Sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C) este o afectiune grava care pare sa fie legata de boala COVID-19. Majoritatea copiilor infectati cu COVID-19 au doar simptome usoare ori sunt asimptomatici, insa la cateva luni unii pot dezvolta un sindrom post-COVID, numit sindrom inflamator multisistemic.
In acest caz, unele organe si tesuturi se inflameaza grav, de exemplu, inima, plamanii, vasele de sange, rinichii, sistemul digestiv, creierul, pielea sau ochii. Semnele si simptomele depind de zonele afectate ale corpului.
Sindromul inflamator multisistemic (MIS-C) se manifesta printr-o serie de semne si simptome si inca se studiaza cauzele care il determina si factorii de risc.
Romania, crestere alarmanta a cazurilor de infectii cu coronavirus in randul copiilor
In Romania, aproape 40.000 de copii s-au infectat pana acum cu noul coronavirus. La Spitalul „Victor Gomoiu” au fost tratati, de la inceputul epidemiei si pana in luna ianuarie, aproximativ 50 de copii cu COVID-19 si alti 50 cu sindrom post-COVID.
Medicii sunt ingrijorati de cresterea cazurilor de COVID-19 in randul copiilor si spun ca, desi copiii fac forme usoare ale bolii, ei trebuie supravegheati de parinti, pentru ca o parte dintre ei dezvolta, la cateva luni dupa boala, un sindrom rar. Organele lor se inflameaza si ajung in stare grava la spital.
Pediatrii spun ca principala cauza a numarului crescut de infectii cu noul coronavirus in randul copiilor au fost sarbatorile de iarna, cand parintii s-au mai relaxat si au mers in vizite sau calatorii impreuna cu micutii.
„Acum se pare ca incep sa reapara cazurile din cauza intalnirilor in familie, de obicei parintii care socializeaza cu alte persoane si merg la serviciu se infecteaza si aduc acasa si transmit mai departe virusul, din pacate la copii. Foarte multi, marea majoritate, au fost (bebelusi - n.r.) de cateva luni. Asta e inadmisibil!”, a explicat Claudina Cobzariu, medic infectionist, pentru Digi24.
„Parintele care are in grija copilul sa nu aiba contacte cu prea multe persoane; spalat frecvent; sa nu pupe copiii pe maini, pe fata - intalnesc foarte des dorinta de a-i pupa si noi avem virusul si bacterii in cavitatea bucala si transmitem mai departe; sa poarte masca in jurul copiilor, mai ales in cazul nou-nascutilor”, spune Claudina Cobzariu.
Simptomele sindromului inflamator multisistemic
Semnele si simptomele sindromului inflamator multisistem la copii (MIS-C) includ cele de mai jos, desi nu toti copiii au aceleasi simptome.
- Febra mare care dureaza 24 de ore sau mai mult
- Varsaturi
- Diaree
- Durere de stomac
- Eruptii cutanate
- Senzatie de oboseala neobisnuita
- Batai rapide ale inimii
- Respiratie rapida
- Ochi rosii
- Roseata sau umflarea buzelor si a limbii
- Roseata sau umflarea mainilor sau picioarelor
- Cefalee, ameteli
- Ganglioni limfatici mariti
Simptome grave ale MIS-C
- Dureri severe de stomac
- Respiratie dificila
- Buze sau fata albastrui
- Confuzie
- Incapacitatea de a se trezi sau de a ramane treaz
Cauzele sindromului inflamator multisistemic la copii
Cauza exacta a sindromului inflamator multisistemic nu este inca cunoscuta, dar pare a fi un raspuns imun excesiv legat de COVID-19. Multi copii cu MIS-C au un rezultat pozitiv la testarea anticorpilor. Aceasta inseamna ca au avut recent o infectie cu virusul COVID-19. Unii pot avea o infectie curenta cu virusul.
Majoritatea copiilor cu sindrom inflamator multisistemic au varste cuprinse intre 3 si 12 ani, cu o varsta medie de 8 ani. Unele cazuri au aparut si la copiii mai mari.
Diagnosticarea sindromului multisistemic
Medicii pot face anumite teste pentru a descoperi inflamatii sau alte semne de boala. Aceste teste pot include:
- Analize de sange
- Raze la plamani
- Ecografie cardiaca (ecocardiograma)
- Ecografie abdominala
Medicii pot oferi ingrijire de sustinere a simptomelor (medicamente si/sau lichide pentru a face copilul sa se simta mai bine) si pot folosi diverse medicamente pentru tratarea inflamatiei.
