Parintii care se pregatesc pentru venirea pe lume a unui copil au de luat multe decizii importante. Iar una dintr cele mai mari este legata de camera bebelusului.
Daca nu ai suficient spatiu in locuinta pentru amenajarea unei camere pentru bebelus sau daca pur si simplu vrei sa il stii aproape si sa il supraveghezi mai bine, solutia este ca micutul sa doarma cu tine.
Studiul unui medic pediatru a concluzionat ca bebelusii ar trebui sa doarma alaturi de mamele lor cel putin pana la varsta de 3 ani. Acesta a descoperit ca bebelusii care dorm la pieptul mamei se trezesc mai rar in timpul noptii si dorm mai profund decat cei care sunt culcati in patut. In plus, pulsul lor este mai regulat, iar stresul asupra inimii, mai mic.
Exista numeroase cercetari care au sustinut ca dormitul in camere separate ingreuneaza crearea unei legaturi intre mama si copil si ca poate afecta dezvoltarea sanatoasa a micutului. De aceea, este recomandat ca bebelusul sa doarma la pieptul mamei in primele saptamani de viata, apoi in patul parintilor, cel putin pana cand implineste 3 ani. Daca te gandesti sa iti pregatesti camera pentru venirea pe lume a bebelusului, iata cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont:
Patul trebuie sa fie un mediu sigur pentru bebelus
Multe mamici se tem sa doarma alaturi de bebelus pentru ca s-ar putea rostogoli peste el in timpul somnului. Insa studiile arata ca esti constienta de prezenta bebelusului in pat si cand dormi. Nu exista niciun caz in care o mamica sanatoasa, care alapta, nu si-a simtit bebelusul langa ea in timpul noptii. De altfel, femile care alapteaza sunt mult mai sensibile fata de prezenta bebelusului langa ele, spune profesorul James McKenna, in cercetarea sa publicata de Universitatea de la Notre Dame.
Acestea fiind spuse, mai ramane sa te asiguri ca patul din dormitor este suficient de mare si ca ai salteaua potrivita. Aceasta trebuie sa fie ferma, pentru a-i mentine coloana copilului intr-o pozitie corecta, dar in acelasi timp sa fie comoda. Una dintre aceste saltele confortabile se vor potrivi perfect in dormitorul tau, iar materialul din care sunt fabricate te protejeaza impotriva acarienilor, bacteriilor si ciupercilor. Astfel, vei crea un mediu de odihna sigur pentru sanatatea bebelusului tau.
Aerul din incapere trebuie sa fie cat mai potrivit
Temperatura optima din camera in care doarme bebelusul este de 16-20 de grade Celsius. Aceasta atmosfera li se poate parea putin racoroasa adultilor, insa pentru copii, este o temperatura confortabila, pe timpul noptii.
De asemenea, trebuie sa acorzi o atentie deosebita si umiditatii din incapere. In primul rand pentru ca un nivel optim de umiditate impiedica formarea mucegaiului si a igrasiei si nu favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Agentia pentru Protectia Mediului recomanda mentinerea unei umiditati intre 30-60%, in functie de anotimp. Spre exemplu, pe timpul verii poti pastra un nivel mai scazut al umiditatii din incapere, in timp ce iarna, mentinerea umiditatii sub 60% previne aparitia mucegaiului si scade riscul afectiunilor respiratorii si a alergiilor.
Fereste-ti bebelusul de chimicalele periculoase
Unele lucruri din locuinta ne pot imbolnavi fara sa ne dam seama. Covoarele sau mobilierul nou, precum si instalarea unui parchet nou te expun compusilor volatili organici, pe care ii emana in aer pe o perioada indelungata. Aceste substante sunt nocive mai ales pentru organismul bebelusilor, care nu au inca sistemul imunitar bine dezvoltat. Ajunse in corp, aceste chimicale pot provoca boli respiratorii, deficiente la nivelul inimii, pot impiedica dezvoltarea sanatoasa a bebelusului sau ii pot declansa reactii alergice sau iritatii.
Pediatrii recomanda sa nu aduci piese noi de mobila in camera bebelusului sau sa alegi unele din materiale nefinisate si netratate chimic, fabricate din materiale organice. In plus, mobilierul trebuie lasat la aer timp de 5-7 zile, astfel incat orice substanta cu potential periculos sa fie eliminata.
Daca tii cont de aceste sfaturi, dormitorul tau poate fi transformat in camera bebelusului, in deplina siguranta pentru sanatatea sa.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Natalia Deriabina