Urmeaza sa fii nasa/nas si stii ce eveniment important este pentru copilasul pe care il vei avea in grija. Se stie ca nasii sunt cei care trebuie sa il indrume pe cel mic si sa reprezinte un exemplu de moralitate. Insa care sunt exact indatoririle in ziua botezului si pe ce cale sa pornesti? Iata un mic ghid care sa te ajute sa faci totul ca la carte.
Conform religiei ortodoxe, nasii sunt parintii spirituali ai bebelusului, de aceea ei sunt cei care marturisesc credinta in numele celui mic in fata preotului. La fel ca si parintii, nasii sunt raspunzatori pentru viata spirituala a copilasului, asa ca, un criteriu impus de Biserica Ortodoxa este acela ca oricine este ales sa fie nas trebuie sa aiba o viata morala si sa fie constient de indatorirea fata de copil.
Pasii pe care trebuie sa ii urmezi te vor pregati pentru botez dar si pentru baita de a doua zi, care definitiveaza ceremonia inceputa la biserica.
1. Ce trebuie sa cumperi
Trusoul care ii va fi necesar la biserica
- panza de mir sau crijma - aceasta este panza in care se infasoara copilul atunci cand este scos din cristelnita; O panza alba si necusuta reprezinta puritatea sufletului celui mic.
- un prosop mare pentru bebe;
- un prosop mic si un sapun pentru preot - amandoua trebuie sa fie albe. Preotul isi spala si sterge mainile inainte de a scalda copilul in cristelnita;
- fasa de botez albastra pentru baiat sau roz pentru fetita;
- sticluta pentru mir.
Un set de hainute
Nu este obligatoriu, dar nasii cumpara si un set complet de hainute copilului asa ca trebuie sa ai in vedere greutatea si inaltimea acestuia. Hainutele trebuie sa ii vina usor si sa fie confortabile. Este recomandat ca din intregul set sa faca parte lenjeria de corp din bumbac, un costumas sau o rochita, botosei, o caciulita si fese.
Lumanare
In plus, nasii sunt cei care cumpara lumanarea pentru copil, cu funda albastra pentru baiat sau cu funda rosie sau roz pentru fetita. Poti opta si pentru alb, care este o culoare unisex. Lumanarea simbolizeaza lumina lui Hristos, care infrange intunericul si dezvaluie calea. Copilul botezat este astfel calauzit de lumina Credintei, din intuneric in lumina si ii este permis sa vada viata prin ochii lui Iisus Hristos.
Altele necesare la biserica:
- Se aduc vin si ulei pentru mirungere si impartasanie;
- O icoana care va fi sfintita de preot;
- Cruciulite pe care nasa le va pune in piept invitatilor;
- Accesorii pentru nou-nascut.
Este la moda ca nasii sa ia o bratara de aur, daca bebelusul este baiat sau o pereche de cercei de aur, daca este fetita, deoarece acestea sunt simboluri ale norocului. Bineinteles, nu este obligatoriu. Poti opta pentru bijuterii cu simboluri crestine sau, daca este cazul, iconite care reprezinta sfantul caruia bebelusul ii poarta numele.
Daca vrei sa faci un cadou mai putin obisnuit, te poti inspira dintr-o varietate de cadouri de botez pentru fetite dar si pentru baieti. De asemenea, lucrusoarele handmade se potrivesc foarte bine unui nou-nascut, prin grija cu care ele sunt concepute.
2. Asigura-te ca ai cat de cat o idee clara despre ritualurile religioase
In primul rand, nasii trebuie sa stie Crezul si Tatal Nostru. Nu este pentru nimeni placut daca nasii se vor impotmoli in timpul ceremoniei.
Asigura-te ca ai la indemana trusoul de botez, uleiul si vinul, imediat ce incepe ceremonia. Ofera apoi preotului prosopul si sapunul. Dupa ce preotul il scufunda in cristelnita, nasa trebuie sa pregateasca panza de mir si fasa de legat copilul, care nu trebuie sa fie nici prea scurta pentru ca astfel "se marita/insoara repede", dar nici prea lunga ca sa nu "se marite/insoare tarziu". Nasa pune apoi cruciulitele in piept invitatilor. In timpul rugaciunilor si al impartasaniei, nasa va tine copilul in brate in timp ce nasul este responsabil de lumanare.
La sfarsitul ceremoniei, nasii sunt cei care platesc preotul ca simbol de recunostinta.
Daca bebelusul este agitat in timpul ceremoniei, ii va fi mai usor sa se linisteasca in bratele nasilor, daca s-a creat deja o legatura, de aceea este bine sa vizitati copilasul inainte de botez cat mai des si sa petreceti timpul cu el.
3. Nu uita de baita de a doua zi
Momentul in care se va desavarsi legatura dintre copil si nasi este baita de a doua zi. Este o baie ritualica, asemanatoare cu povestile despre ursitoarele care ureaza copilului sa aiba parte de sanatate si noroc pentru a se descurca mai usor in viata.
Pentru baita nasa trebuie sa aduca un prosop, ulei pentru bebelus si sampon, precum si haine curate si jucarii.
In apa din cadita se pot adauga mirodenii sau obiecte, fiecare cu rolul sau simbolic precum: pietre pentru putere si rezistenta, grau pentru onestitate, floare de mac pentru un somn linistit, pene pentru a fi usor ca pana sau bani si bijuterii pentru noroc si avere.
Nasa este cea care va spala copilul si il va unge cu mir in special pe la incheieturi, in spatele urechilor, pe manute, pe piept, pe cap si pe picioare. Fiecare zona are semnificatia ei aparte:
- pe la ochi "sa vada lucruri bune si frumoase";
- pe la urechi "sa auda numai invataminte si sa ia aminte la ele";
- pe la gura "sa vorbeasca cuvinte intelepte si sa stie a respecta pe cei din jur";
- pe la manute "sa fie harnic si priceput";
- pe piept "sa fie iubitor si cu suflet mare";
- pe cap "sa fie destept si luminat";
- pe picioare "sa il duca acolo unde trebuie si sa il aduca mereu acasa, langa cei dragi".
Dupa ce-l spala, nasa trebuie sa-l strige pe nume. Dupa botez si pana il spala nasa, nimeni nu are voie sa pupe copilul, se spune ca "ii ia mirul", sau sa-l strige pe nume. In timpul baitei, lumanarea de la botez trebuie sa fie aprinsa. Dupa ce baita este gata, apa se va arunca la radacina unui copac, ceea ce simbolizeaza cresterea.
Prin botez, rolul nasilor ca ghizi pentru copil abia incepe. Vei avea o viata intreaga sa il sprijini si sa ai grija de el asa cum se cuvine.
Sursa foto: shutterstock.com