Vaccinarea pentru copii ar putea deveni obligatorie in Romania la finalul lunii februarie. Actul normativ al legii care prevede obligativitatea vaccinarii celor mici ar putea fi dezbatut in procedura de urgenta, scrie Digi24.
Proiectul de lege este blocat de mai bine de doi ani in comisiile parlamentare de la Camera Deputatilor, dupa ce Senatul a adoptat actul normativ in octombrie 2017.
Ce prevede proiectul de lege
Proiectul de lege prevede, printre altele, ca, in cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat. Actul legislativ mai mentioneaza si despre sanctionarea parintilor care refuza sa participe la actiuni de informare cu privire la beneficiile imunizarii. In cazul în care parintele sau tutorele legal nu participa la astfel de intalniri, care vor fi organizate inclusiv de medicul de familie, el poate primi o amenda de pana la 10.000 de lei. Parintele poate refuza vaccinarea copilului doar daca acesta prezinta o reactie adversa la unul dintre vaccinuri sau mai multe. Intoleranta copilului va fi atestata printr-un certificat.
Conform proiectului de lege, copiii nevaccinati ar putea sa nu mai fie acceptati la gradinite sau la scoli, care vor avea obligativitatea sa solicite, la inscrierea minorului o adeverinta care sa ateste efectuarea vaccinurilor. In cazul in care micutul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompleta, cel mic tebuie vaccinat in termen de un an.
Care sunt vaccinurile obligatorii
Vaccinurile obligatorii pentru intrarea unui copil in colectivitate sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului si hepatita B.
Proiectul de lege prevede si obligativitatile pe care le au autoritatile. Acestea trebuie sa asigure dozele necesare de vaccin.
Prin introducerea vaccinarii obligatorii, statul doreste un control mai bun al bolilor care pot fi prevenite prin imunizare.