Exista alimente pe care le putem consuma crude fara probleme (odata ce le-am spalat bine). Acesta este cazul, de exemplu, a majoritatii fructelor si legumelor. Dar sunt si alimente care nu ar trebui niciodata consumate crude.
Chiar daca tentatia este mare, exista o serie de alimente pe care nu ar trebui sa i le dai niciodata copilului negatite, deoarece pot fi un pericol pentru el, din cauza riscului de contaminare cu bacterii sau paraziti.
10 alimente care nu ar trebui consumate niciodata crude
Unele alimente trebuie gatite inainte de a fi consumate fara riscuri sau probleme de orice fel. Iata o lista cu alimentele pe care nu trebuie sa le dai copilului in stare bruta, deoarece pot constitui un risc. Aminteste-ti ca multe alimente pot transmite bacterii si paraziti daunatori sanatatii, cum ar fi salmonella sau anisakis, si ca altele, pur si simplu, nu pot fi bine digerate de stomac in stare cruda.
1. Carnea de pui si de porc. Carnea de pui este benefica pentru sanatate, dar se recomanda sa fie bine gatita, deoarece este una dintre tipurile de carne care atrag mai multi microbi si bacterii. Nu este vorba de spalarea sub jet de apa (acest lucru nu elimina anumiti microbi din carne), ci supunerea la temperaturi ridicate. Si, bineinteles, nu uita sa cureti plansa si cutitul pe care le-ai folosit pentru a transa carnea.
Acelasi lucru este valabil si pentru carnea de porc. Desi carnea de porc din comert trebuie sa depaseasca mai multe controale sanitare, ea poate ascunde niste paraziti numiti trichinoza si tenie. Ambii paraziti pot fi foarte periculosi pentru sanatatea noastra.
2. Ouale. Acestea reprezinta un pericol in ceea ce priveste transmiterea bacteriilor de salmonella. Modul de eliminare este prin gatirea la temperaturi ridicate. Prin urmare, cel mai sigur mod de a consuma oul este gatit. Totusi poti lua anumite masuri de precautie pentru a scapa de aceasta bacterie. De exemplu, daca speli oul foarte bine inainte de a-l folosi. Salmonella provoaca diaree, varsaturi, febra si dureri abdominale ingrozitoare.
3. Laptele. Inainte de a ajunge in comert laptele trece printr-un proces de pasteurizare, necesar pentru eliminarea numeroaselor bacterii care se pot adaposti in el. Nu este recomandat sa-i dai copilului lapte direct de la animal. Poate fi foarte periculos. Printre bacteriile care pot fi transmise se numara E. coli si salmonella.
4. Fasolea rosie. Daca este inghitita cruda, fasolea rosie poate provoca varsaturi si o durere teribila la nivelul stomacului. Asta pentru ca fasolea contine lectina, o toxina naturala care dispare atunci cand fasolea este gatita.
5. Cartofii. Daca se intampla ca micutul tau sa inghita cartof crud, trebuie sa stii ca acesta contine o toxina alimentara, care poate provoca ravagii in stomac. In plus, cartofii contin un indice ridicat de amidon, care este extrem de greu de digerat. In timp, ei pot dezvolta o toxina numita solanina.
Vei sti acest lucru daca observi ca suprafata cartofului are mici pete verzi. In acest caz, arunca-i, deoarece aceasta toxina duce la intoxicatii alimentare. De obicei nimeni nu incearca sa manance cartofi cruzi (nu sunt foarte apetisanti), dar ar trebui sa stii ca este mai bine sa nu incerci niciodata.
6. Carnea de peste. In bucataria japoneza pestele crud este o delicatesa. Cu toate acestea poate transmite un parazit numit anisakis. Pentru a-l elimina, pestele trebuie congelat inainte de a fi folosit.
7. Migdalele amare. Daca ai incercat vreodata sa mananci o migdala direct din copac si a trebuit sa o scuipi din cauza gustului sau amar, ar trebui sa stii ca ai facut bine si ca ai scapat de un rau mai mare. Migdalele amare contin acid cianhidric, o combinatie otravitoare de cianura de hidrogen si apa. De fapt, ele pot fi mortale in cantitati mari. Cu toate acestea, gatite sunt complet inofensive.
8. Ciupercile. Acestea au proprietati excelente si sunt foarte bune, dar gatite. Crude, nu numai ca sunt teribil de greu de digerat, dar multe dintre ele sunt toxice in stare bruta.
9. Rubarba. Aceasta planta acrisoara furnizeaza o multime de fibre si vitamine, dar atata timp cat ii consumam tulpina, niciodata frunzele. Motivul este ca frunzele au o toxina numita acid oxalic. Acesta este foarte periculos si afecteaza rinichii in mod direct.
10. Maslinele. Sa recunoastem ca maslinele sunt delicioase, iar copiilor le plac mult, de obicei. Cu toate acestea, nu este recomandabil sa le manance direct din copac. Stii de ce? Deoarece au o concentratie foarte mare de oleuropeina, o componenta care ii da un gust oarecum amar si neplacut.