Cele 3 moduri in care il ajuti sa isi atinga potentialul cognitiv

/ / Modificat: 2017-12-06
Cele 3 moduri in care il ajuti sa isi atinga potentialul cognitiv

Exista o serie de factori - in afara celor genetici - care contribuie la dezvoltarea sustinuta a IQ-ului copilului tau. Printre cei importanti sunt: alimentatia echilibrata, mediul de viata sanatos si climatul afectiv propice dezvoltarii. Mai multi specialisti in educatia timpurie au cazut, insa, de acord asupra faptului ca nu poti creste un copil cu adevarat inteligent decat daca iti aloci constant timp pentru a-l invata, prin metoda jocului, lucruri noi.

Uite care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care ar trebui sa le faci pentru a stimula eficient dezvoltarea inteligentei celui mic:

1. Cumpara-i jocuri clasice, in loc de gadgeturi

Gadgeturile scumpe i-ar putea tine pe copii ocupati, dar nu ii vor ajuta sa invete la fel de repede ca jocurile clasice, interactive. Este concluzia la care a ajuns dr. Lisa Oakes, profesor de psihologie la Center for Mind and Brain al Universitatii din California.

"Stim ca stimularea ajuta la dezvoltarea creierului. Nu e necesar, insa, ca cel mic sa aiba doar jucarii multifunctionale. Oricum, copiii apreciaza jucaria mai degraba in functie de ceea ce poate face acum decat in raport cu capacitatea ei de a indeplini functii multiple. E important si sa le dai doar jucarii care iti plac. Ei invata sa aprecieze sau sa respinga un obiect si urmarindu-ti reactiile", spune Dr. Lisa Oakes.

Cu alte cuvinte, decat sa ii cumperi copilului o tableta sau un telefon mobil care sa-l tina izolat, mai bine ia-i lua mai multe astfel de jucarii interactive. Va invata mai mult si mai repede, folosindu-le. In plus, cu ajutorul lor il vei incuraja sa isi faca prieteni de joaca si, astfel, sa devina mai sociabil.

2. Implica-l in activitatile tale cotidiene

N-ar trebui sa te gandesti la creierului copilului tau ca la un vas pe care sa il umpli pana in buza cu informatii, crede Pat Wolfe, doctor in stiintele educatiei in Napa, California. Mai degraba ar trebui sa privesti dezvoltarea inteligentei ale celui mic ca pe un proces dinamic.

"Atunci cand vrei sa il ajuti pe copil sa invete, nu-l obliga sa memoreze. Vei obtine rezultate mai bune implicandu-l in diverse activitati pe care le desfasori. Spre exemplu, copilul va invata mai usor sa numere daca pregatiti impreuna 30 de boabe de fasole pentru plantat. Sau daca masurati cantitati de ingrediente pentru o reteta. Sau daca alegeti cele 10 cuie necesare constructiei unui adapost pentru pasarele", apreciaza Pat Wolfe.

3. Stimuleaza-l continuu, dar permite-i sa se dezvolte in ritm firesc

In primii 4 ani de viata, creierul copilului tau creste intr-un ritm ametitor. De fapt, isi atinge 90 % din volumul pe care il va avea la maturitate inainte ca cel mic sa mearga la gradinita. Aceasta prima parte a copilariei e, deci, ideala pentru invatare. Cu toate astea, nu e cazul sa il sufoci pe cel mic, bombardandu-l cu informatii.

"Adultii au impresia ca, daca in primii ani copilul lor invata repede, isi va si pastra ritmul, pentru tot restul vietii. Iar asta nu e tot timpul adevarat. Copiii invata cel mai bine intr-un ritm relaxat, firesc. Cei care o fac surprinzator de repede, la inceput, isi vor domoli ritmul, spre adolescenta. In paralel, cei care invatau mai greu, vor ajunge sa prinda mai repede si sa recupereze", spune Ross A. Thompson, doctor in psihologie si profesor la Universitatea din California.

Tine cont de faptul ca dezvoltarea creierului celui mic nu se va termina, odata ce acesta va implini 4 ani. Dimpotriva, ea va continua pentru tot restul vietii.

"Sigur ca primii ani conteaza mult. Dar graba strica treaba. Exista o ordine in care trebui sa inveti. La nivelul creierului trebuie sa se formeze mai intai circuitele inferioare si abia apoi cele superioare. Fara deprinderi elementare formate temeinic, cele superioare nu au cum sa se formeze eficient", mai spune dr. Thompson

Copilul tau poate deveni mai inteligent, daca gasesti modalitatile ideale pentru a-i stimula cresterea IQ-ului. Incearca sa o faci, fara sa il bombardezi cu informatii inutile si obositoare!

Sursa foto: Shutterstock

Taguri Stimulare activitate cognitiva copii

Articole recomandate

Citeste si despre