Ajutoare financiare pentru familii, in 2025. Cati bani primesc parintii de la stat in primii ani de viata ai copilului

/ / Modificat: 2025-02-10
Ajutoare financiare pentru familii, in 2025. Cati bani primesc parintii de la stat in primii ani de viata ai copilului

In anul 2025, proaspetii parinti din Romania pot beneficia de mai multe forme de sprijin financiar oferite de stat. Aceste constau in indemnizatii si alocatii menite sa sprijine familiile in perioada de ingrijire si dezvoltare a copilului.

Iata care sunt stimulentele financiare pentru parinti si copii, oferite de stat, in Romania, in 2025:

Stimulent pentru nou-nascuti in valoare de 2.500 de lei, oferit in Bucuresti

Acest stimulent este acordat de Primaria Municipiului Bucuresti pentru fiecare nou-nascut, conform unor criterii specifice stabilite la nivel local.

Pentru a beneficia de acest sprijin, parintii trebuie sa depuna o cerere la Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) in termenul prevazut de la nasterea copilului. Este recomandat sa verificati site-ul oficial al DGASMB pentru informatii actualizate si pentru a afla documentele necesare.

CITESTE MAI MULTE: Stimulent financiar pentru nou-nascuti in 2025. Acte necesare si conditii de acordare

Vouchere Materna pentru femeile gravide din Bucuresti

Programul „Vouchere Materna” ofera sprijin financiar femeilor insarcinate din Bucuresti pentru achizitionarea de produse si servicii medicale necesare in perioada prenatala.

Pentru a beneficia de aceste vouchere, viitoarele mame trebuie sa fie domiciliate in Bucuresti si sa indeplineasca anumite conditii specifice. Detalii suplimentare si procedura de aplicare pot fi gasite pe site-ul DGASMB.

CITESTE MAI MULTE: Vouchere Materna 2025. Acte necesare si conditii de acordare

Trusou nou-nascut pentru mamele aflate in situatii defavorizate

Guvernul Romaniei a extins programul privind trusoul pentru nou-nascuti pana in 2027. Astfel, mamele aflate in situatii defavorizate primesc un ajutor financiar de 2.000 de lei pentru fiecare nou-nascut, suma ce poate fi utilizata pentru achizitionarea de produse necesare ingrijirii bebelusului.

Acest sprijin se acorda o singura data si vizeaza mamele cu venituri mici, cele aflate in situatii critice de viata, mamele minore sau cele cu dizabilitati.

CITESTE MAI MULTE: Mamele defavorizate vor putea primi ajutorul de 2.000 de lei pentru nou-nascuti pana in 2027

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Parintii care au realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului. Aceasta reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in aceasta perioada, dar nu poate fi mai mica de 1.250 de lei si nici mai mare de 8.500 de lei pe luna.

Indemnizatia se acorda pana cand copilul implineste varsta de 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati.

Stimulent de insertie pentru parintii care revin la munca inainte de finalizarea concediului pentru cresterea copilului

Parintii care revin la munca inainte de finalizarea concediului pentru cresterea copilului pot beneficia de un stimulent de insertie. Pentru revenirea la munca inainte ca copilul sa implineasca 6 luni (sau 1 an in cazul copilului cu dizabilitati), stimulentul este de 1.500 de lei.

Daca revenirea are loc dupa aceasta perioada, stimulentul este de 600 de lei. Acest sprijin se acorda pana cand copilul implineste 2 ani (sau 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati).

Alocatia de stat pentru copii

In Romania, alocatia de stat pentru copii este un beneficiu social acordat lunar tuturor copiilor cu varsta de pana la 18 ani, precum si tinerilor de peste 18 ani care urmeaza cursuri liceale sau profesionale.

Alocatiile de stat pentru copii in Romania raman neschimbate in anul 2025, mentinandu-se la nivelul din 2024, dupa cum urmeaza:

  • 719 lei/luna pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
  • 292 lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional;
  • 719 lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copiilor cu handicap.

CITESTE MAI MULTE: Cat este alocatia pentru copii in 2025

Alocatie pentru sustinerea familiei (inlocuita cu venitul minim de incluziune)

Alocatia pentru sustinerea familiei a fost integrata in venitul minim de incluziune, care reprezinta o forma de sprijin financiar pentru familiile cu venituri reduse.

Pentru a beneficia de acest ajutor, familiile trebuie sa indeplineasca anumite criterii de eligibilitate legate de venit si componenta familiei. Informatii suplimentare pot fi obtinute de la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala.

Indemnizatia lunara aferenta concediului de acomodare, pentru adoptie

Persoanele care adopta un copil au dreptul la un concediu de acomodare de pana la 1 an, perioada in care beneficiaza de o indemnizatie lunara. Aceasta este echivalenta cu 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, dar nu poate fi mai mica de 1.700 de lei si nici mai mare de 8.500 de lei pe luna.

Pentru a beneficia de aceasta indemnizatie, persoanele trebuie sa indeplineasca anumite conditii legate de perioada de asigurare si de procedura de adoptie.

Taguri Indemnizatie copil Indemnizatie crestere copil Alocatie copii Stimulent de insertie Concediu crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre