Vitaminele sunt absolut necesare pentru un organism sanatos si unele dintre ele joaca si un rol esential in dezvoltarea intelectuala a copiilor.
O alimentatie sanatoasa nu sprijina doar buna functionare a organismului si un sistem imunitar puternic, ci contribuie in mod decisiv si la imbunatatirea functiilor cerebrale. Nu exista element din corpul nostru care sa nu fie influentat de nutritie, iar vitaminele de mai jos sunt de mare ajutor pentru dezvoltarea intelectuala a copilului, contribuind in acelasi timp si la alte aspecte ce tin de sanatatea micutului tau.
Cunoscuta pentru puterea ei in intarirea sistemului imunitar, dar de un real ajutor si in dezvoltarea cerebrala
Cu totii stim ca vitamina C este aliatul suprem al sistemului imunitar, insa adevarul este ca ea vine la pachet cu o multime de alte efecte benefice. Ea sprijina dezvoltarea cognitiva a copiilor si nu trebuie sa lipseasca din dieta lor, mai ales in primii ani de viata si de scoala, cand mintea lor inmagazineaza atat de multe informatii noi in fiecare zi.
Ca sa intelegi cat este de importanta in alimentatia unui copil, informatiile acestea despre beneficiile vitaminei C iti vor fi de mare ajutor. Acolo vei gasi alimentele cu un aport crescut de vitamina C, cat si cantitatea zilnica recomandata pentru copii in functie de varsta. Tot de acolo vei afla si cum iti poti da seama daca cel mic sufera o carenta de vitamina C.
Vitamina B imbunatateste memoria atat la adulti, cat si la copii
Mai multe vitamine din complexul B spijina activitatea intelectuala, insa cea mai importanta este B12. Ea joaca un rol foarte important mai ales in procesul de memorare si, ca majoriateta celorlalte vitamine, nu este produsa de organismul uman, ci trebuie procurata din alimentatie.
Aceasta vitamina atat de importanta pentru dezvoltarea intelectuala a micutului se gaseste in numeroase alimente ce ar trebuie incluse in dieta lui. Printre alimentele cu un continut ridicat de vitamina B12 se numara diverse specii de peste – ton, somon, dar si ouale, carnea de pasare, miel, vita, porc - in special ficatul sau rinichii, dar si lactatele.
Vitamina soarelui, cea care ii ajuta pe copii sa se concentreze mai bine
Vitamina D, cunoscuta sub numele de vitamina soarelui, pentru ca ea este asimilata prin expunerea la soare. Desigur, asta nu inseamna ca e nevoie ca cel mic sa petreaca cat mai mult timp in bataia soarelui, care vara poate avea efecte nocive. Este de ajuns ca princhidelul tau sa stea 15-20 de minute pe zi in aer liber. Ea nu ajuta doar la cresterea puterii de concentrare si a capacitatii de memorare, ci si la fixarea calciului in oase, o functie foarte importanta pentru dezvoltarea fizica a copiilor.
Carenta de vitamina D determina probleme de vedere, somnolenta accentuata, sete excesiva, scadere in greutate.
Folosita in cosmetica, vitamina A este de un real ajutor si pentru imbunatatirea activitatii creierului
Vitamina A, cunoscuta sub numele de retinol, este un ingredient folosit adesea in cremele antirid, cat si in alte solutii cosmetice, insa ea joaca un rol important si cand vine vorba despre sanatatea creierului. Este de mare ajutor in imbunatatirea functiilor cerebrale, dat si in sprijinirea sistemului nervos. Ea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului tau si se gaseste in morcovi, spanac, rosii, broccoli, dar si caise, pepene verde sau papaya.
Aceste vitamine sunt indispensabile pentru o buna functionare a organismului si a creierului, fiind de ajutor pentru toti membrii familiei, nu doar pentru copii.
Sursa foto: Shutterstock