Sindromul Reye. Boala care afecteaza copiii. Simptomele la care sa fii atent

/ / Modificat: 2024-09-03
Sindromul Reye. Boala care afecteaza copiii. Simptomele la care sa fii atent

La fel ca adultii, copiii sunt predispusi la contractarea virusilor. De la raceala la varicela, exista multi virusi pe care tinerii obisnuiesc sa ii contracteze. Cu toate acestea, este mult mai putin obisnuit ca, copiii si adolescentii sa dezvolte sindromul Reye in timpul etapei postvirale. Aceasta afectiune rara, dar grava, provoaca umflarea corpului si a creierului, care, daca nu este tratata, poate fi mortala.

Timp de multi ani, s-au inteles foarte putine lucruri despre sindromul Reye, ceea ce, din pacate, a insemnat ca acesta era adesea fatal. Dar, datorita progreselor inregistrate in diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni, acest lucru nu mai este valabil. Desigur, sunt inca necesare cercetari suplimentare pentru a intelege pe deplin cum functioneaza sindromul Reye si cum poate fi evitat. Pentru moment, iata ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune.

Prezentarea sindromului Reye 

Atat de rar incat probabil nu ti auzit de el, sindromul Reye este o afectiune care poate provoca leziuni hepatice grave, leziuni cerebrale si chiar deces. Sindromul Reye afecteaza in principal persoanele sub varsta de 20 de ani si apare in mod normal dupa o infectie virala, cum ar fi raceala, gripa sau varicela. Nu se stie exact ce cauzeaza sindromul Reye, dar acesta a fost legat de aspirina. Adica, in majoritatea cazurilor inregistrate de sindrom Reye, aspirina a fost utilizata pentru a trata simptomele virusului.

Ce se intampla cu sindromul Reye 

Se crede ca, atunci cand se dezvolta sindromul Reye, micile structuri din celule (numite mitocondrii) sunt deteriorate. Mitocondriile sunt deosebit de importante pentru functionarea sanatoasa a ficatului. Atunci cand ficatul nu are o cantitate adecvata de mitocondrii, acesta incepe sa cedeze. Un ficat care cedeaza poate provoca o acumulare de substante chimice toxice in sange, ceea ce poate determina umflarea intregului corp si a creierului. Acest lucru poate fi fatal.

Simptome sindrom Reye

Simptomele initiale ale sindromului Reye incep in mod normal la cateva zile dupa o infectie virala. Principalele sunt varsaturile repetate, oboseala si/sau lipsa de interes si entuziasm, respiratia rapida si convulsiile. Deoarece sindromul Reye poate fi fatal, este vital sa iti evaluezi copilul sau adolescentul daca crezi ca ar putea avea acest sindrom. In special, trebuie sa chemi o ambulanta sau sa mergi la urgente daca copilul sau adolescentul isi pierde cunostinta sau are o criza sau convulsii (miscari rapide si neregulate ale membrelor).

Daca observi oricare dintre urmatoarele simptome, trebuie, de asemenea, sa te adresezi unui medic: varsaturi repetate, oboseala neobisnuita si schimbari de personalitate sau comportamentale.

Mentioneaza neaparat daca cel mic a primit aspirina

De asemenea, trebuie sa anunti medicul daca copilul tau a luat aspirina. Desi sindromul Reye este foarte putin probabil, trebuie totusi sa fie exclus. Cand vine vorba de diagnosticarea sindromului Reye, exista alte afectiuni mai frecvente, cu simptome similare, care trebuie mai intai excluse. Acestea includ meningita (inflamatia membranelor protectoare din jurul creierului si maduvei spinarii), encefalita (inflamatia creierului) si anumite tulburari metabolice mostenite. Pentru a determina daca copilul a dezvoltat una sau mai multe dintre aceste afectiuni, medicul va solicita, de obicei, analize de sange si de urina in prima instanta. Acestia pot solicita si alte teste, cum ar fi o tomografie computerizata, o punctie lombara si/sau o biopsie hepatica pentru a ajunge la un diagnostic.

Tratament pentru sindromul Reye

Daca copilul tau este diagnosticat cu sindromul Reye, acesta va fi internat imediat intr-o unitate de terapie intensiva, unde va fi tratat pentru aceasta afectiune. Scopul tratamentului este de a minimiza simptomele, sustinand in acelasi timp functiile vitale ale organismului, precum respiratia si circulatia sangelui. De asemenea, este esential sa se protejeze creierul impotriva oricaror leziuni permanente care pot fi cauzate de umflarea din jurul acestuia. In general, medicamentele sunt administrate intravenos si se poate utiliza un aparat de respiratie daca copilul are probleme de respiratie. Medicii vor monitoriza, de asemenea, functiile vitale ale corpului copilului, inclusiv ritmul cardiac si pulsul, fluxul de aer catre plamani, tensiunea arteriala si temperatura corpului.

Recuperarea dupa sindromul Reye

Odata ce umflatura din jurul creierului a scazut, celelalte functii ale corpului ar trebui sa revina la normal in cateva zile, desi copilul poate fi nevoit sa ramana in spital mai mult timp. Datorita evolutiilor in diagnosticarea si tratarea sindromului Reye, majoritatea copiilor si adolescentilor care il dezvolta vor supravietui experientei. Unii se vor recupera complet, dar altii pot ramane cu leziuni permanente cauzate de umflarea din jurul creierului. Printre problemele pe termen lung care pot aparea se numara scaderea capacitatii de concentrare sau a memoriei, pierderea vederii sau a auzului si dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice. Daca un copil dezvolta probleme pe termen lung ca urmare a sindromului Reye, medicul sau va elabora un plan de ingrijire individualizat pentru a raspunde nevoilor sale.

Cum sa previi sindromul Reye

Trebuie mentionat faptul ca aspirina trebuie administrata copiilor sub varsta de 16 ani numai la recomandarea unui medic care a evaluat beneficiile in raport cu riscurile. De asemenea, copiii sub 16 ani nu trebuie sa consume niciun produs care contine acid acetilsalicilic, acetilsalicilat, acid salicilic, salicilat si saruri de salicilat.


Sursa foto: www.pexels.com

https://www.starsinsider.com/health/513801/reyes-syndrome-the-illness-that-affects-children

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli copii Simptome

Articole recomandate

Citeste si despre