Test saliva COVID-19 pentru copii! Cat de sigur este si ce acuratete prezinta

/ / Modificat: 2021-03-29
Test saliva COVID-19 pentru copii! Cat de sigur este si ce acuratete prezinta

In aceasta perioada de pandemie, multi parinti nu isi pot da seama daca copilul lor sufera de raceala, gripa sau COVID-19.

Pentru ca simptomele sunt atat de asemanatoare – dureri in gat, febra, tuse, dureri de cap - nu exista nicio modalitate de a spune de ce infectie sufera copilul, fara ajutorul testelor.

Expertii sustin ca este foarte importanta diagnosticarea pentru a mentine in siguranta familiile, scolile si comunitatea in care traim. Majoritatea copiilor cu COVID-19 au simptome usoare sau sunt asimptomatici. In general, ei se recupereaza repede, iar cazurile cu forme severe de COVID la copii sunt foarte rare.

La copii, ingrijorarea cea mai mare este aceea ca ei pot raspandi boala la persoanele care prezinta un risc mai mare de complicatii in urma infectiei cu SARS-CoV-2, cum ar fi varstnicii si persoanele cu afectiuni subiacente, precum bolile de inima, bolile pulmonare sau diabetul.

Testarea este singura modalitate de a afla de ce afectiune sufera copilul atunci cand prezinta simptome de raceala, mai ales ca in cazul coronavirusului perioada de incubatie poate fi una  indelungata, intre 2 si 14 zile de la expunere. In medie insa, simptomele infectiei cu coronavirus se manifesta intre 5 si 7 zile.

Similar gripei, febra si tusea sunt cele mai frecvente simptome la copii. Greata, voma si diareea sunt simptome observate mai ales la copii, si nu la adulti, atentioneaza medicii pediatri. Semnele suplimentare includ dureri ale corpului, oboseala, dureri in gat si dificultati de respiratie. Pierderea gustului sau a mirosului reprezinta un simptom specific al COVID-19, care nu apare foarte frecvent la alte afectiuni respiratorii, cum ar fi gripa sau raceala obisnuita.

Cat de sigure sunt testele de saliva la copii pentru depistarea COVID

Autoritatea de Sanatate din Dubai (DHA) si centrele de screening DHA Covid-19 au facut recent un studiu pentru a observa acuratetea testelor de saliva la copii cu varstele cuprinse intre 3 si 16 ani.

Cercetarile in privinta testelor de saliva la copii pentru depistarea COVID sunt facute pentru a gasi o alternativa mai blanda de testare in cazul micutilor. Procesul va asigura o metoda mai confortabila de testare COVID-19 pentru copii si va elimina inconvenientele survenite in cazul tampoanelor nazale, care poate fi neplacuta pentru copii.

Echipa de cercetare a prelevat saliva si tampoane nazale de la 476 de copii care s-au prezentat pentru screening-ul COVID-19. Probele de saliva au fost colectate in recipiente sterile si, in acelasi timp, copiii au furnizat probe de tampon nazal colectate de profesionistii din domeniul sanatatii instruiti pentru a face comparatie cu rezultatele salivei. Acestea au fost apoi testate pentru detectarea SARS-CoV-2, virusul care cauzeaza COVID-19, la Laboratorul de Virologie DHA.

Rezultatele studiului - ce acuratete au testele de saliva pentru depistarea SARS-CoV-2 

Rezultatele studiului au aratat ca saliva ar putea fi utilizata pentru detectarea virala cu 87,7% sensibilitate si 98,5% specificitate. Valorile predictive pozitive si negative pentru testul de saliva au fost de 92,2% si respectiv 97,6%. Aceste rezultate arata ca saliva constituie un diagnostic util pentru screeningul COVID-19 la copii.

Dr. Farida Al Khaja, CEO al serviciilor de asistenta clinica si asistenta medicala ale DHA, citat de dha.gov.ae, a declarat:

„Pentru copii, in special, este extrem de benefic deoarece elimina disconfortul asociat cu un test de tampon nazal. Acest efort comun subliniaza modul in care datele bazate pe cercetare pot contribui la dezvoltarea politicilor de sanatate publica pentru a oferi populatiei cele mai inalte standarde de ingrijire medicala."

Dr. Hanan Al Suwaidi, investigator principal al studiului și profesor asistent de medicina de familie, Colegiul de Medicina, MBRU, a adaugat: „Suntem foarte mandri ca eforturile Dubaiului in combaterea acestei pandemii au fost bazate pe cercetari si dovezi. Utilizarea salivei ca specimen de diagnostic pentru screening-ul COVID-19 va oferi intr-adevar o alternativa accesibila si mai confortabila pentru copii si familiile lor."

Dr. Al Suwaidi a spus ca alte avantaje ale utilizarii salivei pentru testare sunt reducerea riscului pentru profesionistii din domeniul sanatatii care lucreaza in prima linie si reducerea uzurii asupra echipamentelor medicale de importanta critica precum si eliminarea necesitatii de a utiliza conservanti. Ea a adaugat ca este o metoda rentabila de testare in masa. Studiul, o premiera in Emiratele Arabe Unite si regiunea MENA, este cel mai mare studiu din lume privind saliva pentru testarea COVID-19 la copii. Studiul a primit aprobarea Comitetului de etica pentru cercetarea umana de la DHA si a fost trimis spre publicare peer-review ( evaluare colegiala. )

Test pozitiv COVID-19 la copii: ce trebuie sa faca parintii

Daca copilul dumneavoastra primeste un rezultat pozitiv al testului pentru COVID-19, fie prin testul rapid antigen sau PCR, expertii in sanatate recomanda urmatorii pasi:

1. Pe cat posibil, izolati copilul de oricine din casa care prezinta un risc crescut de boala severa COVID-19.
2. Informati scoala copilului, echipa sportiva si oricine a avut un contact strans cu copilul, astfel incat persoanele care au fost expuse sa poata fi testate.
3. Aveti grija ca copilul sa stea acasa timp de 14 zile dupa testul pozitiv.
4. Purtati masti in casa. Este valabil pentru toti cei care sunt in locuinta, precum si copilul bolnav, daca este posibil.
5. Incurajati spalarea frecventa a mainilor.
6. Curatati si dezinfectati suprafetele pe care le atingeti cel mai des, cum ar fi clantele usilor.
7. Monitorizati toti membrii familiei si in cazul in care si alte persoane prezinta simptome, solicitati asistenta medicala atunci cand este necesar.

Majoritatea copiilor se recupereaza bine dupa COVID-19. Dar daca simptomele copilului se inrautatesc, contactati medicul pediatru pentru indrumare. Nu intarziati sa cautati ajutor specializat daca copilul prezinta dificultati de respiratie, buze albastrui sau un alt simptom periculos al infectiei.

Articole recomandate

Citeste si despre