4 mituri despre lapte care nu sunt adevarate! Renunta sa le mai crezi

/ / Modificat: 2022-02-27
4 mituri despre lapte care nu sunt adevarate! Renunta sa le mai crezi

In copilariile noastre laptele a fost intotdeauna un aliment de baza. Acum insa, laptele a ajund “victima” unor pseudostiinte de propagare a fricii. Gama variata de produse lactate, dar si de produse vegetale menite sa inlocuiasca lactatele, alaturi de mesajele contradictorii care se gasesc peste tot, duc la confuzie. Oamenii nu stiu ce sa mai inteleaga, ce sa mai aleaga sau daca sa aleaga sau nu ceva.

Daca alegi sa nu consumati produse lactate din motive etice sau de mediu, este perfect in regula. Insa, nu trebuie sa uiti ca, nutritia se bazeaza pe stiinta nu pe pareri. Prin urmare, indiferent de alegerea pe care o faci este important sa stii adevarul despre produsele lactate.

Mit: Oamenii nu sunt conceputi sa bea lapte de vaca. Singurul aliment care exista exclusiv pentru consumul uman este laptele matern. Laptele de vaca, fara indoiala, este destinat doar viteilor.

Este adevarat ca exista unele persoane care nu pot tolera produsele lactate (acestea suferind de intoleranta la lactoza). Cu toate acestea - majoritatea oamenilor sunt capabili sa tolereze alimentele lactate (si fac acest lucru de mii de ani), ceea ce este minunat, deoarece laptele este o sursa de hrana foarte nutritiva. Este deosebit de bogat in proteine, calciu, fosfat, vitaminele B si iod, care sunt toate substante nutritive importante pentru sanatatea umana.

Mit: Alimentele lactate sunt rele pentru intestin

Sanatatea intestinului a devenit extrem de populara si pe buna dreptate, exista atat de multe dovezi care sustin beneficiile pentru sanatate si bunastare ale unui intestin sanatos. Din nefericire, vedem atat de multi oameni care sunt indusi in eroare, crezand ca trebuie sa elimine lactatele din dieta lor pentru a obtine o sanatate intestinala optima. Daca ne uitam la stiinta, nu exista dovezi sau cercetari care sa arate ca lactatele au un impact negativ asupra intestinului. De fapt, cercetarile indica exact contrariul si anume ca lactatele sunt benefice pentru sanatatea intestinala. Consumul moderat de produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul si unele branzeturi, poate fi de fapt benefic pentru microbiomul intestinal.

Mit: Laptele cu continut scazut de grasime are zahar adaugat in el

Laptele simplu cu continut scazut de grasime nu are zahar. Desigur, exista si variante cu zahar, insa acest lucru este indicat in lista cu ingresiente si se regaseste, in special, in cazul produselor cu diferite arome. Motivul pentru care se spune ca laptele degresat contine mai mult zahar, nu se refera la zahar adaugat ci la lactoza (zaharul natural care se gaseste in lapte). Atunci cand grasimea este indepartata din lapte, ceea ce ramane este putin mai concentrat (inclusiv proteine, calciu si lactoza). Deci, desi scaderea grasimii are ca rezultat un nivel usor mai mare de lactoza, acesta nu este zahar adaugat. 

Mit: Consumul de alimente lactate provoaca acnee

Acest mit circula de ani de zile. Teoria din spatele acestuia este ca laptele si alimentele lactate iti congestioneaza pielea, cauzeaza acumularea de ulei, ceea ce poate duce la aparitia cosurilor si a acneei. Iata care este treaba, nu exista nicio dovada stiintifica care sa sustina o legatura intre acnee si alimentele lactate. Academia Americana de Dermatologie si Colegiul Australian al Dermatologilor afirma ca acneea nu este cauzata de dieta. Tipul de piele, genetica, hormonii si expunerea la poluanti sunt mai degraba factori determinanti pentru acnee decat lactatele. O dieta sanatoasa si echilibrata care sa includa multe fructe proaspete, legume si produse lactate este cea mai buna modalitate de a va asigura ca pielea primeste toti nutrientii de care are nevoie.

FOTO: pexels.com

Taguri Lapte copii Lapte bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre