Nevoia de intimitate. De ce copiii au nevoie de o locuinta mai mare

/ / Modificat: 2016-02-29
Nevoia de intimitate. De ce copiii au nevoie de o locuinta mai mare

Pentru a se dezvolta in mod sanatos, copiii au o mare nevoie de intimitate. Aceasta creste ca urmare a propriei perceptii despre ei insisi.

De indata ce copiii inteleg ca sunt fiinte individuale care traiesc printre alte fiinte, ei simt nevoia sa se diferentieze de cei din jurul lor.

Robert Kegan, un specialist ale carui lucrari se refera la dezvoltarea identitatii umane si la maturitatea sociala, este de parere ca cei mici nu sunt capabili sa faca, in primele luni de la nastere, o distinctie intre ei si persoanele din jur, conform mentalhelp.net.

Perceptia sinelui se dezvolta, insa, pe masura ce copilul creste si devine constient ca persoanele de langa el sunt fiinte separate de el insusi, cu nevoi diferite si cu puncte de vedere diferite de ale sale. Nevoia de intimitate a  copilului se afla in stransa legatura  cu dezvoltarea acestei perceptii de sine,  ca persoana diferita de ceilalti. Acesta este si motivul pentru care bebelusii nu simt nevoia de intimitate, care se dezvolta constant pe masura ce copilul creste.

Dupa ce ajung la gradinita, copiii au nevoie de intimitate

In perioada gradinitei, copiii devin foarte constienti de individualitatea lor, deoarece incep sa faca parte din diferite grupuri sociale, alaturi de ceilalti copii. Constientizarea deplina a faptului ca sunt membri ai unui grup apare cu claritate abia dupa ce copilul intra la scoala.

Cu  toate  acestea,  nevoia  lor  de  intimitate  creste  constant  incepand  din  perioada premergatoare  gradinitei.  Acesta  este  si  motivul  pentru  care  copiii  aflati  la  o  astfel  de varsta  au  nevoie  de  spatiu personal  in  propria  casa,  un spatiu  pe  care  il  pot  controla dupa  bunul  plac, respectand, insa, cateva  reguli simple impuse de adulti, precum cea de mentinere a unui nivel satisfacator de curatenie.

Ce pot face adultii pentru copii

Exista cateva moduri prin care adultii le pot asigura copiilor spatiul personal de care au atat de multa nevoie.

Astfel, este ideal ca cel mic sa aiba camera lui. Parintii care isi doresc o locuinta mai mare au la dispozitie cateva optiuni de obtinere  a banilor necesari,  iar unele dintre  ele sunt foarte avantajoase pe termen  lung, dupa cum vedem aici.

Spre exemplu,  daca locuiti  intr‐un apartament  cu doua  camere si doriti sa  va mutati  intr‐unul cu trei camere, este mai avantajos sa achizitionati cea de-a doua locuinta printr-un credit bancar si sa platiti o mare parte din rata din  chiria obtinuta pentru primul  apartament  decat sa‐l vindeti si sa scoateti din buzunar diferenta de bani.

In  cazul  in  care  doriti  sa  apelati,  insa,  la  o  simpla  reorganizare  a  spatiului  pe  care  il aveti  deja  la  dispozitie, oferiti celui mic zona sa personala pe care sa o controleze dupa bunul plac. Copilul trebuie sa  aiba patul sau, propriul dulap de haine si propriul spatiu de depozitare a jucariilor. 

Spatiul personal al copilului nu trebuie invadat 

Spatiul pe care copilul il are la dispozitie nu trebuie invadat, iar parintii nu trebuie sa paseasca in acele locuri  decat  cu  permisiunea  celui  mic.  Singura  exceptie  este  legata  de  siguranta copilului  si  de  momentele in care il invata sa pastreze ordinea in propriile sale lucruri.

Invadarea  spatiului  personal  al  copilului  si,  mai  tarziu,  al  adolescentului  este  similara  cu invadarea  propriei sale persoane, fapt care afecteaza relatia de afectiune si de incredere reciproca dintre parinti si copii.

Foto: woodleywonderworks/Flickr

Articole recomandate

Citeste si despre