Vaccinarea (imunizarea) copilului, ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2016-08-17
Vaccinarea (imunizarea) copilului, ce trebuie sa stii?

Vaccinarea sau imunizarea copilului joaca un rol crucial in mentinerea si asigurarea sanatatii copilului inca de la nastere. Ea are rolul de a preveni copilul de unele dintre cele mai grave boli existente, pentru care inca nu exista leac sau care le-ar putea pune viata in pericol. Multi parinti sunt gresit informati cu privire la imunizare si involuntar si inconstient pun in pericol viata copiilor!

De ce au copiii nevoie de imunizare?

Copilul se naste cu imunitate la multe boli pentru ca iau protectia de la mama. Totusi imunitatea transmisa de la mama la fat sau bebe prin alaptare nu dureaza pe termen lung, ci doar 1 an. Dupa aceasta varsta, copilul este din nou predispus la o multime de afectiuni grave:

  • difterie;

  • hepatite de tip A, B;

  • Papilomavirus uman;

  • Haemophilus influenzae;

  • rujeola;

  • poliomielita;

  • rubeola;

  • varicela;

  • tetanos;

  • gripa etc.

Sistemul imunitar, cel responsabil cu producerea anticorpilor necesari luptei impotriva acestor boli cumplite, are de multe ori nevoie de ajutor pentru a le face fata. Aici intervin vaccinurile.

Unele vaccinurile au rolul de proteja viata impotriva unor boli mortale (rubeola, polio etc), altele ajuta la reducerea frecventei imbolnavirilor sau ameliorarii simptomelor (gripa de exemplu).

De la ce varsta se incepe imunizarea copiilor?

Copiii incep sa fie imunizati de la nastere si chiar si la varsta adulta mai pot face diverse vaccinuri. De-a lungul copilariei vor face pentru prima data sau vor repeta diverse imunizari facute deja o data atunci cand erau bebelusi.

Astfel, din primele zile de viata, din maternitate copilul incepe sa fie imunizat contra bolilor care i-ar putea pune viata in pericol la acel moment.

Imunizarile se fac conform unui plan prestabilit, iar medicul de familie iti va oferi o schema a datelor si tipurilor de vaccin pe care le va intreprinde micutul.

Cum se face vaccinarea?

In general, vaccinurile se fac sub forma de injectie, in special in partea superioara a bratelor. Unele dintre ele se fac in picior, insa cand copilul creste maricel, la varsta scolara, iar altele se administreaza oral.

Cum actioneaza vaccinul?

Prin introducerea in organismul copiilor a unui fragment activat sau neactivat din germenele provocator de boala. Acesta stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi care au rolul pe urma sa recunoasca si sa distruga germenele respectivei boli, daca copilul este contaminat cu el, nelasandu-l sa se activeze si sa dea nastere bolii respective.

Unele vaccinuri nu au eficienta 100%, insa chiar si asa, ele diminueaza mult riscurile si reduce gravitatea atunci cand copilul face boala.

Se mai face imunizarea daca boala deja a fost facuta?

Unii membri ai familiei sau chiar si copii care fac o anumita boala nu mai apeleaza la vaccin pentru imunizare. Astfel, ei devin purtatori ai germenului unei boli, iar odata contractat il pot transmite mai departe. In acest fel se pun in pericol copii nevaccinati, dar si alte persoane mature neimunizate. Este un act responsabil sa te imunizezi impotriva bolilor grave si sa protejezi toti oamenii cu care intri in contact.

Chiar daca micutul depaseste varsta recomandata pentru realizarea unui vaccin, exista insa posibilitatea sa il mai faca. Trebuie doar sa vorbesti cu un medic despre acest lucru.

Cum iti dai seama ca vaccinul este sigur?

De acest lucru se preocupa cercetatorii si medicii inainte ca vaccinul sa primeasca aviz pentru a fi folosit. Vaccinurile sunt considerate cele mai sigure tratamente din lume. Ele trec prin multe etape de testare si sunt experimentate indelung inainte de a fi aprobate si avizate.

In privinta sigurantei, singurele riscuri care apar sunt cateva efecte secundare minore care nu pun in pericol sanatatea copilului si care trec rapid.

Cum se va simti copilul meu dupa vaccinare?

In general vaccinurile sunt tolerate foarte bine de organism. Cel mult, ei vor resimti un mic disconfort la locul injectiei: o roseata si o usoara tumefactie.

In unele cazuri pot aparea cateva efecte secundare care variaza ca severitate de la un copil la altul, dar care nu pun probleme de sanatate. Unele dintre ele sunt:

  • durerea (care se poate diminua cu ajutorul unor calmante);

  • febra usoara (de obicei pana in 38 de grade Celsius);

  • iritabilitate sau agitatie (in special imediat dupa injectare);

  • apetit alimentar scazut;

  • somnolenta;

  • usoare eruptii cutanate etc.

Cum tratam febra?

In general febra este o reactie care poate aparea in urma administrarii unui vaccin. Desi in cele mai multe cazuri ea nu depaseste 38 de grade Celsius, exista posibilitatea ca aceasta sa creasca si spre 40, desi situatiile sunt rare.


Daca observi ca micutul se imbujoreaza, este molesit si arde, ia-i temperatura cu un termometru. Daca depaseste 38 de grade Celsius atunci este cazul sa iei masuri pentru a-i cobori temperatura.

Vorbeste cu medicul pentru a-ti recomanda medicamente pentru reducerea febrei, dar niciodata nu apela la aspirina. Aspirina pune in pericol sanatatea copiilor.

Apeleaza mai degraba la comprese cu apa usor calduta sau bai cu apa rece (nu foarte rece). Daca temperatura nu scade atunci mergi cu el la medic.

Exista motive pentru care copilul meu nu ar trebui imunizat?

Sunt unele situatii particulare in care copiii nu pot fi imunizati, unii deloc, iar altii pentru o anumita perioada de timp:

  • daca au sistemul imunitar compromis (sufera de cancer de exemplu);

  • sufera de boli ale sistemului imunitar;

  • au alergie la oua (alergii severe);

  • au antecedente cu privire la o imunizare anterioara in care au reactionat agresiv (a avut o reactie alergica);

  • se afla sub influenta unui tratatment;

  • prezinta convulsii.

Taguri Imunizare copil Vaccinurile la bebelusi Vaccinuri nou nascuti Vaccinuri obligatorii copii Schema nationala de vaccinari

Articole recomandate

Citeste si despre