Fericire vs. lucruri. Cum poti avea un copil cu adevarat fericit

/ / Modificat: 2016-03-02
Fericire vs. lucruri. Cum poti avea un copil cu adevarat fericit

Fiecare parinte poate avea un copil cu adevarat fericit.

Experientele sunt mai importante decat obiectele

In 2010, doi profesori ai Universitatii Princeton din SUA au uimit o lume intreaga prin publicarea unui studiu revolutionar pentru modul in care ne raportam la bani si la fericire. Castigatorul premiului Nobel  pentru economie, Daniel Kahneman, si profesorul Angus Deaton au aplicat un chestionar despre fericire si venituri unui numar de peste 450.000 de cetateni americani.

Ei au descoperit ca persoanele care castigau mai putin de 75.000 de dolari pe an erau mai predispuse la  nefericire, in timp ce veniturile care depaseau acest prag si erau din ce in ce mai mari nu se oglindeau intr-o crestere a gradului de fericire resimtit de subiecti, conform metroparent.com.

Explicatia cercetatorilor este ca oamenii care nu‐si pot satisface nevoile de zi cu zi din cauza lipsei banilor sunt, in mod evident, mai nefericiti decat persoanele cu multi bani. Cu toate acestea, dincolo de pragul de 75.000 de dolari, fericirea tinde sa stagneze si nu mai are nicio legatura cu banii. 

De mentionat este faptul ca venitul mediu anual al unei familii americane este de aproximativ 50.000 de dolari. Daca am raporta aceste cifre la venitul mediu de familie din Romania (2.655 lei, in 2015), pragul psihologic  la  romani  ar  fi,  la  fel  ca  in  cazul  americanilor,  cu  50%  mai  mare  decat  acesta,  adica  aproximativ 4.000 de lei de familie.

Experientele sunt mai importante decat lucrurile

Studiul a demonstrat ca banii aduc fericirea doar pana la un anumit nivel, dincolo de care conteaza mai mult  timpul  petrecut  alaturi  de  familie,  evitarea  bolilor  si  a  durerii,  precum  si timpul liber  pe  care  oamenii il au la dispozitie.

Daca vrei sa ai un copil fericit, trebuie sa‐l inveti ca recunoasterea valorilor experientelor traite este mai importanta decat lucrurile pe care le poate cumpara.

Invata-l sa se bucure de timpul petrecut alaturi de  voi, iar daca doresti sa-i oferi un cadou, un astfel de dar ar putea fi cea mai buna alegere, deoarece il va ajuta sa inteleaga  cat de mult  conteaza el pentru voi, parintii, si cat de apropiati sunteti din punct de vedere emotional.

Atunci  cand  faceti  impreuna  planuri  pentru  urmatoarea zi sau  pentru  modul  in  care  va veti petrece weekendul, incurajeaza  copilul sa aleaga cum vrea sa decurga acea perioada de timp. In acest fel veti evita rutina zilnica si veti investi in  amintiri si intr-o puternica  legatura emotionala  intre toti membrii  familiei.

In plus, specialistii recomanda participarea activa a parintilor la jocurile copiilor si la punerea in practica a planurilor celor mici.

Un  alt  truc  pentru  a  genera  experiente  placute  este sa  afli  ce  il  fascineaza  pe  cel  mic. Are  abilitati "ingineresti"? Planuiti o excursie  la un muzeu aviatic. Ii place sa  cante  la  chitara? Incercati sa invatati  impreuna sa cantati o melodie sau mergi impreuna cu el la un concert.

Cateva idei care te-ar putea ajuta

Daca esti in pana de idei si nu stii ce sa faci pentru a investi timp in experiente foarte placute si utile pentru copilul tau, iata cateva idei:

1. Planuiti o zi departe de televizor si de calculator

Ai  putea  alege  o zi  pe saptamana  in  care sa  evitati  in totalitate televizorul si  calculatorul. In  plus,  ati  putea inchide si telefoanele mobile. Nu strica sa va intelegeti, din cand in cand, mai bine pe voi insiva atunci cand nu sunteti "conectati" la tehnologie. Sunt atatea lucruri placute de facut!

2. Redescoperiti parcurile sau curtea din jurul casei

Cand ati jucat ultima oara fotbal impreuna?

3. Mergeti la un restaurant nou

Mergi, impreuna cu copilul tau, la un restaurant pe care nu l‐ati mai vizitat niciodata. Este si mai bine daca localul nu este unul obisnuit, ci este, de exemplu, un restautant japonez, thailandez sau chinezesc. 

Copilul tau va patrunde, astfel, intr‐un nou univers.

4. Invatati ceva nou

Incepeti sa cultivati plante impreuna sau mergeti la pescuit, chiar daca nu ati mai facut niciodata asta  pana acum. Copilul tau va fi foarte incantat sa afle ca poate invata ceva nou in acelasi ritm cu parintii sai.

Foto: Donnie Ray Jones/Flickr

Articole recomandate

Citeste si despre