5 lucruri importante pe care o mamica isteata vrea sa le stie cand isi imbraca bebelusul pentru iarna

/ / Modificat: 2016-11-23
5 lucruri importante pe care o mamica isteata vrea sa le stie cand isi imbraca bebelusul pentru iarna

In primele luni de viata, sistemul imunitar al bebelusului este mai sensibil si incomplet dezvoltat. De aceea, este important sa stii aceste reguli, daca vrei sa il feresti de raceli.

Multe mamici au tendinta sa isi infofoleasca bebelusii in prea multe straturi de haine, mai ales cand ii scot la plimbare pe vreme mai rece. Pe de alta parte, micutii nu isi pot regla temperatura asa cum o fac adultii, asa ca nu trebuie sa fie imbracat nici prea subtire. Este greu sa gasesti un echilibru in ceea ce priveste cum iti imbraci bebelusul, insa lucrurile se simplifica daca stii aceste trucuri:

Materialul din care sunt fabricate hainutele conteaza enorm

Temperatura optima din camera bebelusului este cuprinsa intre 16 si 20 de grade Celsius, asa ca intr-un astfel de mediu este suficient ca micutul tau sa poarte una dintre aceste salopete de bebelusi si un hanorac subtire peste. Dupa cum observi in imagini, acestea sunt calduroase, de calitate, iar modelele sunt adorabile. De asemenea, cand alegi hainele micutului, ai grija ca acestea sa absoarba bine transpiratia si sa nu pastreze umezeala. Noi le-a gasit pe cele de mai sus, care sunt fabricate din catifea, un material calduros si hipoalergen, pentru ca bebelusul tau sa se simta perfect confortabil.

Adauga un strat de haine in plus

O regula buna dupa care te poti ghida este sa-ti imbraci bebelusul cat de gros esti si tu imbracata si sa mai adaugi un singur strat de haine. De exemplu, daca tu porti o camasa si un pulover peste, bebelusul ar trebui sa fie imbracat intr-o salopeta, o camasuta si un pulover subtire. Daca iesiti afara, iar tu ai o geaca groasa de iarna pe tine, si bebelusul ar trebui sa poarte un costum de iarna si sa fie acoperit cu o paturica, daca il plimbi cu caruciorul.

Daca bebelusul doarme in pat cu tine, el beneficiaza si de caldura corpului tau, asa ca trebuie sa ai grija sa nu il imbraci prea gros. Un costum cu maneci lungi si o pereche de pantalonasi sunt suficiente pentru ca micutului sa nu ii fie mult prea cald si sa se foiasca in pat toata noaptea.

Cum stii daca bebelusului ii este prea frig sau prea cald

Cand nu esti sigura daca bebelusului tau ii este prea cald sau prea frig, o solutie este sa ii verifici burtica si piciorusele. Degetelele de la picioare trebuie sa fie calde, iar burtica uscata. Daca observi ca abdomenul copilului este rece, inseamna ca trebuie sa-l mai imbraci cu un strat de hainute sau sa il invelesti cu o paturica.

Un bebelus caruia ii este prea cald va transpira foarte repede, mai ales in zona abdomenului, pe spate si la ceafa. Iar cand copilul este imbracat prea gros, va deveni usor iritabil, va plange si se va intoarce de pe o parte pe alta. Pe de alta parte, un bebelus caruia ii este frig va deveni foarte tacut si letargic. Cand noua ne este frig, corpul nostru incepe sa tremure, produce energie si se incalzeste. In primele luni de viata, bebelusii nu pot tremura, deci capacitatea organismului lor de a se incalzi singur este redusa considerabil.

Nu uita caciula si manusile cand iesiti la plimbare

Chiar si in zilele friguroase de iarna, o plimbare scurta pe afara ii va face bine micutului tau, mai ales daca se ivesc si cateva raze de soare. Soarele stimuleaza organismul sa produca vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in oase si la dezvoltarea acestora, in timp ce aerul tare de iarna ii intareste sistemul imunitar. Cand il scoti afara, asigura-te ca ii pui pe cap o caciulita crosetata din lana, care sa ii acopere urechile, si o pereche de manusi dintr-un material moale si calduros. De asemenea, protejeaza-i gatul cu un fular si opteaza pentru un costum din fas, captusit bine pe interior. Cand intrati la caldura, chiar si intr-un supermarket, da-i jos un strat de haine, ca sa nu transpire si sa raceasca atunci cand iesiti din nou afara.

Cat timp este bine sa va plimbati pe afara

Nu exista o regula generala pentru cat ar trebui sa dureze plimbarea zilnica, ci depinde mai degraba de temperatura aerului, de cat de tare bate vantul, daca ploua sau nu. Retine insa ca in timp ce tu te vei incalzi mai repede, pentru ca esti activa, mergi si impingi caruciorul, bebelusul sta practic pe loc, asa ca i se va face frig mai repede. Fii atenta la semnalele non-verbale pe care ti le transmite: daca la inceput era vesel si incantat, dar dupa cateva minute incepe sa fie agitat sau sa planga, s-ar putea sa fi inceput sa simta frigul si este timpul sa intrati inapoi in casa.

Pielea este primul lucru care iti spune cum se simte bebelusul tau. Ideal, ea trebuie sa fie de un roz pal, calda si uscata. O greseala pe care o fac multe mamici este ca incearca sa incalzeasca mainile, piciorusele si obrajii bebelusului frecandu-le in palme, insa acest lucru poate mai mult sa strice. Daca observi ca micutului ii este frig, imbraca-l putin mai gros, acopera-l cu o patura sau ia-l in brate pentru a-l incalzi la pieptul tau.

Sursa foto: Shutterstock

Taguri Hainute bebelus Imbracaminte bebelusi iarna

Articole recomandate

Citeste si despre