Cele mai mari greseli pe care le fac parintii in alimentatia copilului. Le recunosti?

/ / Modificat: 2016-12-19
Cele mai mari greseli pe care le fac parintii in alimentatia copilului. Le recunosti?

Foarte multi parinti comit greseli in alimentatia copilului fara sa-si dea seama. Noi iti aratam care sunt si ce e de facut pentru a le remedia.

Din dorinta de a avea un copil cat mai sanatos, multi dintre parinti procedeaza gresit atunci cand vine ora mesei. Fie ca e vorba despre felul in care pregatesti alimentele, alegerile pe care le faci sau abordarea pe care o ai, e posibil ca si tu sa comiti, fara sa vrei, desigur, una dintre greselile de mai jos. Iata care sunt si ce poti face pentru a le corecta.

1. Incep diversificarea prea devreme si cu alimentele nepotrivite

Diversificarea alimentatiei bebelusului incepe la 6 luni, nu mai devreme, iar alimentele nu se introduc haotic in meniul copilului. Incepand cu jumatate de an ii poti da cu incredere astfel de cereale pentru bebelusi amestecate cu lapte matern sau formula de lapte. Dupa cum vezi, exista si variante potrivite pentru fiecare masa din timpul zilei. Cele pentru seara, de pilda, sunt suficient de satioase incat cel mic sa nu se trezeasca pe timpul noptii si sa aiba parte de un somn linistit, la fel si tu.

Legumele ar trebui introduse in alimentatie inaintea fructelor si pe rand. Regula celor patru zile este si ea foarte importanta si, din pacate, nu este urmata de foarte multi parinti. Ea spune ca dupa ce ai introdus un aliment nou in dieta copilului trebuie sa astepti patru zile inainte sa introduci altul.

2. Prea multa mancare si fortarea copilului sa manance cand nu vrea

Obiceiurile alimentare ale copilului se formeaza in primii ani, asa ca trebuie sa fii foarte atenta la cantitatea de mancare pe care i-o dai si la greutatea lui. Probabil o sa ti se para ca mananca prea putin (multi parinti spun asta), insa cert este ca trebuie sa tii mereu cont de recomandarile medicului si sa renunti la parerea gresita, din popor, care spune ca prichindeii grasi sunt frumosi.

O alta greseala de care se fac vinovati foarte multi parinti este fortarea copilului sa manance cand nu vrea sau sa termine tot din farfurie chiar daca spune ca s-a saturat. Ora mesei trebuie sa fie o placere, nu o lupta pentru ca cel mic sa manance. Daca iti da de inteles ca nu ii este foame sau ca s-a saturat, nu insista. Asteapta pana iti va cere singur de mancare.

3. Rasplata pentru ca a mancat

Faptul ca a mancat intreaga portie pe care i-ai pregatit-o nu este un motiv pertinent pentru a-i oferi o rasplata. Daca a mancat ceva ce nu ii place doar pentru a primi la final o patratica de ciocolata, copilul intelege ca, de fapt, mancatul este o favoare pe care ti-o face tie sau un mijloc prin care isi poate atinge un alt scop.

Nu ii oferi nicio rasplata pentru ca a mancat, acest lucru nu va contribui deloc la formarea unor obiceiuri sanatoase. Desi este o abordare gresita, pentru ca vor sa-si determine copilul sa manance anumite alimente sanatoase, parintii apeleaza la aceasta strategie. Poti remedia aceasta greseala introducand un aliment care ii place in mancarea sa, asa incat sa o manance cu placere si sa nu fie un compromis pentru el.

4. Alegeri nesanatoase si un exemplu negativ

Alimente procesate, cu adaos de zahar, mancaruri prajite, carne grasa, snacks-uri – toate acestea sunt alegeri nesanatoase si care ar trebui sa lipseasca cu desavarsire din dieta familiei tale. Trebuie sa stii ca gusturile alimentare ale copilului se formeaza inca din uter, asa ca daca ai mancat in sarcina numai fast-food, s-ar putea ca si copilul sa creasca poftind la astfel de alimente.

Un alt aspect foarte important este exemplul pe care i-l dai copilului tau. Nu vei reusi niciodata sa-l convingi sa manance fructe si legume daca tu mananci cartofi prajiti si hamburgeri. Este una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face un parinte, asa ca daca iti doresti ca cel mic sa aiba o alimentatie sanatoasa, adopta si tu, la randul tau, un stil de viata sanatos.

Tu faci vreuna dintre greselile de mai sus? Care dintre ele?

Sursa foto: Shutterstock

Taguri Alimentatie bebelus Alimentatie copil

Articole recomandate

Citeste si despre