Majoritatea copiilor care se imbolnavesc de MIS-C vor trebui tratati in spital. Unii vor trebui tratati in unitatea de terapie intensiva pediatrica (ATI).
Complicatii ale sindromului inflamator multisistemic
Multi specialisti considera ca MIS-C este o complicatie a COVID-19. Fara diagnostic precoce si tratament adecvat, acest sindrom poate duce la probleme grave cu organele vitale, cum ar fi inima, plamanii sau rinichii.
In cazuri rare, MIS-C poate duce la daune permanente sau chiar la deces, potrivit mayoclinic.org.
Sindromul inflamator multisistemic la adulti
Primele date despre un sindrom inflamator misterios la copii au aparut in primavara, iar medicii au numit conditia MIS-C sau „sindromul inflamator multisistem la copii”. Copiii cu acest sindrom rar, care afecteaza mai multe organe si necesita adesea spitalizare, pot prezenta febra, dureri abdominale, varsaturi, diaree, dureri de gat, eruptii cutanate, ochi rosii si oboseala, potrivit CDC.
Pana in octombrie 2020, CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor) a primit rapoarte despre 935 de cazuri de MIS-C in Statele Unite, inclusiv 19 decese. Definitia oficiala a MIS-C include o limita de varsta de 20 de ani si au fost observate cazuri la copii, adolescenti si adulti tineri. In timpul verii, a fost raportat aparitia unui sindrom similar la adulti, potrivit revistei medicale livescience.com.
Unele simptome la adulti au fost similare cu cele observate la copii, inclusiv febra, simptome gastro-intestinale si eruptii cutanate. Unii pacienti au raportat dureri in piept sau palpitatii cardiace si toti au avut niveluri ridicate de markeri de inflamatie.
Toti pacientii au avut fie un test COVID-19 pozitiv, fie un test de anticorpi pozitiv. Zece pacienti au necesitat tratament in unitatea de terapie intensiva si doi pacienti au murit, se arata in raport.
COVID-19 (coronavirus) la bebelusi si copii
Copiii de toate varstele se pot imbolnavi de COVID-19. Dar majoritatea copiilor afectati nu prezinta forme grave ale infectiei sau sunt asimptomatici.
Care este probabilitatea ca un copil sa contracteze COVID-19?
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie si Asociatiei Spitalelor pentru Copii, in Statele Unite copiii reprezinta aproximativ 12% din toate cazurile de COVID-19. Unele studii de cercetare sugereaza ca copiii cu varsta sub 10 ani (alte studii sugereaza cu varsta sub 14 ani) sunt mai putin susceptibili de a fi infectati cu virusul care provoaca COVID-19, comparativ cu persoanele cu varsta de 20 de ani si peste.
Ratele de spitalizare pentru copii sunt mult mai mici decat pentru adulti. Dar, daca copiii sunt spitalizati, trebuie sa fie tratati in unitatea de terapie intensiva la fel de des ca adultii, potrivit cercetarilor efectuate de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
In plus, copiii cu afectiuni subiacente, cum ar fi obezitatea, diabetul si astmul, prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi grav de COVID-19. Copiii care au boli cardiace congenitale, afectiuni genetice sau boli care afecteaza sistemul nervos sau metabolismul prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a se imbolnavi grav de COVID-19.
In general insa, rareori unii copii pot dezvolta o afectiune grava care pare sa fie asociata cu COVID-19.
De ce reactioneaza diferit copiii la COVID-19?
Raspunsul este inca neclar. Unii experti sugereaza ca micutii nu pot fi la fel de grav afectati de COVID-19, deoarece exista alte coronavirusuri care se raspandesc in comunitate si provoaca boli precum raceala obisnuita. Deoarece copiii adesea au raceli, sistemul lor imunitar poate fi pregatit pentru a oferi o anumita protectie impotriva COVID-19.
De asemenea, este posibil ca sistemele imune ale copiilor sa interactioneze cu virusul intr-un mod diferit fata de adulti. Unii adulti se imbolnavesc, deoarece sistemul lor imunitar pare sa reactioneze excesiv la virus, provocand mai multe daune organismului. Acest lucru poate fi mai putin probabil sa se intample in cazul copiilor, sustin specialistii in sanatate.
