Dintre toate lucrurile cu care te vei confrunta in primul an de viata al bebelusului tau, momentul cand cel mic raceste este cu siguranta cel mai dificil pentru tine ca parinte; iti vei dori sa faci orice este posibil pentru a-l alina si a-l face sa se simta mai bine si pentru ca la aceasta varsta medicamentele nu sunt cea mai buna optiune, va trebui sa recurgi la alte solutii pentru ca cel mic sa se simta cat mai confortabil.
Iata ce trebuie sa stii despre cum sa usurezi simptomele de raceala ale bebelusului tau:
Curata mucozitatile
In primele sase luni de viata bebelusii tind sa respire numai pe nas, asa ca congestia nazala ii afecteaza serios; foloseste un aspirator nazal sau o seringa de mici dimensiuni si vei fi surprinsa de cantitatea de mucus pe care o vei extrage. Pentru mai mult eficacitate poti folosi picaturi cu apa sarata sau spray, pentru a descongestiona caile nazale si a usura respiratia celui mic. Le poti achizitiona de la farmacie sau poti sa prepari tu o solutie din apa si sare pe care sa o dai in clocot si apoi sa astepti sa se raceasca pana la temperatura camerei inainte de a o folosi.
Hidrateaza-l
La fel ca si adultii, uneori, atunci cand sunt bolnavi, bebelusii nu simt nevoia sa manance, insa ar trebui sa iti incurajezi micutul sa alapteze sau sa bea un biberon ori de cate ori ai ocazia, iar daca refuza sa bea lapte, consulta medicul pentru a te asigura ca nu se deshidrateaza si intreaba-l daca poti sa ii dai o solutie cu electroliti cu gust de fructe pentru bebelusi, disponibila in farmacii.
Daca iti hranesti bebelusul in pozitie verticala vei ameliora congestia, prevenind mucusul sa alunece pe gat in timp ce incearca sa bea.
Ajuta-l sa tuseasca
Bebelusii nu au puterea musculara necesara pentru a tusi in mod eficient, asa ca este greu sa rupa tusea, de aceea pentru a-ti ajuta bebelusul mergi cu el la baie si lasa apa calda sa curga pana cand aerul devine fierbinte si se creaza abur. In acest fel ii vei face nasucul sa curga, vei elibera mucusul din gat si vei face ca tusea sa fie mai productiva, oferindu-i o ameliorare a simptomelor racelii.
Incearca sa faci asta inainte de culcare, deoarece mucusul se scurge in gat si in piept atunci cand sta culcat. Un umidificator de camera poate sa ajute in a-l descongestiona mai usor, insa asigura-te ca il umpli cu apa proaspata in fiecare zi si ca nu este lasat la indemana micutului.
Incurajeaza-l sa se odihneasca
Bebelusul tau are nevoie de si mai multa odihna atunci cand este bolnav, insa simptomele racelii il pot impiedica sa doarma; o rutina care sa ii ofere alinare si sa il relaxeze inainte de culcare este foarte importanta, asa ca pune o muzica linistitoare si fa o baie impreuna cu el pentru a-l ajuta sa adoarma mai usor si sa se odihneasca pentru a se recupera.
Foloseste un umidificator
Un umidificator plasat in dormitorul bebelusului atunci cand trage un pui de somn sau cand doarme in timpul noptii va ameliora tusea micutului tau, umezind aerul uscat de iarna. Asigura-te ca nu este prea cald in dormitor pentru ca acest lucru ar putea sa agraveze congestia nazala. Se recomanda ca in lunile de iarna, temperatura de confort din casa sa fie setata la aproximativ 21-22 de grade Celsius.
Medicamentatia
In general, cu exceptia ibuprofenului si a paracetamolului, nu se recomanda alte medicamente in tratarea si ameliorarea racelii la copiii cu varste mai mici de 6 ani. Daca insa bebelusul tau are febra pentru mai mult de 3 zile si ti se pare ca simptomele lui se agraveaza, consulta medicul pediatru.
Spala-te des pe maini
80 de procente din bolile infectioase sunt transmise de la mana la mana, asa ca este extrem de important ca atunci cand ai in grija un copil sa te speli cat mai des pe maini, dar si sa stergi manutele micutului cu servetele umede, mai ales cand incepe sa molfaie tot ce prinde.
Urmareste cu atentie semnele
Daca ti se pare ca cel mic nu se simte mai bine, este cazul sa consulti medicul pediatru; in cazul bebelusilor mai mici de 3 luni orice febra mai mare de 38 de grade celsius indica faptul ca trebuie sa contactezi de urgenta medicul, iar pentru bebelusii mai mari, orice febra care dureaza mai mult de 3 zile este un semn ca cel mic necesita un consult specializat.