Locuintele noastre nu sunt atat de sigure precum par la prima vedere, mai ales daca in casa se afla si un nou-nascut.
Iarna este principalul inamic al optimului de umiditate. In sezonul rece, partile casei care se afla spre exterior sunt mult mai reci decat aerul din interior, iar acest lucru favorizeaza aparitia condensului, a umezelii si a mucegaiului.
Umiditatea optima din locuinta pentru un bebelus este de 60-65%. Atunci cand valorile umiditatii din aer depasesc 65% sau scad sub 60%, bebelusul se poate imbolnavi.
Iata care sunt efectele negative ale excesului de umiditate asupra sanatatii sale:
1. Accelereaza transpiratia
Un copil care transpira din abundenta poate raci foarte usor, mai ales in primele luni de viata. In plus, transpiratia excesiva duce la un consum mult mai mare de energie din partea organismului si genereaza o stare constanta de slabiciune.
2. Poate genera infectii ale tractului respirator
Intr-un mediu foarte umed, infectiile tractului respirator isi fac aparitia cu multa usurinta, mai ales in cazul copiilor foarte mici si sensibili. Mai mult decat atat, simptomele se pot agrava din cauza mucegaiului, a carui aparitie este strans legata de umiditatea excesiva din aer.
3. Duce la aparitia problemelor imunitare
Intr-un mediu foarte umed si in conditiile consumului ridicat de energie cauzat de transpiratia excesiva, imunitatea bebelusului poate avea foarte mult de suferit. Slabirea sistemului imunitar poate genera o serie intreaga de infectii care nu se afla in legatura directa cu mucegaiul si umiditatea ridicata, iar sensibilitatea la raceala a celui mic creste exponential.
4. Afecteaza sistemul nervos
Unele tipuri de mucegai care apar din cauza umiditatii excesive elibereaza in aer o serie de toxine care pot afecta sistemul nervos al copilului. Acesta se poate confrunta cu dureri de cap, dificultati majore de concentrare, oboseala, probleme de memorie, dar si probleme gastrointestinale, probleme renale, probleme de vedere si chiar tulburari neurocognitive.
Iata care sunt efectele negative ale umiditatii foarte scazute din casa asupra sanatatii copilului:
1. Boli respiratorii
Aproximativ 50% din bolile pe care le au copiii sunt infectii respiratorii, conform unor studii recente. Aerul uscat din camera bebelusului absoarbe toata umezeala mucoasei aparatului respirator, care nu mai reuseste sa creeze o bariera naturala impotriva bacteriilor.
2. Congestie nazala
Deoarece majoritatea bebelusilor dorm pe spate, congestia nazala devine acuta. Aerul uscat din camera va irita gatul copilului, care se poate imbolnavi de bronsita, deoarece nu este filtrat de mucoasa nazala.
3. Poate genera infectii
La fel ca in cazul umiditatii excesive, lipsa umezelii poate impiedica sistemul imunitar sa respinga germenii care cauzeaza infectii.
4. Genereaza disconfort fizic
Umiditatea aflata sub limita optima poate crea un mare disconfort fizic bebelusului, care va deveni agitat si va experimenta o stare de continua oboseala.
Cum pastrezi in casa un optimum de umezeala
Atunci cand mucegaiul isi face aparitia pe peretii dinspre exterior ai casei, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-l indepartezi cu ajutorul unui dezinfectant special conceput pentru o astfel de activitate.
Foloseste o masca de fata si manusi de cauciuc, pentru a evita contactul cu sporii. Insa cel mai important lucru este sa tii copilul intr-o alta camera in timp ce cureti peretii afectati de mucegai si sa aerisesti timp de cel putin o jumatate de ora pentru a elimina toti sporii din incapere.
In al doilea rand, cumpara un umidificator performant, care sa combata aerul uscat si sa te ajute sa mentii in incapere un optimum de umiditate. Dupa cum vedem la philips.ro, cu ajutorul unui astfel de aparat poti alege intre o umiditate a aerului de 40%, 50% si 60%, iar ultima valoare este optima pentru sanatatea copilului tau.
Foto: pixabay.com