Campania de vaccinare antigripala a inceput! Cand trebuie facut vaccinul antigripal si cine beneficiaza de vaccin gratuit

/ / Modificat: 2024-10-22
Campania de vaccinare antigripala a inceput! Cand trebuie facut vaccinul antigripal si cine beneficiaza de vaccin gratuit

Vaccinarea antigripala ramane cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei si complicatiilor bolii. Medicii recomanda vaccinarea antigripala pe durata intregului sezon rece, incepand de la 15 septembrie. Organismul nostru are nevoie de aproximativ 2 saptamani, din momentul vaccinarii, pentru a-si forma anticorpi impotriva virusului gripal.

Cum functioneaza vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva virusurilor gripale incluse in vaccin. Vaccinul contine virusuri inactivate (in cazul vaccinului injectabil) sau atenuate (in cazul vaccinului nazal), care nu pot provoca boala. Dupa vaccinare, organismul dezvolta un raspuns imun care permite recunoasterea si combaterea virusului real in cazul unei expuneri. Acest proces dureaza aproximativ doua saptamani, timp in care organismul dezvolta protectie impotriva virusului​.

Ce contine vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2024-2025 contine patru tulpini principale de virus gripal, care sunt alese pe baza circulatiei globale a virusurilor din ultimul an:

  • Vaccin trivalent, care contine trei tulpini de virus gripal: doua tulpini de virus gripal A (spre exemplu, H1N1 si H3N2) si o tulpina de virus gripal B;
  • Vaccin tetravalent, care contine patru tulpini de virus gripal: doua tulpini de virus gripal A, respectiv doua tulpini de virus gripal B. Vaccinurile tetravalente sunt din ce in ce mai mult utilizate, deoarece confera protectie mai extinsa impotriva mai multor tulpini circulante.

„Combinatia vaccinului se schimba in fiecare an, deoarece virusul gripal este instabil si ofera mutatii destul de frecvent. A fost pana acum o combinatie din 4 tulpini, insa, se pare ca ne vom intoarce la numarul de 3 combinatii, deoarece una dintre tulpinile vechi nu prea mai circula. Se prepara anual un vaccin care sa contina tulpinile cele mai circulate din sezonul precedent” a declarat medicul Sandra Alexiu, pentru Digi24.

Exista mai multe forme de vaccinuri antigripale disponibile, fiecare avand caracteristici specifice si fiind recomandata in functie de nevoile si starea de sanatate a pacientilor:

  • Vaccinurile antigripale injectabile (inactivate):

Acestea sunt cele mai comune si contin virusuri gripale inactivate, care nu pot cauza boala. Sunt disponibile sub forme tetravalente, care ofera protectie impotriva a doua tulpini de virus gripal A si doua tulpini de virus gripal B.

Recomandate pentru majoritatea adultilor si copiilor, inclusiv pentru persoanele cu boli cronice si femeile insarcinate​.

  • Vaccinurile antigripale vii atenuate (administrate pe cale nazala):

Aceste vaccinuri contin virusuri vii slabite si se administreaza printr-un spray nazal. Sunt, de obicei, recomandate pentru persoane sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 2 si 49 de ani.

Nu sunt recomandate pentru gravide, persoanele cu un sistem imunitar slabit sau pentru cei cu anumite afectiuni cronice​

  • Vaccinurile antigripale cu adjuvant:

Aceste vaccinuri contin adjuvanti, substante care stimuleaza raspunsul imun. Sunt recomandate in special pentru varstnici (peste 65 de ani) deoarece au un raspuns imun mai slab la vaccinurile obisnuite.

  • Vaccinurile antigripale recombinante:

Aceste vaccinuri nu folosesc oua de gaina pentru productie, fiind fabricate prin metode recombinante. Sunt o alternativa pentru persoanele alergice la oua.

Ele ofera, de asemenea, o optiune pentru persoanele intre 18 si 65 de ani​.

  • Vaccinurile cu doze mari (high-dose):

Special concepute pentru persoanele cu varsta de 65 de ani si peste, aceste vaccinuri contin de patru ori mai mult antigen decat vaccinurile standard, pentru a oferi un raspuns imun mai puternic si o protectie crescuta​

Aceste optiuni permit medicilor sa personalizeze recomandarile in functie de varsta, starea de sanatate si riscurile fiecarui pacient.

