Deserturile de vara sunt cele mai incantatoare moduri prin care te poti racori, satisfacandu-ti in acelasi timp si papilele gustative. Insa nu de putine ori ti se intampla sa te simti vinovata dupa ce te infrupti din "ceva dulce", de vreme ce iti doresti sa fii o mamica in forma, sanatoasa si cu trup zvelt.
Vestea buna este ca vei scapa de eventualele procese de constiinta, daca vei alege sa savurezi deserturi de vara usoare, care sa nu iti puna in pericol silueta. Invata sa prepari chiar tu cateva deserturi racoritoare decadente, pe care sa le consumi fara sa te gandesti la excesul de calorii care ti-ar putea afecta greutatea corporala!
Mix de fructe cu fursecuri crocante
Ce poate fi mai placut intr-o zi torida, decat un desert racoritor, in care fructele suculente fac o combinatie excelenta cu bucati mici de fursecuri crocante si intens aromate?
Ingrediente:
1 mar mare decojit si taiat cubulete
1 para mare, decojita si taiata cubulete
1 cana boabe struguri fara samburi, taiate pe jumatate
1 cana de zmeura sau afine
un sfert de cana marmelada de portocale
un sfert de cana suc de portocale
6 fursecuri cu migdale, maruntite
1 lingura zahar brun
1 lingura unt nesarat
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius si unge cu unt o tava de copt medie. Imprastie bucatile de fructe pe fundul recipientului, apoi amesteca marmelada cu sucul de portocale si toarna mixtura peste fructe. Presara fursecurile maruntite si zaharul si lasa totul la cuptor timp de 35-40 de minute, pana cand fructele devin fragede.
Inghetata de lamaie facuta in casa
In serile toride, toata familia tanjeste dupa un desert racoritor. Renunta la inghetata din comert si prepara tu una delicioasa, in casa, daca ai o masina de facut inghetata.
Ingrediente:
coaja de la 3 lamai, rasa fin
sucul de la 2 lamai
4 cani lapte integral
4 linguri zahar brun
8 galbenusuri de ou
Mod de preparare:
Toarna laptele intr-o oala si adauga coaja rasa de la doua lamai, apoi pune totul la foc. Adauga treptat jumatate din cantitatea de zahar si amesteca in mod continuu, pana da in foc (aproximativ 5 minute). Intr-un bol mediu, amesteca galbenusurile de ou cu restul de zahar, pana obtii o compozitie omogena (le poti bate si cu mixerul).
Cand laptele incepe sa fiarba, ia-l de pe foc si toarna jumatate din cantitate peste compozitia cu ou, amestecand bine pana se incorporeaza perfect. Pune din nou oala cu laptele pe aragaz, la foc mediu, apoi adauga compozitia cu ou si amesteca bine cu o lingura din lemn, timp de 2-3 minute (nu mai mult, altfel se vor prinde ouale de fundul recipientului).
Ar trebui sa obtii o compozitie densa, care sa se intareasca vizibil pe suprafata lingurii. Ia oala de pe foc si toarna mixtura intr-o caserola ermetica, pe care o introduci apoi la congelator timp de 12-24 de ore. Proceseaza compozitia in masina de inghetata, impreuna cu sucul de lamaie, conform instructiunilor. Transfera totul intr-un bol si presara deasupra coaja rasa de la o lamaie.
Tarta cu crema de branza si capsune proaspete
O simpla privire aruncata spre acest desert de vara incredibil este suficienta pentru a-ti trezi cele mai accentuate pofte de "ceva bun".
Ingrediente:
1 kg capsune spalate, curatate si taiate in jumatate
5 linguri zahar brun
120 grame crema de branza fina la temperatura camerei
200 grame frisca densa
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita de suc de lamaie
1 aluat de tarta deja copt
170 grame smantana degresata
Mod de preparare:
Intr-un bol mediu, amesteca jumatatile de capsune cu 3 linguri de zahar brun, astfel incat sa se inmoaie bine si sa prinda un strat de luciu. Adauga in recipientul mixerului crema de branza, frisca, restul de zahar, esenta de vanilie si sucul de lamaie si proceseaza totul timp de 4-5 minute.
Incorporeaza o treime din smantana din amestecul de branza cu o spatula, pana la omogenizare, apoi repeta procesul pana epuizezi toata smantana. Acum poti intinde crema obtinuta in aluatul copt de tarta, avand grija sa uniformizezi bine suprafata.
Baga prajitura la frigider aproximativ o ora. Pune capsunele intr-o strecuratoare, astfel incat sa ramana doar fructele intregi, pe care sa le presari apoi peste tarta. Serveste desertul imediat!
Sandvis cu capsune si inghetata
Iata un desert pe care il poti improviza atunci cand ai musafiri neanuntati sau pur si simplu vrei sa iti rasfeti simturile cu un dulce racoritor, fara prea multe calorii.
Ingrediente:
500 grame inghetata de vanilie
500 grame capsune proaspete
8 fursecuri plate si rotunde
sirop de artar (dupa gust)
2 lingurite zahar brun
Mod de preparare:
Pune un tocator la frigider timp de 30 de minute si scoate inghetata de la congelator, astfel incat sa devina mai cremoasa. In tot acest timp, curata capsunele si taie-le in jumatate. Cand tocatorul se raceste suficient, scoate-l si pune inghetata pe suprafata lui, apoi incorporeaza capsunele in aceasta, amestecand cu grija.
Ia un fursec, asaza un strat gros de inghetata cu capsune proaspete si pune deasupra un alt fursec, astfel incat sa obtii un sandvis. Repeta operatiunea cu restul fursecurilor, iar la final, asezoneaza-le cu siropul de artar si putin zahar brun (daca simti nevoia de un gust dulce mai intens).
Prajitura pufoasa cu fructe de padure
In cazul in care simti nevoia de mai multi carbohidrati in desertul tau de vara, urmatoarea reteta incantatoare iti va satisface din plin pofta.
Ingrediente:
1 cana de faina
1 sfert cana malai fin
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
12 linguri de unt nesarat
5 linguri zahar brun
1 lingurita esenta de vanilie
1 jumatate lingurita coaja rasa de lamaie
2 oua mari
1 sfert cana de lapte
1 cana de afine
1 cana de zmeura
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius, apoi tapeteaza tava de copt cu unt si faina. Intr-un bol mare, amesteca faina, malaiul, praful de copt si sarea. Separat, bate cu mixerul untul pana devine cremos, timp de doua minute.
Adauga treptat jumatate din cantitatea de zahar si proceseaza totul inca 3 minute, apoi presara esenta de vanilie si zeama de lamaie peste compozitie. Urmatorul pas este sa introduci ouale intregi, pe rand. La viteza mai mica, mixeaza si ingredientele uscate. Adauga laptele si proceseaza compozitia, pana se omogenizeaza.
Toarna aluatul in tava, pune fructele uniform pe toata suprafata si presara restul de zahar. Coace timp de 45 de minute, pana cand prajitura devine maronie pe margini.
Tu ce deserturi de vara pregatesti acasa? Da-ne reteta favorita in sectiunea de comentarii!