Ce boli grave pot provoca banalele carii si cum sa elimini spaima copilului de medicii stomatologi

/ / Modificat: 2016-07-11
Ce boli grave pot provoca banalele carii si cum sa elimini spaima copilului de medicii stomatologi

Dantura copilului tau este foarte importanta pentru el, nu doar pentru mestecarea alimentelor, ci si pentru sanatatea sa.

O dantura perfecta inseamna un copil sanatos. Cu toate acestea, putini parinti se pot mandri cu dantura copiilor lor. Conform unor studii, 28% dintre copiii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani prezinta carii, iar peste 52% dintre copiii mai mici de 11 ani au avut carii cel putin o data.

Iata care sunt pericolele la care iti poti expune copilul daca nu ai grija de dantura sa:

1. Afecteaza dezvoltarea dintilor permanenti

Cariile sunt asociate, de cele mai multe ori, cu dintii permanenti. Din aceasta cauza, parintii tind sa ignore micile carii care afecteaza dintii de lapte ai copiilor. Cu toate acestea, cariile dintilor de lapte afecteaza dezvoltarea normala a dintilor permanenti.

In cazul in care dintele de lapte este stricat, radacina dintelui permanent va fi si ea alterata, iar dintele nou va fi compromis inainte de a incepe sa creasca.

2. Cariile se dezvolta mult mai repede in cazul copiilor. Rezultatul: sensibilitate la infectii

Evolutia cariilor la copii este mult mai rapida decat in cazul adultilor, deoarece dintii de lapte sunt mult mai putin rezistenti, iar cariile se dezvolta atat la suprafata, cat si in profunzime, in decurs de doar cateva luni sau chiar saptamani.

Cariile nedescoperite la timp si netratate genereaza o mare sensibilitate la infectii a organismului, din cauza bacteriilor din cavitatea bucala a celui mic.

3. Creste riscul aparitiei diabetului

Infectiile dentare pot afecta pancreasul copiilor, care regleaza nivelul glicemiei din sange. Bacteriile generate de cariile dintilor pot ataca pancreasul, fapt ce ar putea duce, in timp, la aparitia diabetului de tip 2.

Mai mult decat atat, problemele dentare si diabetul fac parte dintr-un cerc vicios: diabetul provoaca afectiuni gingivale, iar cariile si gingiile sangerande agraveaza diabetul.

4. Creste riscul aparitiei bolilor de stomac

O dantura imperfecta il impiedica pe copil sa mestece bine mancarea inainte de a o inghiti. Cu timpul, alimentele care nu sunt bine mestecate pot afecta stomacul copilului, care va fi supus unui efort suplimentar de a digera mancarea.

Ce trebuie sa faci

Fiecare varsta vine la pachet cu noi provocari privind igiena orala a copilului tau, insa cel mai potrivit lucru pe care poti sa-l faci pentru el este sa-l duci la un medic stomatolog pentru un control de rutina.

In plus, specialistul te va invata ce trebuie sa faci in fiecare zi pentru a avea grija de dantura copilului tau.

Aici intervine, insa, o mare problema: multi copii resimt o spaima teribila fata de medicii dentisti, mai ales din cauza unor experiente anterioare mai putin fericite pentru cei mici.

De aceea este important sa duci copilul la o clinica stomatologica pediatrica. Dupa cum vedem pe dentfix.ro, intr-o astfel de clinica, atat consultul,  cat si tratamentul stomatologic se desfasoara in asa fel incat este evitata crearea oricarei forme de aversiune a copilului fata de vizita la cabinetul stomatologic.

Foto: pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre