul pediatru.
Cand sa mergi la doctor?
In cazul unei raceli, este important ca parintii sa urmareasca starea copilului pentru a evita posibile complicatii, produse in principal de bacterii precum otita, sinuzita, conjunctivita purulenta sau pneumonia.
In plus, exista si alte simptome la care trebuie sa fim atenti si sa ducem copilul la medicul pediatru daca observam:
- Persistenta febrei mai mult de trei zile
- Durere de ureche
- Respiratie dificila
- Persistenta a peste 10 zile de mucus nazal gros galben sau verzui
- Declin general
Sursa: bebesymas.com