Stim cu totii ce inseamna frica de mersul la stomatolog, iar pentru un copil lucrurile par si mai greu de suportat: scaunul ca de tortura, luminile de interogatoriu si instrumentele ciudate, plus sunetul infernal al frezei.
Toate contribuie la frica pe care copiii o simt atunci cand afla ca trebuie sa mearga la clinica de stomatologie copii.
Pe de alta parte, mai rau decat un copil care plange spunand ca nu vrea sa mearga la dentist este un copil care plange de durere de masele. Suferinta micutului trebuie curmata cat mai repede posibil, iar analgezicele si antibioticele ies din discutie.
Ramane doar mersul la stomatolog pentru a rezolva problema. Discuta cu copilul si explica-i de ce este necesar sa mergeti la stomatolog, efectul bun pe care toata aceasta "operatiune" il va avea si de ce instrumentele folosite de medic nu sunt atat de infricosatoare pe cat par. Este important ca, cel mic sa stie ca stomatologul este acolo pentru a-l ajuta si sa nu mearga cu frica in clinica.
Atunci cand dintele sau maseaua respectiva este profund afectata de carii, singura solutie pentru a curma durerea este extractia dentara. De altfel, extractia dentara reprezinta un nou inceput atat pentru gingie, cat si pentru propriul copil. O noua viata fara durere si cu sansa la un dinte nou. Curand copilului ii va creste un dintisor nou. Daca un dinte sau mai multi cresc inclinati, postura lor trebuie corectata.
Pentru ca un dinte crescut gresit sa creasca in pozitia corecta are nevoie de un aparat care sa il corecteze. Pentru asta se poate folosi un aparat dentar mobil. Spre deosebire de un aparat dentar fix, aparatul dentar mobil poate fi purtat de la varste mai mici de 12 ani si se poate monta acasa de catre parinti.
Pentru ajustare se apeleaza la medicul ortodont. Purtarea acestui aparat nu include durerea aferenta purtarii unui aparat dentar fix; aparatul este format din doua parti distincte din acrilat, unite cu ajutorul unor crosete metalice si al unui surub.
Componentele din acrilat pun presiune pe arcada dentara care se largeste in timp, iar corsetele metalice pun presiune pe dinti pentru a-i aduce in pozitia corecta. Aparatul dentar mobil este mai ieftin decat aparatul dentar fix si poate fi purtat pe o perioada de 1 an cu posibile prelungiri pana la 2 ani. Daca un aparat dentar fix corecteaza produsul final dentar, aparatul dentar mobil influenteaza radacina problemei: dezvoltarea maxilarului si a mandibulei inca din copilarie.
Aparatul dentar mobil necesita o ingrijire adecvata. Cand zic adecvata ma refer la ingrijirea pe care o oferi unui dinte sanatos, natural: spalat pe dinti regulat, dupa fiecare gustare, folosirea atei dentare, evitarea dulciurilor, bauturilor acidulate si un regim alimentar bogat in fructe si legume.
La cat mai multe zambete de copii!