MSD lanseaza in Romania VARIVAX, vaccinul impotriva varicelei de ultima generatie

/ / Modificat: 2020-10-12
MSD lanseaza in Romania VARIVAX,  vaccinul impotriva varicelei de ultima generatie

BUCURESTI, Octombrie 12, 2020 – MSD (Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J., USA (NYSE: MRK)) lanseaza in Romania VARIVAX, vaccinul impotriva virusului varicelo zosterian (VZV) - agentul cauzator al varicelei si al herpesului zoster - si este inclus in lista de recomandari pentru vaccinuri optionale, conform prevederilor legale.

Vaccinul indicat pentru imunizarea impotriva varicelei este produs de compania farmaceutica MSD si este un vaccin cu virus viu atenuat, derivat din tulpina Oka a VZV. VARIVAX este indicat pentru imunizarea activa a persoanelor cu varsta ≥ 12 luni, dar si a persoanelor susceptibile care au fost expuse la varicela, daca este utilizat in interval de 3 zile de la expunere (si posibil, pana la 5 zile de la expunere).

Studiile  au aratat ca o doza de vaccin asigura o reducere de 51% - 71% a incidentei bolii, in timp ce administrarea a doua doze asigura o reducere de 85%-98%. Mai mult decat atat, reducerea ratelor de spitalizare legate de varicela, dupa introducerea vaccinului impotriva varicelei in cadrul programelor de vaccinare a fost de 23%–93%, pe o perioada de 4-14 ani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda o acoperire de 80% a ratei de vaccinare impotriva varicelei, printre motive fiind acela ca, pe termen lung, o acoperire vaccinala mai mica poate transmite infectia cu varicela si in randul persoanelor in varsta, ceea ce poate avea ca rezultat cresterea morbiditatii si a mortalitatii. 

VARIVAX se administreaza printr-o injectie intramusculara (i.m.) sau subcutanata. Locurile preferate de injectare sunt in zona antero-laterala a coapsei la copiii cu varste mai mici si in zona muschiului deltoid la copiii cu varste mai mari, adolescenti si adulti. VARIVAX nu trebuie injectat intravascular. 

Stiai ca

Doze recomandate de administrare:

Copiilor cu varsta cuprinsa intre 12 luni si 12 ani le este recomandat sa primeasca o doza de 0,5 ml administrata subcutanat. Daca se administreaza o a doua doza, trebuie sa existe un interval minim de 1 luna intre doze. Adolescentii si adultii ≥ 13 ani ar trebui sa primeasca o doza de 0,5 ml administrata subcutanat si o a doua doza de 0,5 ml la o distanta de 4–8 saptamani.

Vaccinul VARIVAX poate fi achizitionat din farmacie.

in studiile clinice, VARIVAX  a fost administrat la > 17.000 de copii, adolescenti si adulti sanatosi, nefiind inregistrate reactii adverse severe. Singurele reactii adverse au fost durerea si roseata la locul injectiei, dar si eruptii asemanatoare varicelei. 

Despre varicela

Varicela este intalnita la copii mai des decat la adulti, si, de regula, copiii sunt predispusi la forme mai usoare decat adultii, care pot suferi complicatii si manifestari precum febra mare, durere de cap si stare generala de rau.

Aparuta initial pe piele sub forma de pete rosii (macule), eruptia se transforma in blistere pline cu lichid clar sau tulbure, care produc mancarime si care, in cele din urma, se transforma in cruste. Eruptia poate aparea mai intai pe piept, spate si fata, apoi se poate raspandi pe intregul corp, inclusiv in interiorul gurii, pleoapelor sau a zonei genitale. 

O persoana cu varicela poate face pana la 500 de pete pe piele, in termen de 1-2 zile de la aparitia primelor simptome.

Simptomele dureaza intre 7 si 10 zile si se manifesta prin: mancarime, febra, durere de cap, dureri musculare, temperatura, senzatie de oboseala, lipsa poftei de mancare. Majoritatea copiilor isi revin, fara efecte negative de durata, prin odihna. in unele cazuri insa, varicela poate cauza probleme serioase precum: infectii ale pielii, meningita, deshidratare, pneumonie, encefalita.

Varicela se transmite in special pe cale respiratorie, in mod specific prin tuse si stranut de la o persoana bolnava (particulele virale raman in suspensie in aer si pot fi inhalate de persoanele aflate in apropiere). Perioada contagioasa incepe cu 1-3 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate si continua in timpul formarii veziculelor. De asemenea, virusul se poate transmite si prin contactul cu obiectele contaminate sau mai rar prin secretiile care apar daca veziculele de pe piele sunt rupte. Sunt expuse riscului de a face varicela persoanele care locuiesc impreuna cu o persoana bolnava de varicela sau care intra in contact pentru mai mult de o ora cu o persoana care are varicela.

Femeile insarcinate, oamenii cu un sistem imunitar scazut, adultii care nu au fost expusi la virus dar si nou nascutii, se pot confrunta cu complicatii grave.  Sindromul congenital de varicela apare la 0,4% –2% dintre copiii ale caror mame au avut varicela in primele 20 de saptamani de gestatie. Nou-nascutii afectati pot avea pielea cicatrizata, hipoplazie a membrelor, anomalii neurologice, ale sistemelor ocular si nervos autonom, greutate scazuta la nastere.

Despre MSD

De peste un secol, MSD descopera pentru viata, dezvoltand medicamente si vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii, urmandu-si misiunea de a salva si imbunatati vieti. MSD este denumirea comerciala a Merck & Co., Inc., cu sediul central in Kenilworth, N.J., U.S. Ne dovedim angajamentul fata de imbunatatirea accesului la servicii medicale prin politici, programe si parteneriate cuprinzatoare.  Astazi, MSD continua sa se afle in avangarda cercetarii, contribuind la progresul in prevenirea si tratarea bolilor care ameninta oamenii si animalele - incluzand aici cancerul si bolile infectioase, precum HIV si Ebola, si tot mai numeroasele zoonoze -, intrucat aspiram sa fim principala companie biofarmaceutica din lume axata pe cercetare intensiva. Pentru mai multe informatii, accesati www.msd.com. 

Articole recomandate

Citeste si despre