Pneumonia la copii si sugari - simptome si tratament. La ce sa fie atenti parintii

/ / Modificat: 2024-11-30
Pneumonia la copii si sugari - simptome si tratament. La ce sa fie atenti parintii

Infectiile respiratorii sunt extrem de frecvente la copii. In majoritatea cazurilor, acestea sunt raceli, adica o infectie a cailor respiratorii superioare. Dar, uneori, plamanii, caile respiratorii inferioare, pot fi, de asemenea, afectati si vorbim de pneumonie. Desi majoritatea copiilor care sufera de pneumonie se simt bine, unii copii trebuie sa fie internati in spital pentru tratament si, in tarile in curs de dezvoltare, aceasta ramane principala cauza a mortalitatii infantile.

Ce este pneumonia?

Pneumonia este o boala a tractului respirator inferior (plamanii) care poate fi cauzata de virusi, bacterii sau chiar ciuperci. La cei mai mici copii este mai des cauzata de virusi, in timp ce la copiii mai mari este mai des cauzata de bacterii.

Aceste microorganisme care pot provoca pneumonie se transmit prin intermediul picaturilor mici pe care le expulzam atunci cand vorbim, tusim, stranutam si prin contactul cu secretiile respiratorii. Prin urmare, este esential, pentru a le preveni, sa avem o buna igiena a mainilor si a cailor respiratorii (sa tusim cu cotul, sa ne acoperim cotul cand stranutam...).

Care sunt simptomele pneumoniei?

In general, pneumonia este asociata cu febra, secretii nazale si tuse. Copiii mai mici pot prezenta simptome mai subtile, cum ar fi plansul, varsaturile, refuzul de a manca sau chiar febra fara un focar clar. Unii copii mai mari raporteaza, de asemenea, dureri abdominale sau dureri la respiratie. Dificultatea de a respira poate aparea la unii copii: acestia respira mai repede, abdomenul lor se ridica si coboara mult atunci cand respira, iar coastele lor pot fi marcate.

Exista diferite tipuri de pneumonii?

Desi nu este intotdeauna usor sa faci diferenta intre ele, pot fi clasificate in linii mari pneumoniile in pneumonii tipice si pneumonii atipice.

  • Pneumoniile tipice se prezinta de obicei cu febra mare si tuse brusca, stare generala de rau si, uneori, dificultati respiratorii. O radiografie toracica arata o pata localizata, de obicei intr-o portiune a unuia dintre cei doi plamani. In acest caz, infectia este de obicei cauzata de bacterii si apare mai frecvent la copiii mai mari.

  • In pneumoniile atipice, pe de alta parte, debutul este de obicei mai progresiv, copilul este de obicei intr-o stare generala mai buna si febra nu este la fel de ridicata. Radiografiile toracice arata infiltrate (pete mai subtile), de obicei in ambii plamani. Acest tip de pneumonie este cauzat, de obicei, de virusuri la copiii mai mici, iar la copiii de peste 3 ani de bacterii speciale numite bacterii atipice.

Cum este diagnosticata pneumonia?

Pneumonia poate fi suspectata prin examinare fizica. La auscultatie, se pot auzi anumite zgomote patologice si/sau se poate observa ca aerul nu intra normal intr-o zona. Daca pediatrul suspecteaza pneumonie, este obisnuit ca acesta sa masoare saturatia de oxigen a copilului cu ajutorul unui pulsoximetru. Diagnosticul suspectat poate fi confirmat de o radiografie toracica. In unele cazuri, poate fi necesara o analiza de sange pentru a evalua daca pneumonia este cauzata de un virus sau de o bacterie.

Cum se trateaza pneumonia?

Tratamentul pneumoniei depinde, in parte, de cauza acesteia. Astfel, daca este cauzata de o bacterie, se va administra un antibiotic. Daca este cauzata de una dintre asa-numitele bacterii atipice, se va administra un altul si, daca este cauzata de un virus, de regula, nu se va administra un tratament specific. Desigur, daca copilul are febra, se administreaza antipireticele obisnuite.

Unele pneumonii pot fi asociate cu bronhospasm (bronhiile se „inchid” ingreunand trecerea aerului si auzim un suierat la auscultatie) si in acest caz vor fi necesare bronhodilatatoare. In majoritatea cazurilor, pneumoniile sunt tratate la domiciliu, iar copiii se recupereaza rapid si fara sechele. Cu toate acestea, unii copii pot avea nevoie de oxigen si/sau de un aparat care sa ii ajute sa respire. In unele cazuri mai grave, se acumuleaza si lichid in plaman si poate fi necesar un tub de drenaj pentru a goli plamanul.

Sursa: www.bebesymas.com

Sursa foto: freepik

 

Taguri Pneumonie copii Tratament Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre