Cele mai raspandite afectiuni pentru un copil in crestere si cum sa le previi

/ / Modificat: 2017-11-10
Cele mai raspandite afectiuni pentru un copil in crestere si cum sa le previi

Pentru copii, perioada de crestere poate veni cu unele afectiuni dureroase. In cele mai des intalnite situatii, aceste probleme nu ascund nicio problema grava, insa grijile parintilor sunt de inteles. Exista si afectiuni care, odata cu aparitia lor, trebuie urmate de un drum pana la medicul specialist.

Cele mai raspandite afectiuni pentru un copil in crestere

1. Durerea "oaselor" in perioada de crestere

In termen popular, durerea oaselor nu este localizata in niciun caz in oasele copilului aflat intr-o perioada de crestere. Durerile sunt localizate in principal in muschi si in picioare, insa mai rar in brate.

Raspandita printre copiii aflati intre varsta de 3-5 ani si 8-12 ani, aceasta durere apare, in general, seara sau chiar noaptea, dar nu ascunde nicio afectiune mai grava. Aproximativ 40% dintre copii au aceasta problema, care dispare pana la adolescenta.

2. Genu valgum

Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de "picioare in X" si reprezinta o deviatie a gambei. Printre posibilele cauze ale acestei afectiuni se numara perioada de crestere rapida, malformatia osoasa sau chiar rahitismul.

Pentru o astfel de problema medicala a copilului, parintii trebuie sa apeleze la un centru specializat in kinetoterapie pentru copii, care dispune de medici cu o vasta experienta in domeniu si multe cazuri de recuperari incheiate cu succes. Aici, medicii ii vor face micutului o evaluare musculo-scheletala, urmata de un program special de recuperare cu obiective clare pe termen scurt, mediu si lung.

3. Genu varum

Este denumita si "picioare in paranteza" si e un alt tip de afectiune care se poate trata prin sedinte dedicate de recuperare alaturi de un kinetoterapeut. Printre motivele care pot provoca aceasta afectiune neplacuta pentru copil si pentru parinti se numara scolioza si mersul incorect.

4. Tulburarile hormonale

Inaltimea unui copil este, in general, mostenita genetic de la parinti si din familie. Exista insa tulburarile hormonale, adica un exces de cortisol sau deficit de hormoni de crestere, care pot provoca schimbari neprevazute in sanatatea copilului. Parintii trebuie sa urmareasca indeaproape ritmul de crestere a copilului, de aproximativ 5 cm si 3 kilograme pe an.

In cazul in care cresterea este mai mica decat acesti indicativi, e recomandata o vizita la medicul endocrinolog, pentru analize si tratament.

Nu face confuzii intre durerile de crestere si afectiunile mai grave

Fiind vorba despre o afectiune cu semne comune, e important, ca parinte, sa intelegi cand este cazul sa te alarmezi si cand nu, iar acest lucru reprezinta obligatia de a fi mereu informat. Nu merge la medic mai des decat este nevoie, dar nici nu amana atunci cand sesizezi probleme sau cand micutul te anunta ca resimte anumite neplaceri de sanatate.

Pentru a putea preveni afectiuni mai grave, e important sa nu confunzi durerile de crestere cu durerile acuzate de copil dimineata, umflaturi si roseata la nivelul articulatiilor, schiopatatul, pierderea apetitului, pierderea destul de mare in greutate, oboseala continua si o durere mare la atingere.

Atentia pe care o acorzi in perioada de crestere a copilului va face, cu siguranta, o diferenta uriasa in viitor. Tine minte ca durerile simple de crestere sunt comune, iar in cea mai mare masura pot afecta calitatea vietii in perioada de crestere, dar nu vor pune sanatatea copilului in pericol.

Asigura-te insa ca obtii informatii cat mai clare cu putinta de la copilul tau in legatura cu starea sa de sanatate. Iar daca sesizezi probleme, apeleaza la medic.

Sursa foto: Shutterstock/ Copyright Dragon Images

Articole recomandate

Citeste si despre