Un copil cu note mari la scoala este motiv de mandrie pentru parinti. Asteptarile cresc odata cu imbunatatirea rezultatelor si multi cad in capcana de a pune prea mare presiune pe cei mici. Rezultatul? Un copil care, oricat de bune rezultate ar avea, i se pare ca nu este niciodata suficient de bun.
Ce se intampla cand parintii pun presiune pe copii sa ia note mari
Ti se pare normal sa ii spui copilului ca astepti de la el note bune. Ti se pare normal sa il ajuti sa invete, sa ii verifici temele, sa te asiguri ca faci tot ce tine de tine pentru ca el sa aiba rezultate bune la scoala. Notele pot fi mari, dar, cu toata pregatirea, pot fi si nesatisfacatoare uneori. Iar atunci esti tentat, ca parinte, sa insisti si mai mult. Si nu te gandesti nicio clipa ca tot ajutorul si toate asteptarile tale nu fac decat sa puna presiune pe copil. O presiune care nu face decat sa ii scada randamentul, in loc sa il ajute sa performeze din punct de vedere academic.
Cand pui presiune pe copil sa ia note mari, acesta se va simti stresat, agitat, ar putea incepe sa aiba probleme cu somnul, iar toate acestea pot avea un impact negativ asupra starii sale de sanatate fizica si psihica. Copilul ajunge sa se simta neinteles, ajunge sa isi piarda respectul de sine atunci cand are impresia ca nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor parintilor. De ce? Pentru ca, atunci cand te preocupa atat de tare notele copilului, ai tendinta sa uiti de empatie, compasiune si bunatate. Chiar si cand cel mic are rezultate excelente, in mod paradoxal poti ajunge sa ti se para ca nu se pregateste suficient si sa te transformi intr-un tiran, fara sa vrei.
Este gresit sa pui presiune pe copil sa aiba note mari?
Depinde de felul in care pui problema si, mai ales, de felul in care reactionezi atunci cand rezultatele scolare nu sunt atat de bune pe cat te-ai astepta.
Chiar si un copil care invata mult, despre care stii ca stie materia, poate veni acasa cu o nota mai mica la un test. Inainte de a-i face reprosuri, de a-l certa ca nu a scris ce trebuia, desi ati invatat impreuna, incearca sa intelegi ce a provocat greselile care au dus la o nota sub asteptari. Poate a avut emotii, poate nu s-a simtit bine sau poate a fost nesigur pe cunostintele sale. Toate acestea pot fi gestionate cu rabdare si cu blandete si este foarte important sa lucrati la gestionarea emotiilor si la increderea de sine, la fel de important cum este ca el sa stie perfect tabla inmultirii, sa spunem.
Studiile arata ca acei copii care se simt presati de parinti sa obtina doar note mari la scoala au tendinta sa devina anxiosi, depresivi, sa aiba un respect de sine scazut si, paradoxal, sa inceapa sa aiba rezultate mai slabe la scoala. Explicatia? Ei se tem atat de mult de criticile parintilor si de faptul ca ar putea sa nu fie suficient de buni, incat nu se mai concentreaza pe ceea ce au invatat, ci mai mult pe ceea ce ii asteapta acasa. Iar aici pot interveni blocaje.
Nu este nimic rau in a incuraja copilul sa fie cea mai buna varianta a sa
Este firesc pentru un parinte sa vrea tot ce e mai bun pentru copilul sau. Iar aici intra si a-l incuraja sa fie cea mai buna versiune a sa la scoala. Vrei sa il motivezi sa invete bine si sa aiba note mari pentru a avea acces la un liceu bun, reusite la examene si succes in viitor. Nu uita, insa, ca uneori criticile pot ajunge sa il afecteze mai mult decat il motiveaza.
A-l incuraja sa fie mereu cel mai bun poate fi o presiune prea mare pentru un copil cu un moral fragil, iar atunci cand mai ajunge pe locul doi respectul de sine ii scade, pentru ca se simte invalidat.
Ajuta copilul sa devina mai bun fiind acolo pentru el, in loc sa pui presiune. Asigura-te ca el vine la tine cu toata deschiderea atunci cand nu poate intelege o lectie sau cand are nevoie de ajutor la teme, in loc sa pui presiune pe el. Nu pune atat de mare pret pe note, cat pe ceea ce stie copilul tau si asigura-l ca este un motiv de mandrie pentru tine.
„Chiar daca esti un parinte care munceste mult, care are succes in cariera, care are un venit bun, nu ajuta la nimic sa pui presiune pe copil sa iti calce pe urme. Primeste oricum mesaje de la restul lumii ca trebuie sa fie mereu mai bun si mai rapid. Si tocmai de aceea parintii ar trebui sa se concentreze mai mult pe a le insufla valori si a le oferi sprijin si siguranta”, spune dr. Suniya Luthar, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Arizona, coautor al unui studiu privind rolul atitudinii parintilor in sanatatea psihologica si performanta academica a copiilor.