Prima zi de scoala: emotii mari pentru cei mici!

/ / Modificat: 2016-09-01
Prima zi de scoala: emotii mari pentru cei mici!

Buchete de flori, uniforme, ghiozdane noi, fetite cu codite si baietei cu papion. Prima zi de scoala. Cu nostalgie din partea parintilor si cu entuziasm din partea copiilor, prima zi de scoala marcheaza un nou inceput, deschizand un drum spre cunoastere si dezvoltare, insa nu este primul pas in cariera copilului pentru ca acesta deja a fost facut in Lumea Copilariei, in cadrul atelierelor.

Primul an de scoala poate fi dificil de ambele parti in lipsa unei pregatiri anticipate, in sensul ca cel mic poate intampina dificultati de integrare in colectiv, trezitul dimineata poate fi mai ceva decat un chin ori nu va intelege ca scoala nu e chiar in loc de joaca.

Am structurat pentru parintii de prescolari o lista de activitati de pregatire a "terenului"!

Invata-l sa raspunda cu demnitate si incredere la intrebarea: „Pe tine cum te cheama?”

Este o intrebare cu care colegii sai il vor aborda. Este important pentru copil sa nu se piarda printre alti 30 de copii si este de asemenea important sa se impuna printr-o atitudine corecta. De obicei, prima impresie conteaza cel mai mult, chiar si in cazul copiilor.

Discuta cu el despre punctele sale slabe

Poate ca nu poate pronunta litera "R" corect sau poate ca nu poate scrie inca. Explica-i pe intelesul sau nu trebuie sa ii fie rusine si ca acesta este rolul invatatorului, in care trebuie sa aiba incredere ca il va ajuta sa depaseasca momentul dificil la scoala. Desigur, o scurta discutie intre tine si cadrul didactic ar ajuta foarte mult.

Descopera-i punctele forte din timp

Pentru copil conteaza foarte mult faptul ca parintele ii recunoaste unele merite, de exemplu faptul ca este constiincios si serios. Sau faptul ca s-a gandit sa termine temele si apoi sa iasa la joaca. Aminteste-i cand ai ocazia de lucrurile bune pe care le face, il vei motiva sa mearga mai departe cu mai mare elan.

Nu ignora talentele sale

Poate ca este bun la sah sau are o minte sclipitoare la matematica. Sau poate ca atelierele creative sunt punctele sale forte. Indiferent de subiect, ceea ce il pasioneaza de mic poate fi imboldul unei cariere la varsta adulta, iar experientele raman adanc infiltrate in constiinta lui.

Ordine si disciplina

Nu ar trebui sa sune atat de stalinist, insa cel mic are nevoie de un program dupa ce vine de la scoala, pentru ca acum timpul lui liber va fi dupa rezolvarea temelor. Discutati impreuna despre acest lucru si chiar daca esti in mare parte la serviciu, rezerva timp seara sa discutati despre problemele intampinate.

Pregateste–te pentru refuzul de a merge la scoala

Deseori, schimbarile pentru copii sunt asemanatoare cu cele pentru adulti. Din teama, refuza sa iasa din zona de confort. Oameni necunoscuti, un loc cu totul nou, departe de mami si tati, responsabilitati, toate acestea il pot speria pe copil si ii pot induce starea de anxietate. Pentru a trece cu brio peste acest hop este necesar sa ii vorbesti cu entuziasm de perioada ce va urma, ba chiar ii poti povesti cum a fost experienta ta de prescolar. Cu siguranta povestea il va capta!

Noi credem ca prima zi de scoala va fi o reusita, insa ceea ce urmeaza cu adevarat greu este perioada de dupa. Greu si frumos am putea spune, pentru ca este o perioada de transformare a copilului, chiar sub ochii parintilor.

Conform celor spuse de psihologi, timpul de acomodare poate fi de la cateva zile la cateva saptamani. Printre temerile copiilor se numara intrebari precum "Daca nu imi fac prieteni?", "Oare mama vine inapoi sa ma ia acasa?", "Oare o sa ma descurc sa vin singur acasa?", subiecte ce trebuie abordate cu calm si incredere de catre parinti. Au existat desigur si cazuri in ceea ce priveste refuzul scolar si atunci a fost nevoie de interventia psihologului.

Copiii pot deveni violenti din instictul de a se apara, ori de cate ori se simt amenintati. De aceea, la atelierul de tehnici de autoaparare, copilul poate invata disciplina, controlul emotiilor si cum sa faca fata cu brio unui atac, fie chiar si verbal.

Atelierele de Yoga pot reduce stresul acumuluat odata cu noua experienta, in timp ce dansul creativ le va stimula imaginatia si ii va relaxa in acelasi timp.

In gasca noastra are mereu un loc!

Chiar daca va merge la scoala, locul de joaca Lumea Copilariei va ramane un loc unde se va putea intoarce negresit pentru recreere (si educatie, desigur!). Atelierele pregatite pentru copiii de pana la 14 ani sunt cu siguranta o idee indragita unde copilul se va bucura in continuare de programe educative, creative si interactive conduse de specialisti in domeniu!

Lumea Copilariei Mogosoaia este locul unde se imbina perfect educatia si joaca. O locatie destinata copiilor cu varste intre 1 și 14 ani, unde sunt organizate ateliere pentru copii, petreceri și tabere de vara, cursuri si afterschool. Pentru mai multe detalii urmariti site-ul www.lumea-copilariei.ro sau ne puteti suna la 0754 317 679 sau la 031 420 57 87.

logo_lumea_copilariei

Articole recomandate

Citeste si despre