Un copil le este livrat parintilor cu o sumedenie de responsabilitati si sarcini pe care acestia trebuie sa le realizeze si sa si le asume, insa fara un manual personalizat care sa ii invete pe adultii responsabili de cresterea si educarea copilului ce trebuie sa faca. Iar parintii ajung sa se documenteze, sa citeasca si sa ceara pareri despre cum ar fi mai bine sa procedeze cu copilul lor.
Ce este neplacut si de multe ori extrem de obositor pentru multi dintre parinti este faptul ca de foarte multe ori copiii plang fara un motiv de care sa isi dea usor seama, mai ales in primii ani ai vietii. Iar din acest moment intervine modul in care parintii inteleg lucrurile, respectiv atentia pe care o acorda copilului din toate punctele de vedere.
Colicile sau perioadele de plans necontrolat in primele luni de viata
Una dintre cele mai dificile perioade prin care trec parintii care si-au cunoscut nou-nascutul este chiar in primele luni de viata, atunci cand bebelusul poate avea perioade de plans pentru care pare a nu exista nicio rezolvare. Desi nu este o boala in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba procesul in care sistemul digestiv al nou-nascutului se acomodeaza cu regimul alimentar din mediul exterior, perioada de colici copii este una dificila si pentru bebelus, si pentru parinti. Inarmati cu rabdare si oferindu-i copilului caldura propriului corp, iubire si afectiune, totul va trece repede, iar bebelusul va regasi linistea necesara pentru o crestere armonioasa.
Primele semne ca bebelusul este pregatit de diversificare
Pentru ca un bebelus sa fie pregatit de diversificare, acesta trebuie sa bifeze cateva semne. Este vorba, in primul rand, de o conditie pe care acesta trebuie sa o respecte – aceea de a sta in sezut, astfel incat sa poata sta in scaunul de masa fara a-i fi fortata coloana. Apoi este vorba de interesul pe care acesta il arata pentru mancare, respectiv de o buna coordonare ochi-mana-gura. Doar in acest fel vei sti ca intr-adevar copilul tau este pregatit sa ii fie completate mesele si cu mancare solida.
Mersul de-a busilea si primele incercari de explorare
Copiii sunt exploratori innascuti, iar primele miscari „pe cont propriu” pot aparea imediat dupa 6 luni. Mersul de-a busilea este cel in care copiii isi incep aventura de explorare, iar parintilor nu le ramane decat sa se bucure de fiecare miscare a copilului, dar sa ii acorde acestuia si o atentie mai mare – bebelusul poate cadea din pat, se poate lovi, poate ajunge in locuri periculoase din casa si poate prinde obiecte cu risc de inec pe care le poate duce la gura.
Joaca, mersul in picioare, interes pentru ce este in jur
Primii pasi ai copilului sunt sinonimi cu debutul unei perioade in care interesul pentru a explora lumea din jur creste. Copiii devin interesati de alti copii cu care se pot juca, dar aventurile de explorare pe propriile picioare sunt cele care vor duce copiii catre urmatoarea etapa, cea a socializarii si a jocului alaturi de ceilalti. Ofera-i libertatea necesara pentru a cunoaste, raspunde-i la orice intrebare si asigura-te ca ceea ce ii este oferit de catre ceilalti este corect si calitativ.
Intrarea in colectivitate si primii pasi intr-o viata sociala
Odata cu intrarea in colectivitate, copiii incep o noua etapa extrem de importanta. Este vorba despre posibilitatea de a socializa cu ceilalti, de a imparti cu alti copiii ceea ce au ei sau ceea ce li se pune la dispozitie, despre acomodarea la viata pe care o va duce de acum incolo incetul cu incetul. In acelasi timp, este posibil ca intrarea in colectivitate sa vina si cu racelile repetate, iar pentru aceasta un sirop raceala copii este intotdeauna solutia pe care trebuie sa o ai la indemana pentru a putea face fata provocarilor.