Sezonul rece si infectiile cailor aeriene superioare

/ / Modificat: 2024-10-02
Sezonul rece si infectiile cailor aeriene superioare

Despre infectiile cailor aeriene s-a mai scris si cu siguranta se va mai scrie. Din acest motiv scopul articolului este acela de a va readuce in atentie cateva lucruri de care trebuie sa tinem seama mai ales ca iarna s-a instalat.

Ca parinti, stim ca imediat ce sezonul rece isi intra in drepturi se vor inmulti si numarul vizitelor la medic. Ne confruntam cu asa zisele "raceli" si epidemii de gripa, dar si cu infectii ale cailor aeriene.

Ca parinte si medic as vrea sa te rog sa nu apelezi la antibiotice de la primele semne de "raceala" si mai ales fara sa ai recomandarea medicului. Utilizarea nejustificata a antibioticelor, pe langa faptul ca determina cresterea rezistentei bacteriene la antibioticele folosite uzual, produce si efecte secundare nedorite in organism.

Este bine sa stii ca:

  • In sezonul rece, infectiile respiratorii reprezinta mai mult de jumatate dintre afectiunile pentru care se solicita asistenta medicala din partea medicului pediatru.
  • In fiecare an, copiii pot dezvolta 8 chiar si 12 episoade de infectii acute de cai respiratorii, in special in sezonul rece. Aceste infectii afecteaza cel mai frecvent caile respiratorii superioare (nasul, faringele, laringele), putand aparea complicatii ca inflamarea urechii medii (otitele) sau a sinusurilor (sinuzitele).
  • Tractul respirator inferior este mai rar afectat de infectii, iar cazurile de bronsita, bronsiolita, pneumonie etc sunt mai putin frecvente.
  • Majoritatea acestor infectii sunt de cauza virala, deci nu necesita administrare de antibiotice.
  • Mai afectati sunt copiii care fac parte dintr-o colectivitate, incindenta fiind maxima  intre trei si cinci ani. Pe masura ce copiii cresc, la grupa de varsta opt-zece ani, rata infectiilor respiratorii scade la patru-sase episoade pe an.
  • Mai frecvent, infectiile respiratorii acute sunt virale sau bacteriene. Mai rar, pot fi produse si de ciuperci si/sau alte microorganisme.
  • Infectiile cailor aeriene superioare nu sunt strict localizate la o anumita formatiune anatomica, diagnosticul fiind de cele mai multe ori "mixt" – faringo-amigdalita, rino-faringita asociate sau nu cu reactie laringiana sau otica.
  • Infectiile respiratorii sunt contagioase, iar probabilitatea de a face o infectie creste proportional cu timpul de expunere. Microbii se pot transmite direct, pe cale aeriana sau indirect, prin intermediul obiectelor contaminate.

Cauze favorizante ale infectiilor respiratorii

Unul dintre motive este imunitatea scazuta, ce reprezinta un lant complex de reactii de aparare al intregului organism.

Fiecare copil se naste cu o imunitate transmisa de la mama; ulterior incepe sa isi construiasca propria imunitate, prin expunerea la microbii din mediu sau prin intermediul vaccinarilor disponibile.

Alti factori favorizanti

Predispozitia la alergii precum si existenta unor malformatii cardiace sau pulmonare, boli genetice, tulburari de deglutitie, reflux gastroesofagian. Exista si factori de mediu care pot favoriza infectiile respiratorii: poluarea, aglomeratia, umiditatea excesiva in locuinte, mucegaiul, fumatul in locuinta, temperatura scazuta din mediu.

Care sunt semnele unei infectii respiratorii?

Simptomele variaza de la un copil la altul: in infectiile de cai respiratorii superioare, initial copilului i se infunda nasul, apoi apar secretiile nazale apoase, care uneori se transforma in secretii purulente. Pot sa apara tusea si febra. Copii mai mari pot acuza dureri in gat sau dureri de cap.

Copilul respira pe gura, sforaie in timpul somnului, uneori prezinta un "harait" (cand este incarcat de secretii ) si poate acuza dureri de urechi.

Cand se recomanda consultul unui medic pediatru?

Trebuie sa apelezi la medic atunci cand copilul prezinta urmatoarele simptome: o stare generala modificata (este apatic, moale sau foarte agitat, somnolent chiar si dupa ce nu mai are febra), febra peste 39 grade care nu cedeaza la antitermice sau persista mai mult de 3 zile, respiratie zgomotoasa, dificila, dureri de urechi, dureri de gat foarte mari, tuse persistenta, refuzul alimentatiei, varsaturi, aparitia eruptiilor cutanate.

Nu trebuie sa uitam ca si noi adultii suntem expusi acelorasi riscuri de a contacta infectii ale cailor aeriene superioare.

Prevenire

In primul rand, trebuie sa eviti locurile aglomerate, sa nu ai contact direct cu bolnavi. Imbunatatirea capacitatii de aparare a organismului prin evitarea expunerii prelungite la temperaturi joase, aport alimentar echilibrat, renuntarea la fumat (in cazul adultilor) aport suplimentar de vitamina C si Zinc care au rolul de a stimula sistemul imunitar. Exista de asemenea vaccinuri specifice menite sa reduca riscul de a dezvolta afectiuni respiratorii produse de anumiti germeni (pneumococ, virus sincitial respirator etc).

O alternativa pentru preventia infectiilor de cai aeriene superioare este administrarea unui produs care contine Streptococcus salivarius care competitioneaza cu tulpinile de streptococ si pneumococ patogene impidicand dezvoltarea si multiplicarea acestora din urma.

BLIS K12 este o tulpina de S.salivarius izolata de la copii. A fost demonstrat stiintific ca prezenta acestei tulpini este asociata cu incidenta redusa a amigdalitelor, faringitelor,otitelor.

S.salivarius elibereaza doua substante apartinand clasei L antibiotice – Salivaricina A2 si Salivaricina B – care inhiba cresterea si dezvoltarea speciilor bacteriene patogene – Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae.

De asemenea, Bactoblis creste rezistenta organismului la infectii, altfel spus creste imunitatea, contribuie la refacerea si mentinerea eubiozei.

De ce Bactoblis?

bactoblis

1) Alternativa naturala cu eficacitate demonstrata clinic.

2) Poate fi administrat atat copiilor, cat si adultilor.

3) Se evita aparitia rezistentei bacteriene la antibiotice.

4) Nu exista efecte adverse sau secundare ca in cazul tratamentului antibiotic.

5) Poate fi administrat copiilor incepand cu varsta de 3 ani.

Mai multe detalii pe www.bioscience.ro.

Sursa foto: freepik

Taguri Sezon rece Infectii copii Raceala gripa copii

Articole recomandate

Citeste si despre