Beneficiile vaccinului antigripal

  • Reducerea riscului de imbolnavire: Vaccinul scade sansele de a contracta gripa, in special in timpul sezonului de varf.
  • Prevenirea complicatiilor grave: Vaccinul ajuta la prevenirea complicatiilor severe ale gripei, cum ar fi pneumonia, in special la persoanele din categoriile de risc (varstnici, copii mici, gravide, persoane cu boli cronice)​.
  • Protectie indirecta (imunitate de grup): Vaccinarea unei mari parti din populatie reduce transmiterea virusului, protejand si persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale​
  • Reducerea duratei si severitatii bolii: Daca o persoana vaccinata se imbolnaveste totusi, simptomele sunt mai putin severe, iar durata bolii este mai scurta​

Cand trebuie facut vaccinul antigripal pentru o eficienta maxima

Vaccinarea antigripala este recomandata anual, de obicei inainte de inceperea sezonului gripal, care debuteaza in toamna si poate dura pana in primavara. Ideal, vaccinarea ar trebui sa aiba loc incepand de la jumatatea lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, astfel incat organismul sa aiba timp sa dezvolte un raspuns imun complet pana la atingerea varfului sezonului gripal​.

„Vaccinul gripal este recomandat sa fie administrat incepand cu jumatatea lunii septembrie, se poate chiar din 15 septembrie, si se continua pe tot parcusul sezonului toamna/iarna si al sezonului gripal, chiar daca au inceput cazurile de boala. Insa, este important de mentionat ca, scutul de anticorpi pentru apararea organismului, poate fi eficient abia la 2 saptamani de la vaccinare, deci nu se intampla imediat.

Procesul de formare al anticorpilor este de durata si din acest motiv noi, medicii, recomandam vaccinarea mai devreme, pentru a fi protejati din momentul in care virusul gripal incepe sa circule.

Debutul virusului gripal este incepand cu luna noiembrie, nu putem transmite cu exactitate o data, insa vorbim deja de un virus anual care incepe sa circule cam din aceasta perioada. Varful epidemic se inregistreaza in luna ianuarie, uneori si februarie, dupa care sezonul incepe sa se diminueze usor, iar spre primavara-vara circulatia virusului scade”, explica medicul Sandra Alexiu, Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, pentru Digi24.

Cine ar trebui sa isi faca vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este recomandat tuturor persoanelor cu varsta de peste 6 luni, cu exceptia celor care au contraindicatii medicale specifice (de exemplu, alergii severe la componentele vaccinului). Categoriile prioritare includ:

  • Copiii intre 6 luni si 5 ani: Acestia sunt mai susceptibili la complicatii severe, precum pneumonia​
  • Femeile insarcinate: Sarcina poate slabi sistemul imunitar, crescand riscul de complicatii. Vaccinul este sigur in toate trimestrele si ofera protectie si nou-nascutului​
  • Persoanele varstnice (peste 65 de ani): Acestia au un risc mai mare de complicatii severe, cum ar fi insuficienta respiratorie​
  • Persoanele cu afectiuni cronice: Diabetul, bolile cardiovasculare, pulmonare sau imunodeficientele cresc riscul de complicatii severe​
  • Personalul medical si ingrijitorii: Sunt expusi frecvent la virusuri si trebuie sa previna transmiterea acestora la pacientii vulnerabili​

„Persoanele cu comorbiditati, peste 60-65 de ani sau copiii intre varstele 6 luni si 4 ani trebuie vaccinati antigripal. Nevaccinarea poate sa duca la multiple complicatii si aceasta crestere a comorbiditatilor necesitand de foarte multe ori internare in terapie intensiva”, a transmis Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara, conform digi24.ro.

Vaccinarea anuala este esentiala, deoarece tulpinile virusului gripal se modifica de la un an la altul, necesitand o actualizare constanta a formulei vaccinului.

Cine beneficiaza de vaccin gratuit in 2024

Vaccinul antigripal este disponibil gratuit pentru copii, persoane care au boli cronice si varsta de peste 45 de ani, dar si cei de peste 65 de ani, fiind eliberat pe baza de reteta de la medicul de familie.

„In Romania, in acest moment, vaccinarea este recomandata si chiar rambursata in proportie mai buna decat in alte state europene. La noi in tara, se ofera gratuit vaccin gripal copiilor cu varsta de la 6 luni, pana la 18 ani. Si gravidele se pot vaccina gratuit in Romania. Se ofera vaccin gripal gratuit in Romania si persoanelor care au varsta peste 45 de ani si sufera de diferite boli, cat timp prezinta dovada medicului, precum: boli cornice cardio-vasculare, renale, hepatice, neurologice, oncologice, autoimune, malformatii congenitale, boli neurologice etc.

De asemenea, vaccinul gripal este gratuit in Romania si pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani, chiar daca nu sufera de nicio afectiune medicala.

Important de mentionat este faptul ca, pentru pacientii varstnici, peste 65 de ani, exista un vaccin special, intr-o doza mai puternica, cu antigene (substante) de 4 ori mai multe, deoarece imunitatea la aceasta varsta este mai joasa si este nevoie de un vaccin care sa le aduca acelasi tip de aparare, prin doza de anticorpi, la fel ca si persoanelor aflate la varsta adulta”, transmite medicul Sandra Alexiu.

Taguri Vaccin antigripal Vaccin antigripal copii Vaccinare antigripala

Articole recomandate

Citeste si despre