Cum ajuta intretinerea unei gradini la dezvoltarea micutului tau. 5 beneficii pe termen lung

/ / Modificat: 2017-03-14
Cum ajuta intretinerea unei gradini la dezvoltarea micutului tau. 5 beneficii pe termen lung

Un petec de pamant sau chiar cateva ghivece aranjate eficient pe balcon pot fi de ajuns pentru ca tu si copilul tau sa faceti impreuna primii pasi in tehnicile gradinaritului. Nu numai ca veti petrece mult timp impreuna intr-un mod distractiv si educativ, dar micutul tau se va bucura de foarte multe beneficii care ii vor afecta pozitiv dezvoltarea pe termen lung.

1. O alimentatie mai sanatoasa pentru intreaga familie, cu fructe si legume crescute de voi

Niciun aliment din comert nu se poate compara cu legumele crescute organic de tine, fara alte chimicale adaugate, asa cum se procedeaza in cazul produselor pe care le gasesti in supermarketuri. Potrivit unor studii publicate in Jurnalul Universitatii Americane de Nutritie, nivelele de calciu, fosfor, proteine, fier si vitamine au scazut ingrijorator cu pana la 30 % din cauza substantelor adaugate pentru ca legumele sa creasca semnificativ in dimensiuni si pentru ca ele sa reziste cat mai mult timp pe rafturile din supermarketuri si magazine alimentare.

Asadar, pentru a-i asigura familiei tale o dieta cat mai sanatoasa, poti sa iti cresti propriile legume, fara sa ai nevoie de foarte mult spatiu. Vei avea nevoie de astfel de seminte pentru legume pe care sa le plantezi impreuna cu micutul tau si sa le ingrijiti zilnic. Ai la dispozitie o gamă variata de legume din care poti alege la un pret avantajos, o punga de seminte costand sub 3 lei. In plus, poti gasi aici si toate produsele si ingrasamintele de care vei avea nevoie, la un pret avantajos. Spre exemplu, daca vrei să crești un ghiveci pe balcon ai nevoie de semințe, pamant pentru plante, ingrasamant natural, pot si ghiveci, care nu vor depasi 100 de lei. Dupa cateva luni, vei vedea si rezultatele si va veti putea bucura de cele mai gustoase si sanatoase legume.

2. Cel mic va invata despre responsabilitate si perseverenta

Un astfel de proiect necesita dedicare pe termen lung, timp in care copilul va invata ce inseamna responsabilitatea. Avand grija de o planta zi de zi, vazand-o cum creste si se dezvolta in mainile sale, acesta va dezvolta un simt al raspunderii si va invata ce insemna balanta cauza-efect. Rezultatele actiunilor micutului vor inflori sau ofili sub proprii ochi. In cazul plantelor care se lupta sa supravietuiasca, copilul va afla ca acordand atentie suplimentara, putin efort si perseverenta, acestea isi pot reveni si pot inflori din nou.

Astfel de lectii nu vor fi niciodata la fel de eficiente sub forma unui discurs, iar micutul va creste mai pregatit pentru a infrunta situatiile neprevazute ale vietii.

3. Copilul va invata sa ia decizii si sa gaseasca singur solutii

Multa lume este de parere ca nu succesul sau esecul conteaza, ci modul in care o persoana reactioneaza si incerca sa gaseasca o solutie la o provocare. Copiii deprind aceasta trasatura cand isi urmaresc parintii cum gestioneaza astfel de situatiiin viata de zi cu zi. Spre exemplu, simplul transfer al unei plante intr-un alt ghiveci in cazul in care cel ocupat s-a spart, sau identificarea unei soluții pentru suspendarea unei plante agatatoare în balcon pot fi doua situatii simple din care un copil poate invata atitudini, strategii si se poate bucura de rezultat. Lasa-l pe el sa ia cat mai multe decizii. Astfel, prichindelul isi va dezvolta independenta in gandire de la o varsta frageda.

4. Gradinaritul este una dintre cele mai vechi metode de a face miscare cu regularitate

O zi petrecuta in gradina este o zi plina de miscare. Fie ca va plimbati de la o planta la alta contempland-o, fie ca va aplecati pentru a le uda sau a indeparta uscaturile, nici tu, nici micutul nu veti sta locului o clipă . Un studiu al Societatii Americane a Stiintelor Horituculturii arata ca aceste activitati solicita fizic copiii la nivele medii sau inalte intr-un mod sanatos, invatandu-i, in acelasi timp, sa aiba un stil de viata activ.

5. Elimina stresul si imbunatateste concentrarea

Poate ca este greu de crezut, insa si copiii pot experimenta senzatia de stres si presiune pe care o imprumuta, de cele mai multe ori, de la adulti... Gradinaritul, fie ca se intampla intr-un balcon sau intr-o gradina, are efect terapeutic, regleaza nivelul de cortizol si ii ajuta deopotriva pe copii si pe adulti sa se relaxeze, dupa cum povestesc cercetatorii olandezi. E si un exercitiu bun pentru atentie - copilul invata sa isi concentreze atentia si energia asupra pasilor pe care trebuie sa ii urmeze, lasand la o parte orice alte preocupari.

Asadar, daca esti in cautarea unei modalitati de a petrece timp cu micutul tau intr-un mod productiv, gradinaritul este o solutie excelenta, care va imbogateste viata si are grija de sanatatea voastra fizica si psihica. Este timpul sa faceti impreuna primii pasi in taina gradinaritului!

Foto: Shutterstock

Taguri Gradinarit copii Siguranta gradinarit copii

Articole recomandate

Citeste si despre