Copilul tau este fascinat de gadgeturile moderne, insa nu stii daca este momentul potrivit sa-i cumperi unul? Iata ce trebuie sa stii despre asta.
Telefoanele inteligente, tabletele si alte astfel de gadgeturi fac parte din viata oricarei persoane moderne, insa nu toti parintii stiu cum sa le introduca in mod corect in viata copilului. Nu-l poti priva pe cel mic de aceste accesorii, insa nici utilizarea lor fara control parental nu este indicata. Iata cateva aspecte pe care orice parinte ar trebui sa le ia in calcul atunci cand vine vorba despre gadgeturile pe care le foloseste copilul:
1. Cum ar trebui sa alegi un telefon pentru el
Telefonul este, cel mai probabil, primul gadget pe care il foloseste un copil, insa nu este neaparat recomandat sa-i cumperi unul foarte scump si performant. Copiii nu au foarte multa grija de lucruri, asa ca nu are rost sa-i oferi unul de ultima generatie. Odata ce ii cumperi unul, nu uita si de accesorii. O astfel de husa pentru protectia telefonului este, in mod cert, o achizitie indispensabila si pentru telefonul sau, dar si pentru al tau. Asa cum vezi, husa va mentine telefonul intact in cazul in care copilul il scapa din mana.
O tableta cu jocuri educative este un alt exemplu de gadget util copilului. El se obisnuieste cu utilizarea unui astfel de obiecte si poate sa invete o multime de lucruri noi, de la operatiuni matematice simple, la alfabet si scrierea cuvintelor, la informatii din domenii precum geografie sau biologie. Husa despre care iti vorbeam mai sus este indispensabila si pentru acest gadget, daca nu vrei sa cumperi cate o tableta noua la fiecare luna.
2. Care este momentul potrivit pentru a-i cumpara un telefon
Atunci cand vine vorba despre varsta potrivita pentru ca un copil sa aiba propriul telefon inteligent, parerile sunt impartite. In vreme ce unii specialisti recomanda 6-7 ani, varsta ce coincide cu intrarea la scoala, altii sunt de parere ca un copil nu trebuie sa aiba un telefon pana la 11-12 ani. Jesse Weinberger, expert in siguranta virtuala si autorul cartii „Bau-Bau exista si este in buzunarul copilului tau” este de parere ca mai tarziu este mereu mai bine.
Cei mai multi dintre specialisti spun, insa, la unison, ca cei mici ar trebui sa primeasca, mai intai, un telefon pe care sa-l foloseasca doar 1-2 ore pe zi, doar acasa, nu si la scoala, si pe care parintii sa-l verifice zilnic. Un alt lucru pe care il recomanda specialistii in siguranta virtuala este ca parintii sa discute cu cei mici despre pericolele din lumea virtuala.
3. Ce trebuie sa-i spui copilul tau despre interactiunea virtuala pe site-urile de socializare
Este aproape imposibil sa-l tii departe de copilul tau de site-urile de socializare, insa trebuie neaparat sa-i spui ce pericole exista. Invata-l ca si online se aplica unele reguli din viata offline, ca de exemplu aceea de a nu vorbi cu strainii. Ofera-i, pentru inceput, acces limitat la aceste site-uri, doar cateva zeci de minute intr-o zi si uitati-va impreuna pe site-uri. Incurajeaza-l sa iti povesteasca orice face in lumea virtuala punandu-i cat mai multe intrebari despre asta.
4. Ia in calcul instalarea unui program de control parental
Un telefon inteligent ii da copilul tau posibilitatea sa intre pe o multime de site-uri, sa vada imagini, clipuri si jocuri nepotrivite pentru varsta lui. Se pot face niste modificari in setarile telefonului, asa incat pe motoarele de cautare sa nu poata fi accesate anumite informatii, sau se pot folosi programe speciale pentru control parental. Cateva exemple gratuite sunt Bitdefender Parental Control, Kaspersky Parental Control, Android Parental Control sau K9 Web protection.
Tu i-ai cumparat copilul tau un telefon inteligent? Cum il protejezi de eventualele pericole virtuale la care este expus?
Sursa foto: Shutterstock