Te sperie tusea copilului tau? Iata ce trebuie sa stii!
Te sperii cand cel mic tuseste? Inseamna ca esti un parinte responsabil, care-si doreste ce e mai bun pentru puiul sau, asa cum simtim cei mai multi dintre noi.
Uneori, insa, bombardati de tot felul de informatii confuzante si de povesti capabile sa sperie pana si cei mai curajosi tatici, ne trezim prinsi intr-un vartej de ipoteze si concluzii infricosatoare, atunci cand ar fi cazul sa ne pastram calmul si sa recunoastem normalitatea.
Si tu te-ai imprietenit cu tusea, doar ca nu o stii inca!
Gandeste-te la toate momentele in care copilului tau i-a fost frica de ceva. Ce ai facut? Ai incercat sa il calmezi, sa ii explici ca nu are de ce sa se teama, i-ai luat manuta si ai pus-o usor pe blanita pisicii mai speriata, probabil, decat el.
Primul pas inspre a elimina teama de tuse e sa intelegi ca, in cele mai multe cazuri, tu esti in control. Aminteste-ti de toate momentele in care te-ai folosit de tuse pentru a iesi cu bine dintr-o anumita situatie! Iti este greu sa o privesti asa?
Si totusi, conform studiilor, ca adult sanatos(!) tusesti, in medie, de 16 ori pe zi. Poate tusesti pentru a atrage atentia cuiva sau poate pentru a-ti arata dezaprobarea. Poate tusesti pentru a-ti drege vocea, o folosesti pentru a trece peste un moment rusinos sau pentru a evita sa raspunzi unei intrebari sau unei aluzii.
Poti tusi in urma unei crize de ras sau in urma unor discutii aprinse. Tusea nu e doar un simptom al afectiunilor tractului respirator, ci poate fi un „simptom” al interactiunilor sociale si, adesea, o modalitate utila de comunicare non-verbala.
Cand simti ca pierzi controlul...
Am descoperit impreuna ca tusea nu e doar nesuferita, obositoare si greu de suportat, ci iti poate fi un bun aliat, atunci cand detii controlul.
Ce se intampla, insa, cand tusea e involuntara? Cum iti poti pastra calmul atunci, din postura de parinte de copil "tusit"? E foarte important sa stii ca, desi neplacuta, tusea involuntara e mai necesara decat, poate, iti imaginai. Tusea involuntara este un reflex cu rolul de eliminare a particulelor straine, a fluidelor, a mucusului ce irita caile respiratorii. Are un rol foarte important in protejarea organismului, iar o tuse ocazionala este perfect normala si sanatoasa.
La fel de important de stiut este si ca tusea nu este o boala, ci doar un simptom, o modalitate a organismului de a raspunde unei anumite afectiuni.
Si desi, asemenea stranutului, febrei sau tremuratului, tusea e un mecanism natural de protectie, daca persista pentru mai multe zile sau saptamani e nevoie de identificarea cauzei si gasirea de solutii pentru tinerea ei sub control. E momentul in care tusea devine mai putin inofensiva si e cazul sa ceri ajutor si recomandari din partea pediatrului.
Adesea tusea la copii e blanda si trecatoare, insa uneori atacurile de tuse pot fi destul de violente, iar o tuse puternica si prelungita poate cauza insomnii, dureri de cap, incontinenta urinara, hernie. Iar tusea e chiar mai dificil de suportat de catre cei mici, care au nevoie de mai multa odihna pentru o stare de bine si un sistem imunitar puternic.
POTI lua cele mai bune decizii pentru cel mic!
Intelegerea felului in care functioneaza organismul tau, a reactiilor sale naturale si a simptomelor si indiciilor ce trebuie sa reprezinte semnale de alarma, contituie primul pas, si uneori cel mai important, inspre a lua cele mai bune decizii si a face cele mai bune alegeri pentru sanatatea ta si a celor dragi tie.
Organismul copilului lupta impotriva bolii eliminand mucusul in exces, inclusiv prin tuse, insa o poate face intr-un mod delicat, fara manifestarile agresive ce pot insoti uneori afectiunile tractului respirator. Iar aici intervine, din nou, natura.
Plecand de la conceptul de "organism uman ca parte din natura" si intelegand nevoia parintilor de remedii sigure si naturale pentru puii lor, Himalaya a creat, in urma a decenii de studiu, gama de suplimente alimentare naturale pentru copii recomandate si recunoscute de medici si specialisti din intreaga lume.
Pentru calmarea tusei, atat cea seaca, cat si cea productiva de diferite cauze - faringita, laringita, traheo-bronsita, sinuzita – Himalaya a creat Koflet, sirop natural pentru tuse cu ingrediente 100% naturale din plante:
Guggul (Balsamodendron mukul) – o rasina aromata obtinuta prin efectuarea unor incizii in arborele Guggul, un copac indigen din India, foarte folosit in medicina ayurvedica. Extractul de Guggul are efect aniinflamator, antioxidant si expectorant.
Vasaka (Adhatoda zeylenica) – o planta utilizata frecvent in medicina traditionala indiana datorita proprietatilor antibacteriene, bronhodilatatoare si fluidifiante.
Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) – o planta cunoscuta inca de pe vremea Egiptului antic, cu proprietati expectorante, antispastice, antiinflamatoare si emoliente.
Vita de vie (Vitis vinifera), cu efect antiinflamator si antioxidant.
Miere de padure (Mel despumatum), cu efect antibacterian, antiinflamator, antioxidant, expectorant si fluidifiant.
Koflet sirop reduce vascozitatea secretiilor bronsice, favorizeaza expectoratia, are proprietati antimicrobiene, antialergice si imunostimulatoare, iar Mierea de padure ii da un gust placut, usor agreat de cei mici.
Pentru cazurile in care se impune un supliment alimentar fara zahar sau miere, Himalaya Wellness a creat varianta de sirop de tuse Diakof, cu aceeasi compozitie eficienta de plante.
Atat Koflet, cat si Diakof, sunt bine tolerate de adulti si de catre copiii de peste un an, nu interactioneaza cu alte medicamente, nu sedeaza si nu au alte efecte adverse.
Nu poti scapa total de frica! Grijile si teama fac parte, inevitabil, din viata de parinte. Insa odata ce ai invatat sa-ti cunosti propriul organism vei intelege si nevoile celui mic si cum le poti raspunde pentru a-i proteja sanatatea.