Cresterea accesului la vaccinare trebuie sa fie o prioritate pentru sistemul de sanatate din Romania

/ / Modificat: 2023-09-15
Cresterea accesului la vaccinare trebuie sa fie o prioritate pentru sistemul de sanatate din Romania

Apelul Forumului Roman Pro-Vaccinare

Romania are nevoie de politici de preventie pe termen lung, iar vaccinarea este una dintre cele mai importante si eficiente metode de preventie. In acest sens, Forumul Roman Pro-Vaccinare face apel la sustinerea si implementarea masurilor strategice care sa creasca accesul la vaccinare, ca factor esential pentru sanatatea publica. Vaccinarea este optionala, sigura si trebuie sa fie cat mai accesibila. 

In fiecare an, intre 3,5 si 5 milioane de vieti sunt salvate datorita vaccinarii, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar alte aproape 3 milioane de persoane ar putea fi salvate de boli prevenibile prin vaccinare. Cu toate acestea, acoperirea vaccinala este in scadere atat la nivel global, cat si la nivelul Romaniei. Dincolo de statistici si cifre, aceasta scadere a ratelor de vaccinare inseamna vieti pierdute. 

In acest sens, Forumul Roman Pro-Vaccinare sustine eforturile autoritatilor de resort pentru elaborarea si implementarea unui plan strategic care are ca obiectiv cresterea accesului la vaccinare, contribuind astfel la atingerea tintelor privind imunizarea si dand posibilitatea tuturor celor care vor sa se vaccineze sa o faca. In acest sens, consideram esentiala operationalizarea cat mai rapida a mecanismului de compensare a vaccinurilor, care va duce la cresterea ratelor de vaccinare din Romania.

Totodata, Forumul Roman Pro-Vaccinare:

    1. Face apel la toti medicii si profesionistii din sistemul medical, indiferent de specialitate, sa continue sa informeze pacientii despre beneficiile vaccinarii, sa recomande si sa incurajeze preventia prin vaccinare, avand in vedere ca opiniile medicilor curanti au o foarte mare importanta pentru pacientii acestora;


    2. Face apel la populatia Romaniei sa se informeze despre vaccinare doar din surse oficiale, precum Ministerul Sanatatii, Institutul de Sanatate Publica, organizatii si institutii internationale precum OMS si CDC, organizatiile stiintifice medicale si alte canale care se bazeaza pe argumente stiintifice si care reunesc experti in politici de sanatate publica, asa cum este, de exemplu, si Forumul Roman Pro-Vaccinare.

Forumul Roman Pro-Vaccinare sustine toate initiativele publice sau private de educare si informare despre beneficiile vaccinarii si isi exprima disponibilitatea de a promova la randul sau, prin toate canalele sale, mesajele despre importanta vaccinarii ca metoda de preventie. Forumul ramane, de asemenea, un partener de dialog activ si implicat al tuturor autoritatilor de resort si al comunitatii medicale, sprijinind ferm obiectivul de maximizare a beneficiilor vaccinarii in Romania, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure si eficiente, care sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii populatiei.

Prof. univ. Dr. Victoria Arama, Presedintele Societatii Romane pentru Strategii de Vaccinare si Promovare a Sanatatii, membru fondator al Forumului Roman Pro-Vaccinare:
“Sprijinim ferm obiectivul de maximizare a beneficiilor vaccinarii in Romania, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure si eficiente, care sa contribuie la imbunatatirea sanatatii populatiei. Dorim ca fiecare individ, indiferent de varsta sau de moment, sa poata beneficia de avantajele vaccinurilor in favoarea propriei sale sanatati si bunastari. Consideram ca vaccinarea trebuie sa fie un act voluntar bazat pe argumente si informatii stiintifice, medicale, iar accesul romanilor la programe de preventie precum vaccinarea trebuie sa fie neingradit si facil”.


Prof. univ. Dr. Simona Ruta, Vicepresedinte Executiv al Societatii Romane de Microbiologie, membru al Forumului Roman Pro-Vaccinare:
“Vaccinarea este un act de responsabilitate, fata de noi insine si fata de cei din jurul nostru, de care depinde calitatea vietii si sanatatea noastra si a familiilor noastre. Este esential sa intelegem ca de secole vaccinurile salveaza vieti, ducand la eradicarea unor boli infectioase extrem de grave. Incurajez pe oricine are intrebari sau nelamuriri cu privire la vaccinuri sa mearga sa discute si sa se consulte cu medicul sau si sa se informeze doar din surse oficiale, precum canalele institutiilor medicale din Romania sau internationale”.


Prof. univ. Dr. Doina Azoicai, Presedintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sanatatii, membru al Forumului Roman Pro-Vaccinare:
“Realitatea stiintifica arata ca vaccinarea salveaza vieti, contribuind decisiv la scaderea procentului de morti evitabile. Totodata, intr-un sistem medical cu o povara economica tot mai apasatoare, vaccinarea reprezinta un element esential pentru diminuarea costurilor, oferind posibilitatea de a redirectiona resurse semnificative catre investitii care sa vizeze sanatatea pacientului. Nu in ultimul rand, in contextul unui sistem medical care se confrunta tot mai mult cu lipsa personalului, preventia prin vaccinare reprezinta un beneficiu si in acest sens”.


Dr. Gindrovel Dumitra, Coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei, membru al Forumului Roman Pro-Vaccinare:
“Ca medic de familie, incerc de ani de zile sa-mi informez pacientii cu privire la beneficiile vaccinarii si cred ca orice medic responsabil este dator sa faca o astfel de munca de educare. Ca medici, avem, inainte de toate, obligatia profesionala si morala de a promova adevarul stiintific. Rolul medicului de familie este unul esential in a ajuta pacientii sa ia o decizie informata, deoarece el reprezinta de multe ori, pentru majoritatea populatiei, autoritatea medicala cu care interactioneaza cel mai des si singura cu care se consulta in mod constant.”

Forumul Roman Pro-Vaccinare isi propune sa contribuie la conturarea si implementarea celor mai bune solutii pentru dezvoltarea, promovarea si aplicarea strategiilor de preventie prin vaccinare in Romania. Forumul este o platforma de dialog ce reuneste intr-un efort comun pro-vaccinare reprezentanti ai societatilor medicale si asociatiilor de pacienti, ai industriei farmaceutice, membri ai comunitatii academice si de cercetare, precum si autoritati centrale si locale.

Misiunea Forumului Roman Pro-Vaccinare este de a contribui, prin definirea unor politici publice integrate, la constientizarea si promovarea importantei si beneficiilor vaccinarii pe tot parcursul vietii, precum si la promovarea preventiei in general, prin cresterea ratelor de vaccinare si protejarea populatiei, a sistemului de sanatate si a economiei romanesti de povara bolilor transmisibile.

Mai multe detalii aici: http://forumprovaccinare.ro/. 

Alte surse recomandate de informare privind vaccinarea:

https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1 

https://www.cdc.gov/vaccines/index.html

https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/acip-recs/index.html 

sursa foto: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinare importanta

Articole recomandate

Citeste si despre