Le facem copiilor vaccinul antigripal?

/ / Modificat: 2017-10-13
Le facem copiilor vaccinul antigripal?

Infectiile tractului respirator, fie ca vorbim de cele aferente tractului superior, cum ar fi raceala, amigdalita, laringita, gripa, fie ca vorbim de cele ale tractului inferior precum bronsita, bronsiolita sau pneumonia, reprezinta o mare problema pentru mame, ceea de duce la o preocupare constanta pentru modalitatile prin care imunitatea copilului poate fi crescuta. Iar daca, in principiu, 8-10 raceli sunt normale pe an, si chiar necesare deoarece stimuleaza si ele dezvoltarea imunitatii, nimeni nu isi doreste la pachet si complicatii ori simptome foarte grave asociate lor.

Prin urmare, este foarte important ca cel mic sa fie ajutat sa isi intareasca sistemul imunitar, iar acest lucru se face atat permanent, prin grija pentru o alimentatie sanatoasa si in general pentru un stil de viata sanatos (odihna suficienta, aer proaspat, miscare in fiecare zi, alaptare exclusiva in primele 6 luni de viata), cat si sezonier, de obicei inainte de venirea timpului rece, prin diferite siropuri din plante pentru imunitate, prin vaccinuri orale sau vaccinuri injectabile.

Cum vremea rece a sosit deja, mamicile se gandesc cu siguranta cum sa mai ajute imunitatea copiilor lor. Pentru a veni in sprijinul lor, iata mai jos cateva informatii esentiale despre imunizare.

1. Alimentatia

La acest capitol, este necesar de stiut ca un copil are nevoie zilnic (sau cu mici exceptii) de fructe si legume - in general 5 portii pe zi. O atentie deosebita trebuie acordata si superalimentelor, adica acele alimente care au un efect pozitiv sporit asupra imunitatii, cum ar fi: usturoiul, ceapa, fructele de padure, catina, patrunjelul, sfecla rosie, diverse seminte si altele.

Iar daca iti faci griji despre cum sa il determini pe cel mic sa le consume poti incerca diverse trucuri care sunt de mare folos in acest sens. Spre exemplu, siropul de catina (gasesti numeroase surse pe Internet care iti arata cum sa il prepari corect) poate fi combinat cu putin suc de piersici, care taie mult din gustul neplacut al acestui superaliment.

In cazul in care alimentatia unui copil este una cat mai sanatoasa - fructe si legume din belsug, prajeli si fast-food aproape inexistente, proteine, glucide, lipide intr-un mod echilibrat si de cat mai buna calitate, si in cazul in care are si un stil de viata sanatos cu miscare zilnica, odihna suficienta etc, atunci, cel putin teoretic, ar trebui sa faca automat doar forme mai usoare de infectii respiratorii, si prin urmare sa nu aiba nevoie de prea mult ajutor pentru imunitate.

2. Siropurile

In ultimii ani, piata farmaceutica a fost invadata de numeroase siropuri menite sa intareasca sistemul imunitar al copiilor. Acestea sunt de obicei bazate pe extracte din plante, pe colostru si probiotice, sau pe argint coloidal si se elibereaza fara prescriptie medicala. Atentie insa! Chiar daca le poti cumpara fara reteta, nu trebuie facut abuz de ele. Indicat ar fi sa intrebi macar un farmacist daca sa dai copilului tau unul sau mai multe astfel de siropuri pe an.

3. Vaccinurile orale

Aici este vorba despre produse farmaceutice care contin fragmente bacteriene inactive, precum Broncho Vaxom, Luivac sau Lantigen B. Acestea se administreaza oral (sunt sub forma de picaturi, pastilute sau prafuri), de obicei pe baza de prescriptie medicala.

Privitor la cat de des ar trebui folosite aceste vaccinuri orale, domnul doctor Hotaran Crucian, medic primar pediatrie, ne-a oferit urmatoarea explicatie:

"In mod normal, vaccinarile microbiene, menite sa stimuleze imunitatea, mai ales a copiilor din colectivitati, in sezonul de viroze, sau la copiii cu o imunitate scazuta, congenital sau dobandita, se fac, in general, o singura data pe an, dupa scheme convenite de casele producatoare (de ex. - Bronchovaxom - cate 1 comprimat pe zi, 30 zile, pauza 30 zile, apoi se reia cura identic inca o luna; se poate folosi si urmatoarea schema - cate 1 cp pe zi - 10 zile lunar - 3 cure. Luivac - 1 cp pe zi 28 zile, pauza 28 zile, apoi se reia cura). In cazurile mai sus mentionate - copii cu o imunitate scazuta, se pot face si 2 astfel de cure pe an, in sezonul de viroze".

In aceasta categorie pot fi incluse si vaccinurile antigripale care sunt sub forma de spray nazal (spre exemplu Fluenz, care contine insa tulpini de virus gripal, si care se elibereaza tot pe baza de prescriptie medicala).

4. Vaccinurile injectabile

Acestea sunt recomandate de catre medici mai ales pentru copiii de varste fragede, care pot dezvolta complicatii mai mari din cauza unei infectii respiratorii. Se fac in perioada octombrie-decembrie, si pot proteja copilul impotriva multor virusuri gripale, dar nu impotiva tuturor. Acest lucru inseamna ca cel mic poate face gripa chiar daca s-a vaccinat. In plus, la vaccinurile injectabile exista posibilitatea ca efectele adverse sa fie mai serioase, cum ar fi dezvoltarea unei alergii. Daca te hotarasti sa faci copilului tau un vaccin antigripal, iar dupa injectarea acestuia cel mic are una din urmatoarele probleme - respiratie ingreunata, ameteala, varsaturi, slabiciune, eruptie pe piele, atunci mergi cu el de urgenta la medic.

5. Ce sa alegem

In mod cert, primul pe lista optiunilor este un stil de viata sanatos cu tot ce cuprinde el: alimentatie echilibrata, miscare, aer liber, alaptare si inclusiv preocuparea pentru un asemenea regim pe tot parcursul celor noua luni de viata intrauterina. Iar acest stil de viata sanatos este si singurul care este recomandat tuturor copiilor.

In ce priveste restul de solutii pentru a intari imunitatea, nimeni nu poate spune ca sunt eficiente pentru orice copil. Un sirop poate functiona la un copil, iar la altul nu, iar un vaccin injectabil poate ca nu da efecte adverse la un copil, dar la altul da.

De aceea, este foarte important sfatul unui medic care sa examineze copilul si, de preferat, sa il cunoasca de mic, astfel incat sa aiba in evidenta toate problemele medicale pe care acesta le-a avut.

Taguri Imunizare Imunizare copii Vaccinare antigripala Vaccinare copii

Articole recomandate

Citeste si despre