O raceala in toiul verii nu este un lucru nemaiintalnit, mai ales in cazul copiilor. Cei mici alearga pe afara, se joaca, apoi beau apa sau suc rece, mananca inghetata sau se stropesc cu apa. A doua zi, cel mic se plange de dureri in gat, face febra si are nasul infundat. Acesta este un scenariu prin care orice mamica a trecut macar o data. Iar cand raceala micutului tau nu il lasa sa se bucure de vacanta sau va strica planurile de concediu, singurul lucru care mai ramane de facut este sa incerci sa ii ameliorezi simptomele.
Pe langa tratamentul prescris de pediatru, mai exista si cateva remedii naturale, care il pot ajuta pe cel mic cu congestia nazala, cu durerea de gat si cu frisoanele.
Umiditatea optima in locuinta, cel mai eficient remediu
Pe timpul verii, umiditatea ridicata si temperaturile mari fac aerul sa devina aproape irespirabil. Iar pentru un copil racit, o incapere cu un aer prea umed sau prea uscat poate inrautati congestia nazala sau poate favoriza aparitia unor alte afectiuni mai grave, precum astmul. De aceea, este bine sa folosesti unul dintre aceste dezumidificatoare, care vor regla umiditatea aerului din locuinta si il vor purifica, indepartand alergenii, acarienii, virusurile sau ciupercile periculoase pentru cel mic. Dupa cum observi, multe dintre aparate sunt dotate cu un panou de control digital, care iti permite sa le controlezi cu usurinta si sa mentii mereu curat aerul din casa ta.
Lichide multe si vitamina C, benefice impotriva racelii
Deshidratarea este una dintre primele cauze care intarzie vindecarea organismului atunci cand cel mic este racit. De aceea, este bine sa te asiguri ca micutul tau bea multa apa, ceaiuri naturale si mananca supa de pui. Evita insa sa ii dai sucuri acidulate sau sucuri imbuteliate din fructe, intrucat acestea contin mult zahar si nu hidrateaza corespunzator organismul. De asemenea, citricele nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia unui copil racit. Portocalele, lamaile, rodiile sau mandarinele sunt o resursa importanta de vitamina C, care ajuta la imunizarea naturala a organismului si poate ameliora simptomele unei raceli.
Mierea, remediul ideal pentru gatul iritat
Mierea este un antiseptic si un antibiotic natural, de mare ajutor atunci cand copilul tau se lupta cu o raceala. Este si un aliment pe placul celor mici, asa ca ii poti da cate o lingurita de miere de 3-4 ori pe zi, pentru a-i ameliora gatul iritat, dar poti folosi mierea si pentru a indulci ceaiul sau pentru a-i prepara micutului tau cele mai delicioase clatite.
Inhalatoarele, bune pentru desfundarea nasului
O solutie eficienta si naturala pentru ameliorarea congestiei nazale este sa il pui pe cel mic sa faca inhalatii. Ai nevoie doar de un castron cu apa fierbinte si un inhalator cu menta si eucalipt, din care sa torni cateva picaturi in apa. Copilul trebuie sa se aseze in fata castronului, cu un prosop pe cap, si sa inhaleze aburii timp de cateva minute. Spre deosebire de medicamentele din farmacii pentru desfundarea nasului, aburii nu creeaza dependenta si ajuta la refacerea mucoasei nazale.
Odihna ajuta la recuperarea organismului
Somnul este esential pentru cei mici, atunci cand sunt raciti. Odihna ajuta organismul sa se refaca si ii va reda bunadispozitia copilului tau. Cu siguranta stii deja cat de iritabil devine cel mic atunci cand este obosit. Daca mai adaugi si simptomele unei raceli la oboseala, este usor de inteles de ce micutul tau plange, refuza sa manance si este agitat. Convinge-l sa mearga la culcare cu jucaria sa preferata, spune-i o poveste si lasa-l sa doarma cat mai mult. De asemenea, este bine ca cel mic sa nu alerge sau sa depuna mult efort atunci cand este racit, asa ca evita sa il lasi la joaca alaturi de ceilalti copii, mai ales ca ar putea sa le dea si lor boala.
Tu ce alte remedii folosesti atunci cand copilul tau este racit? Care ti se pare cel mai eficient?
Sursa foto: Shutterstock/ Copyright: Ermolaev Alexander