Cum sunt afectati nou-nascutii si bebelusii de COVID-19?
Desi acest lucru este neobisnuit, copiii sub varsta de 1 an par sa prezinte un risc mai mare de a se imbolnavi mai grav de COVID-19 decat copiii mai mari. Acest lucru se poate datora faptului ca sistemul lor imunitar este inca imatur, iar caile respiratorii sunt mai mici, ceea ce poate face mai probabil ca ei sa aiba probleme de respiratie daca fac infectii respiratorii virale. Nou-nascutii se pot infecta cu virusul care cauzeaza COVID-19 in timpul nasterii sau prin contactul cu o persoana bolnava.
Cercetarile sugereaza ca doar 2% pana la 5% dintre copiii nascuti de femei care au COVID-19 in timpul nasterii au rezultate pozitive de screening in zilele urmatoare nasterii.
Exista un vaccin anti- COVID-19 pentru copii?
Vaccinul Pfizer/BioNTech impotriva COVID-19 este disponibil persoanelor cu varsta de 16 ani. Mai multe companii au inceput sa includa copii in varsta de 12 ani in studiile clinice pentru vaccinurile COVID-19. Studiile care includ copii mai mici vor incepe in curand.
Sfaturi pentru prevenirea COVID-19 la copii
Exista multi pasi ce trebuie urmati pentru a impiedica aparitia infectiei cu coronavirus la copii: CDC si OMS recomanda urmatoarele masuri:
Spalarea frecventa a mainilor
Spalati-va mainile frecvent cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde. Daca apa si sapunul nu sunt disponibile, utilizati un dezinfectant pentru maini care contine cel putin 60% alcool. Acoperiti-va gura si nasul cu cotul sau cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati. Aruncati apoi batista folosita si spalati-va pe maini. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura.
Indrumati copiii sa se spele pe maini imediat dupa intoarcerea acasa, dupa ce au folosit toaleta si inainte de a manca sau de a pregati mancarea. Aratati-le copiilor cum sa creeze bule mici de sapun frecandu-si mainile intre degete si pana la varfurile degetelor, inclusiv degetele mari si spatele mainilor.
Exersati distantarea fizica
Evitati contactul strans cu oricine este bolnav sau are simptome de raceala. Continuati sa iesiti din casa, insa nu in spatii aglomerate si nu pentru foarte mult timp. Deoarece persoanele fara simptome pot raspandi virusul, nu permiteti copiilor sa se intalneasca pentru a se juca cu alti copii- chiar daca toti se simt bine.
Daca copiii tai se joaca afara, asigura-te ca stau la 2 metri distanta de oamenii care nu locuiesc in casa ta. Nu permiteti copiilor sa se joace cu jucariile altor copii. Amanati vizitele fata in fata ale copilului cu adultii mai in varsta. Incurajati-va copiii sa ramana in contact cu prietenii si cei dragi prin apeluri telefonice sau conversatii video.
Curatati si dezinfectati casa
Concentrati-va pe curatarea suprafetelor atinse frecvent in zonele comune ale casei, cum ar fi mesele, clantele usii, scaunele , intrerupatoarele de lumina, telecomenzile, dispozitivele electronice, manerele, birourile, toaletele si suprafetele atinse frecvent in fiecare zi, chiuvete.
Curatati, de asemenea, zonele care se murdaresc cu usurinta, cum ar fi masa de schimb si suprafetele pe care copiii ating frecvent, cum ar fi suprafetele patului, cutia de jucarii si jucariile. Folositi apa si sapun pentru a spala jucariile pe care copiii le pun in gura. Asigurati-va ca clatiti bine si uscati aceste jucarii. Spalati lenjeria de pat pentru copii si jucariile, atunci cand este necesar, si la cea mai inalta temperatura posibila.
Uscati complet aceste articole. Spalati-va mainile dupa ce ati manipulat lucrurile copiilor. Nu lasati teama de a face virusul care cauzeaza COVID-19 sa impiedice vaccinarea copilului pentru a preveni alte boli grave. Vaccinarea copiilor si vizitele la medicul pediatru pentru consultatiile de rutina sunt importante pentru sanatatea micutilor.
Surse: mayoclinic.com; livescience.com, cdc.gov