Tips-uri care va pot ajuta sa reduceti riscul de a creste copii mofturosi
Familiarizarea copilului cu noi gusturi inseamna deschidere catre consumul de fructe si crearea de obiceiuri pentru a avea o alimentatie echilibrata. Sucurile si mousse-urile din fructe si legume sunt o modalitate excelenta pentru diversificarea alimentatiei si joaca un rol important in perioada de dezvoltare a copilului.
Fructele si legumele sunt baza unei alimentatii echilibrate
Lipsa legumelor este una dintre cele mai frecvente greseli in ceea ce priveste nutritia copiilor. Legumele sunt o sursa importanta de vitamine (B, C, beta caroten), minerale (potasiu, magneziu, calciu, mangan, cupru, zinc, molibden) si celuloza – informeaza WHO. Aceste elemente au un rol esential pentru imunitatea copilului in lupta cu infectiile si asigura o doza corespunzatoare de energie.
Prin urmare, educatia asupra consumului de fructe si legume, precum si obiceiurile alimentare sunt foarte importante pentru copii. Din pacate, copiii au tendinta de a alege doar fructele si legumele cu care au fost familiarizati, de aceea este foarte greu sa-i convingem sa incerce arome noi. Ce puteti face pentru a nu creste un copil mofturos?
Moduri sigure de a determina copiii sa manance
Exista multipli factori care ii determina pe copii sa respinga consumul anumitor produse. Prin urmare, este dificil sa oferi solutii simple, insa exista cateva principii fundamentale care pot reduce riscul de a avea un copil mofturos si poate chiar bolnavicios. Iata sfaturile oferite de serban Damian, specialist in nutritie sportiva, specializare obtinuta printr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor si condus de specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii:
1. Parintii trebuie sa decida cand, unde si ce anume va manca copilul, iar acesta va decide ce cantitate va consuma.
2. Serviti masa intr-o incapere linistita si determinati copilul sa se aseze pe scaun. Nu ii distrageti atentia.
3. Pastrati un interval de 3-4 ore intre mese si nu-i oferiti copilului gustari.
4. Sugerati produse diferite si nu renuntati atunci cand copilul refuza sa le consume.
5. Oferiti-i portii mici (de exemplu cat marimea manutei acestuia).
6. Recompensati copiii atunci cand consuma un alt timp de mancare (o promisiune ar putea functiona pentru un copil mic si o jucarie pentru un copil mai mare).
7. Nu folositi ca premiu/recompensa mancarea.
Sucuri si mousse-uri pentru toata lumea
Introducerea de arome si consistente noi, cat si cresterea portilor de mancare poate imbogati dieta copilului cu nutrienti importanti. Daca copilul nu vrea sa manance fructe si legume, o alternativa pot fi sucurile si mousse-urile din fructe si legume deoarece acestea reprezinta o sursa naturala de vitamine, acizi organici, celuloza si micoelemente. Datorita consistentei, formei, care le face usor de servit si aromelor diversificate, sucurile si mousse-urile sunt ideale pentru copii.
Chiar daca unii parinti se tem sa aleaga sucuri si mousse-uri din magazine, considerand ca acestea contin conservanti si agenti de colorare, Serban Damian ne asigura ca aceste temeri nu au nicio baza.
„Am observat parinti care doresc sa-si hraneasca copiii intr-un mod sanatos, insa pentru ca se tem de zahar si de conservanti, nu le ofera sucuri si mousse-uri. intotdeauna am sustinut ca aceasta nu este o atitudine corecta. in conformitate cu reglementarile legale este interzisa adaugarea de coloranti, arome artificiale sau indulcitori in sucurile 100%. Mousse-urile 100% - nu contin conservanti, zahar, sirop sau orice aditivi artificiali, insa acestea contin vitamine si alte microelemente nutritive. Consumul de sucuri sau mousse-uri cu diferite arome poate fi o modalitate simpla si eficienta de a completa in mod natural dieta copiilor cu ingrediente valoroase din fructe sau legume.”
Efectele pozitive ale unei nutritii corespunzatoare sunt observate abia dupa o anumita perioada de timp, de aceea se recomanda ca o dieta bogata in fructe si legume sa fie introdusa inca din copilarie. Retineti insa ca, obisnuirea cu arome noi este un proces indelungat ce presupune introducerea de produse noi in mod constant.
Campania „Mousse si suc 100%! aici sunt vitaminele istete” este finantata de Uniunea Europeana si Polonia, precum si de Fondul pentru Promovarea Fructelor si a Legumelor si a membrilor KUPS.
Informatii suplimentare despre campanie sunt disponibile pe site www.sucsimousse.eu si pe pagina de Facebook "Live Smart”.
Pentru informatii suplimentare despre vitaminele smart, inclusiv sfaturi despre cum sa desenati impreuna cu copiii vostri fructe si legume, vizitati www.sucsimousse.eu si pagina de Facebook www.facebook.com/TraiesteSMART