STUDIU Vaccinul impotriva rotavirusului ar putea proteja si impotriva diabetului de tip 1 la copii

/ / Modificat: 2020-09-15
STUDIU Vaccinul impotriva rotavirusului ar putea proteja si impotriva diabetului de tip 1 la copii

Vaccinul impotriva rotavirusului protejeaza copiii impotriva celei mai frecvente cauze de diaree severa si gastroenterita pana la varsta de 5 ani. Are o eficacitate care variaza intre 75 si 98%, reducand in acelasi timp vizitele medicale cu 86% si spitalizarile din cauza gastroenteritei cauzate de acest virus cu 94,5%. 

Studii recente au descoperit ca un astfel de vaccin nu numai ca este eficient in combaterea rotavirusului, dar poate reduce si riscul aparitiei diabetului de tip 1 la copii.

Care este legatura intre diabetul de tip 1 si rotavirusul?

Diabetul de tip 1 este cea mai frecventa forma a bolii la copii. Practic, este o tulburare cronica in care sistemul imunitar ataca si distruge celulele beta ale pancreasului care sunt responsabile de producerea hormonului insulina. in acest fel, organismul nu este capabil sa metabolizeze glucoza din alimente, ceea ce creste concentratia de glucoza din sange si poate provoca o mare varietate de tulburari grave, de la orbire la insuficienta renala.

Spre deosebire de diabetul de tip 2, care este determinat in principal de stilul de viata, diabetul de tip 1 are o componenta genetica puternica si o origine autoimuna, ceea ce explica de ce tinde sa apara la varste mai mici. Adesea, genele care stau la baza bolii raman inactive pana cand sunt expuse la anumite declansatoare care determina modificarea. Unul dintre acesti factori declansatori sunt infectiile virale, in special infectia cu rotavirus.

Un studiu realizat de experti de la Royal Children's Hospital, din Australia, impreuna cu alte institutii, a constatat ca una dintre consecintele infectiei cu rotavirus este involutia pancreatica tranzitorie, care nu este altceva decat pierderea progresiva a functiei pancreasului. Acest lucru se datoreaza faptului ca virusul actioneaza ca un factor declansator pentru distrugerea autoimuna a celulelor beta ale pancreasului, principala cauza a diabetului de tip 1 la copii.

Vaccinul rotavirus pentru prevenirea diabetului de tip 1

Avand in vedere ca infectia cu rotavirus este un factor declansator al diabetului de tip 1, cercetatorii de la Universitatea din Melbourne, impreuna cu experti din alte institutii din Australia, s-au intrebat daca vaccinarea cu rotavirus ar putea scadea riscul de aparitie de diabet de tip 1 la copii pe termen lung.

Cercetarile publicate in revista stiintifica JAMA Pediatrics au analizat incidenta diabetului de tip 1 la copiii australieni inainte si dupa introducerea vaccinului rotavirus oral ca parte a Programului National de Imunizare din Australia in 2007. Pentru a face acest lucru, au colectat datele furnizate de National Diabetes Service Plan, care include aproape toti copiii australieni cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani diagnosticati cu diabet de tip 1.

Rezultatele au aratat ca, dupa introducerea sistematica a vaccinului rotavirus oral in 2007, numarul cazurilor de diabet de tip 1 la copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 4 ani a fost redus cu 14%. Merita clarificat faptul ca mecanismul de actiune nu este inca complet clar, desi cercetatorii considera ca acest efect poate fi legat de actiunea declansatoare pe care rotavirusul o exercita asupra diabetului de tip 1, astfel incat prevenirea impotriva rotavirusului ar fi, de asemenea, eficienta in prevenirea sau intarzie debutul diabetului de tip 1 la copii.

Sursa: etapainfantil.com 

Taguri Virus copii Statistici

Articole recomandate

Citeste si despre