Cum sa-mi conving copilul sa mearga la biserica

/ / Modificat: 2024-10-27
Cum sa-mi conving copilul sa mearga la biserica

Relatia copiilor cu biserica este una care se cultiva devreme. Cei mici simt apropierea de Dumnezeu in functie de exemplul pe care il primesc acasa de la parinti si bunici. Cand sunt mici, ii duci la slujbele mari, cum ar fi cea de Inviere, ii duci la impartasit. Dar undeva, ceva se „fractureaza” la un moment dat si copilul nu mai vrea sa mearga la biserica. Se poate intampla, de cele mai multe ori, pentru ca primeste exemple diferite in grupul sau. Poate se plictiseste sau nu mai vede sensul mersului la biserica ori poate se simte rusinat daca o face. Si atunci cum convingi copilul sa mearga la biserica?

Teologii spun ca este important ca un copil sa mearga la biserica de buna voie, nu fortat, pentru ca doar astfel va avea deschiderea necesara pentru acest ritual. In prezent sunt si preoti care vin ei catre copii, in mediul online, pentru a-i atrage in Casa Domnului.

„Generatiile tinere care intra in online trebuie intampinate cu un mesaj pozitiv si din partea bisericii. Tinerii de foarte multe ori se intreaba de ce sa merg la biserica, de ce sa stau de vorba cu un parinte, ce poate sa imi spuna el mie despre problemele pe care le am? Si atunci intru in mediul online si incerc sa extermin niste conflicte deja uzate. Tinerii trebuie sa inteleaga ca biserica este de fapt singura institutie care te primeste cu bratele deschise si te asculta”, spune parintele Vasile Antonie Tamas, care a inceput sa posteze pe TikTok clipuri menite sa creasca deschiderea oamenilor, si in special a tinerilor, catre biserica.

Teologul Sergiu Crudu spune, la randul sau, ca un copil care vede ca adultii din familia sa merg la biserica vor urma si ei exemplul. „Daca noi vom merge la biserica si vom avea un mod de viata sanatos, ei vor urma calea noastra. Trebuie sa-i lasam pe fiecare sa ia decizia, iar pe cei mici trebuie sa-i luam cu noi la biserica si atunci bineinteles ca le vom cultiva aceasta deprindere”, spune teologul.

Relatia copilului cu biserica depinde de varsta

Cand sunt mici copiii sunt dusi la preot pentru impartasanie fara sa inteleaga despre ce este vorba. Stiu ca trebuie sa se inchine, invata de mici cum sa isi faca o cruce corect, dar, pe intelesul lor, e bine sa le explicam si ce inseamna slujbele si taina impartasaniei.

„Niciodata, indiferent de varsta, copilul nu trebuie mintit cu privire la impartasanie, zicand: „Stai putin, ca parintele iti va da niste miere sau apa dulce”. Se intampla si astfel: copilul, neobisnuit cu viata bisericeasca, se zbate si striga ca nu vrea, iar mama si tata il duc la impartasanie tinandu-l de maini si de picioare. Dacă nu este pregatit deloc sa se impartaseasca, este mai bine ca parintii, prin exemplul propriu si rugaciune sa-l invete, incetul cu incetul, cu sederea in biserica. Intalnirea cu Hristos va deveni, astfel, pentru el, o bucurie, iar nu o amintire a unei violente pe care a suportat-o”, scrie parintele Maxim Kozlov, in cartea „Familia - ultimul bastion: raspunsuri la intrebari ale tinerilor”.

Prima rugaciune pe care e bine sa o invete copiii

Copiii trebuie invatati de mici sa se roage, spun preotii. „Stiti voi ca un copilas din acela mic cand se roaga, trei ingeri stau langa dansul? Atata-i de primita rugaciunea copiilor. Dar de ce? Pentru nevinovatia si curatia lor. Ca sa ne mantuim, sa ne ducem la Rai, trebuie sa fim curati ca si copiii cei mici. De aceea va rog, daca v-a dat Dumnezeu copilasi, de cand incep a vorbi, de cand invata gurita lor sa graiasca, invatati-i sa spuna „Doamne, Doamne”. Mai tarziu vor invata Tatal nostru, apoi cand merg la scoala invatati-i Crezul, Psalmul 50 si celelalte”, spunea arhimandritul Ilie Cleopa.

Chiar si copiii care sunt obisnuiti cu mersul la biserica in primii ani de viata se pot indeparta de acest spatiu pe masura ce se indreapta spre adolescenta. Prioritatile lor se schimba, „ispitele”, cum le catalogheaza preotii, sunt tot mai multe. Unora poate le este rusine sa le spuna prietenilor ca merg la biserica, dar nici nu pot explica in cuvinte acest sentiment.

Copilul care nu vrea sa mearga la biserica nu trebuie fortat sa o faca. Ii puteti explica, insa, ca acolo poate nu va gasi prieteni sau altii de varsta sa, insa va gasi o liniste personala, prin rugaciune. Copilul care merge la biserica trebuie sa invete regulile de buna purtare in Casa Domnului, insa nu trebuie sa se simta asuprit, mai ales cand intreaba ce inseamna un anumit cuvant sau de ce se spune o anumita rugaciune ori de ce foloseste preotul cadelnita cu tamaie. Orice cuvant dur, orice gest taios il va face sa nu isi doreasca sa revina. Ii puteti raspunde scurt, pe intelesul sau, cu asigurarea ca ii veti spune mai multe dupa slujba, de exemplu.

Credinta si mersul la biserica nu sunt obligatii, ci trebuie sa vina din suflet. Incurajati-l sa invete rugaciuni, vorbiti cu copilul despre cum se simte cand merge la biserica, despre insemnatatea marilor sarbatori, despre semnificatia impartasaniei si a spovedaniei si despre cum il poate ajuta credinta si participarea la slujbe. Cel mai important, ajutati-l sa mearga cu placere si interes la biserica, nu pentru ca sa trebuie sau pentru ca asa se face. Evitati „santajul” pentru a-l atrage spre biserica, evitati sa-i promiteti recompense si in niciun caz pedepse daca nu va merge la biserica.

„De foarte multe ori noi punem interdictii. Daca vrem sa fim exemple, trebuie sa ne comportam intocmai. Copilul in biserica trebuie sa aiba o libertate, sa se simta ca acasa”, spune parintele Vasile Antonie Tamas.

Taguri Copii biserica Biserica

Articole recomandate

Citeste si despre