Cat de poluat este aerul pe care il respira copilul tau acasa

/ / Modificat: 2016-05-11
Cat de poluat este aerul pe care il respira copilul tau acasa

Ai grija sa iti feresti micutul de poluantii din mediu, precum noxele sau emisiile de fum, insa stiai ca aerul din casa ta poate fi de pana la 10 ori mai poluat decat cel din mediul exterior? Copilul tau, precum si ceilalti membri ai familiei, pot inspira zilnic mucegaiuri, acarieni, monoxid de carbon, pesticide, azbest, formadelhida sau produsi din plumb.

Toate elementele moderne din locuinta care ne aduc confort vin cu un revers al medaliei: agentii poluati periculosi pentru sanatate, mai ales daca vorbim de expunerea directa la ei de la varste fragede.

Afla care este pericolul poluarii de interior si cum poti sa reduci riscul imbolnavirilor cauzate de un aer "rau" de respirat!

Ce poluanti de interior iti ameninta sanatatea

Acasa, unde-i cald si bine, se pot ascunde pericole pe care putine familii le constientizeaza. Poluantii de interior care iti ameninta sanatatea sunt, cel mai frecvent, mucegaiurile, polenul, umezeala excesiva, fumul de tigara, produsele de ingrijire cu produsi chimici in compozitie, monoxidul de carbon si diverse materiale de constructie – formadelhida, azbest, plumb etc.

Substantele care polueaza aerul din interior sunt diverse si, desi iti amintesc de orele de chimie de scoala, ele sunt in multe cazuri declansatoare de tulburari respiratorii sau alergice, mai ales pentru copii:

- Particule fine rezultate prin ardere (fum de la arderea tutunului, incingerea uleiului la gatit etc.);

- Monoxid de carbon;

- Oxizi de nitrogen si sulf;

- Arsenic si florine;

- Compusi organici volatili si semivolatili (mobilier, finisaje, cosmetice etc.);

- Aldehide si pesticide;

- Azbest si plumb;

- Poluanti biologici (mucegai, igrasie, acarieni, praf);

- Radon.

Cum te poate imbolnavi aerul din casa

Iti vine sa crezi sau nu, numarul deceselor anuale la nivel mondial din cauza aerului poluat din interior este colosal: 1,5 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza bolilor respiratorii provocate de agentii poluanti din spatii inchise, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Desi putine familii se gandesc la gravitatea potentialelor efecte ale aerului poluat din interior, datele studiilor efectuate in acest sens arata ca motivele de ingrijorare sunt reale:

- Un studiu efectuat in Italia arata ca expunerea la poluantii interiori creste riscul de bronsita cronica si de simptome de astm de 1.83 ori .

- Un alt studiu asupra efectului fumatului pasiv asupra tractului respirator inferior la copii (cu varste intre 7 si 11 ani) arata un risc crescut de simptome, atat iarna cat si vara;

- La adulti, expunerea la poluantii interior creste riscul de cancer pulmonar de 1,23 ori, determina un risc crescut de aparitie a simptomelor respiratorii (wheezing, tuse, dispnee) de 1.35-2.8 ori si de infectii respiratorii de 2.5 ori;

Concret, cum te poate imbolnavi aerul din casa? Pe termen scurt, expunerea la poluantii din interior poate cauza iritatii ale ochilor, nasului si gatului, precum si dureri de cap, stari de oboseala si de ameteala. Sigur ca masura in care ele se manifesta depinde de sensibilitatea fiecarei persoane: daca un copil sufera de o alergie sau de astm, va reactiona extrem de vizibil la acest stimulenti.

In acelasi timp, poluantii biologici si chimici pot sa produca o sensibilitate dezvoltata in timp, odata cu expunerea uzuala la acestia. Pe termen lung, creste iminenta instalarii tulburarilor pulmonare, cardiovasculare si chiar oncologice (da, poluantii de interior pot fi factori de risc pentru cancer!).

Potrivit estimarilor Societatii Romane de Pneumologie, in Romania 1 caz din 15 dintre problemele respiratorii la adulti este determinat de poluarea interioara. Ai grija ca micutul tau sa nu devina si el parte a acestei statistici!

Cum sa previi efectele poluantilor de interior

Pentru ca este greu de crezut ca vei reusi sa-ti construiesti o casa ecologica 100%, din materiale naturale si lipsita de produsi periculosi pentru sanatate, poti doar sa incerci sa imbunatatesti calitatea aerului pe care il respira familia ta, in special copilul tau aflat in crestere.

In afara de a face curatenie in mod regulat, de a aerisi foarte bine incaperile dimineata si seara si de a evita pe cat posibil produsele pline de chimicale, ai la dispozitie si solutii moderne, asa cum sunt purificatoarele si umidificatoarele de aer. Acestea mentin nivelul de umezeala din aer la un prag optim (30% - 50%) si retin bacteriile, praful, parul, alergenii, bacteriile si virusurile in filtrele lor speciale.

O solutie practica este sa achizitionezi un sistem combinat – purificator si umidificator, care sa rezolve toate problemele legate de calitatea aerului din interior.

Aparatul Philips Combi 2in1, de exemplu, combina doua tehnologii inovatoare: NanoCloud (mentine un nivel confortabil si optim de umiditate in locuinta, avand un sistem de evaporare avansat care adauga molecule de apa in aer fara bacterii sau calcar) si VitaShield (o serie stratificata de filtre care purifica eficient 99,9% dintre bacterii, alergeni si gaze nocive).

Phillips Combi a fost creat special pentru a elimina riscul instalarii problemelor de sanatate cauze de poluantii din interior, transformand casa intr-un mediu sigur si sanatos in orice perioada a anului. Purifica bacteriile, gazele nocive si alergenii, avand un senzor inteligent care ajuta la mentinerea aerului curat si umidificat in mod automat.

Cu ajutorul tehnologiilor pe baza carora a fost conceput, Phillips Combi filtreaza 99,9% din bacteriile si alergenii gasiti in aer, setand totodata nivelul optim de umezeala din aer.

Si ce poti sa iti doresti mai mult, decat un aer curat, pur si propice sanatatii, pentru copilul tau si intreaga familie?

Articole recomandate

Citeste si despre