Diversificarea alimentatiei la bebelusi: cand poti introduce hrana solida in masa copilului. Cele patru grupe de alimente esentiale pentru o dezvoltare armonioasa
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca diversificarea alimentatiei la bebelusi sa inceapa in jurul varstei de 6 luni, moment dupa care alaptatul nu mai este suficient pentru buna dezvoltare a copiilor.
Pentru bebelusii care au fost hraniti cu lapte praf, introducerea hranei solide poate avea loc si la cinci luni, insa niciodata mai devreme de patru luni. La sase luni, un copil este suficient de mare pentru ca organismul sau sa poata procesa si alte alimente, insa diversificarea hranei este un proces care trebuie facut treptat si in cantitati mici.
Inainte de a incepe diversificarea alimentatiei este bine sa ceri si parerea unui medic pediatru. Iata care sunt primele semne care arata ca bebelusul este pregatit sa manance si altceva in afara de lapte:
- bebelusul sta in fund si isi sustine cu usurinta capul si gatul
- cresterea productiei de saliva si aparitia dintisorilor de lapte
- dublarea greutatii corporale fata de cea de la nastere
- bebelusul da semne ca poate mesteca si isi manifesta interesul fata de alte tipuri de mancare
Cand incepi diversificarea, primele si cele mai grele lucruri pe care trebuie sa le invete bebelusul este cum sa inghita si sa mestece. Prima masa este si cea mai dificila, asa ca inarmeaza-te cu rabdare si pregateste sa ai la indemana toate lucrurile necesare: castronasul cu mancare, o lingurita, o bavetica, servetele si un scaun pentru copii.
Nu prepara din start o portie mare. Este posibil ca cel mic sa ia doar o gura din mancare inainte sa o scuipe si sa refuze sa mai manance.
In plus, prima masa solida nu trebuie sa fie una bogata: sunt suficiente cateva lingurite din piureul de fructe, legume sau din cerealele pe care i leai pregatit, scrie Webmd.com.
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este sa alegi alimente cu risc scazut de alergii.
Incearca sa eviti produsele care contin gluten, intrucat acesta poate irita stomacul, iar bebelusul poate dezvolta o intoleranta la el.
Alege, in schimb, cerealele pentru bebelusi precum acestea care nu contin gluten si sunt usor de amestecat. Poti pregati un piure gustos in combinatie cu fructe sau legume pasate.
Cerealele sunt modul ideal de a incepe diversificarea alimentara deoarece timpul lor de digestie este mai mare, iar senzatia de satietate se pastreaza mai mult timp. Bebelusul va avea in continuare nevoie de cel putin 500 de mililitri de lapte pe zi, adica in jur de trei biberoane, pe care e bine sa i le dai inainte sa adoarma.
Pe langa cereale, poti prepara piureuri din fructe si legume. Lista celor cu risc scazut de alergii, pe care le poti introduce inca de la inceputul diversificarii si pe care copiii nu le resping din prima arata cam asa:
Fructe: banane, nectarine, piersici, pere, mere, avocado
Legume: morcovi, cartofi dulci, dovleac, pastarnac, dovlecel, telina
Este bine sa te rezumi la cateva si sa introduci cate un aliment nou la fiecare 4-5 zile, pentru a observa cum raspunde organismul bebelusului: daca face alergii, indigestii sau iritatii la vreunul dintre alimente, excludel imediat si consulta pediatrul.
De asemenea, daca stii ca vreun membru al familiei are o intoleranta la gluten, alune sau seminte, includele in alimentatia copilului cu masura si foarte mare grija, intrucat alergiile pot fi si ereditare, in unele cazuri.
Pana la varsta de sase luni, nu este recomandat sa ii dai bebelusului produse lactate, intrucat acestea pot irita mucoasa stomacala. Laptele de vaca, branza calcica si iaurtul pot fi introduse ulterior in diversificatie, cand stomacul celui mic sa obisnuit deja cu hrana solida.
Acelasi lucru se aplica si in cazul introducerii carnii in alimentatie. Pediatrii recomanda sa se inceapa cu carnea slaba de pui sau de curcan, fara pielite, pasata sau taiata foarte marunt, pe care o poti pune in supa sau in piureurile de legume.
Un alt lucru demn de luat in seama este ca mancarea pe care o prepari pentru bebelus nu trebuie sa contina sare, zahar, miere sau alti indulcitori. Foloseste-te in schimb de combinatiile de fructe si legume si urmareste cum raspunde copilul fata de fiecare aliment.
Asta inseamna sa eviti si sucurile de fructe din comert, care contin zahar si aditivi nocivi pentru stomacul sensibil al copilului.
Nu uita ca inainte de a lua orice decizie privind schimbarea in alimentatia copilului, este esential sa ceri si sfatul medicului pediatru la care mergi de obicei si care il cunoaste deja pe bebe.
De asemenea, nu iti obliga copilul sa manance alimente care nu ii plac. Multi bebelusi resping anumite fructe si legume, in timp ce altii le adora, asa ca este important sa il cunosti si sa tii cont si de preferintele lui.
Sursa foto: Shutterstock