5 lucruri de care nu esti cu adevarat pregatita atunci cand astepti un copil

/ / Modificat: 2018-03-22
5 lucruri de care nu esti cu adevarat pregatita atunci cand astepti un copil

Oricate studii ai citi, oricate sfaturi ai primi de la femei care au trecut prin sarcina la viata lor, niciodata nu vei fi pregatita in totalitate pentru o sarcina. Aparitia unui copil pe lume este o experienta din care neprevazutul nu poate lipsi niciodata.

5 lucruri de care nu esti cu adevarat pregatita atunci cand astepti un copil

Calculele, planificarea, pregatirile, toate aceste lucruri conteaza enorm pentru a putea sa te simti organizata. In mod precis insa, vor fi si surprize pe care nu le poti preintampina, mai ales daca esti la primul tau copil.

1. Totul este mult mai scump decat ai fi crezut la bun inceput

Ai economii salvate special pentru acest moment? Foarte bine, vei avea nevoie de orice resurse ai la dispozitie pentru a intampina corect venirea pe lume a unui copil. Ce iti putem garanta insa este faptul ca orice suma ti-ai pus in minte ca ti-ar trebui, ea va fi depasita de realitate.

Un copil va insemna mobila noua in casa, dedicata cresterii acestuia, o camera complet renovata si igienizata pentru confortul si protectia celui mic, un scaun de masina, un carucior confortabil, scutece peste scutece, mancare de cea mai buna calitate, haine, accesorii si posibil conditii si resurse pentru parintii tai sau ai partenerului care vor veni sa va ajute cu cresterea celui mic, atunci cand amandoi veti fi ocupati cu munca.

Pentru momente neprevazute care va pot da bugetul peste cap, exista solutii financiare foarte rapide si flexibile, excelente pentru tinerii parinti care inca nu au experienta cresterii unui copil, din toate punctele de vedere.

2. Sarcina schimba creierul unei femei

Ca orice femeie, te vei astepta la schimbari importante la nivel fizic in perioada sarcinii si dupa ce nasti, insa trebuie sa stii ca schimbari importante vor veni si la nivel mental. Jurnalul Nature Neuroscience a publicat un studiu despre schimbarile cerebrale prin care o femeie trece dupa sarcina, zonele creierului care se ocupa cu gandurile, sentimentele, credinta si intentia modificandu-se fundamental.

Elseline Hoekzema, co-autorul acestui studiu, sustine ca schimbarile produse de sarcina asupra creierului dureaza, la nivel teoretic, aproximativ 2 ani pana la revenirea la starea initiala. Pentru tinerele mamici, printre efectele sarcinii se mai numara si pierderea unei mici cantitati din materia cenusie, asociata cu inteligenta emotionala, insa Hoekzema explica faptul ca: "Pierderea volumului de materie cenusie nu inseamna si pierderea functiei in sine. Uneori, mai putin inseamna mai mult. Vorbim aici despre pierderea unui echilibru al sinapselor".

3. Orele de somn se vor reduce alarmant de mult

Ai vazut acest lucru la prietenele tale care au facut deja primul copil, este un efect cunoscut si, in mod normal, ai spune ca nu ar trebui sa te surprinda. Stii ca vei pierde ore de somn odata cu sarcina, insa nu poti calcula exact cate. Un studiu realizat in 2013 si publicat de englezii de la Daily Mail arata ca parintii noi pierd, in total, 44 zile de somn pe an.

Parintii care au participat in acest raport sustin ca principalele motive pentru care multe nopti raman nedormite sunt: alaptarea, plansetele celui mic, grija fata de siguranta celui mic, insomnia si rezolvarea altor probleme prin casa in timpul in care cel mic doarme, pentru a putea fi la zi cu toate.

4. Schimbarile din viata de cuplu

Si viata de cuplu se va schimba odata cu aparitia primului copil, iar oboseala va juca un rol foarte important in aceasta privinta. Nivelul de toleranta si de rabdare va fi mai scazut, stresul va fi la cote inalte, iar riscul de conflict intr-o relatie va creste la randul sau, arata acest studiu.

Nu trebuie insa sa te ingrijorezi ca relatia voastra se va deteriora iremediabil, insa nu te astepta ca toata aceasta tranzitie de la un simplu cuplu la parinti sa se produca fara nervi si tensiune.

5. Vei primi sfaturi din toate partile

Parintii, rudele, prietenii, prietenele, articolele de pe internet, specialistii, medicii, toata lumea va incerca sa-ti spuna ce si cum trebuie sa faci, iar faptul ca multe dintre persoanele enumerate sunt de incredere ai putea cadea intr-o faza de confuzie totala in care nu vei mai sti ce este bine si ce nu.

Mergi mereu pe mana specialistilor si incearca sa-ti pastrezi calmul atunci cand lucrurile par sufocante.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Yuganov Konstantin

Articole recomandate

Citeste si despre