Condimentele din mancare nu dau doar savoare si gust bun alimentelor. Ele sunt o sursa de energie si sanatate pentru tine si familia ta.
Multe dintre ele ajuta la combaterea unor boli grave precum cancerul, afectiunile digestive, reducerea colesterolului nociv si altele. Nu te sfii sa presari din plin scortisoara, menta, coriandru, piper, ginger si alte condimente in preparatele pe care le savurezi zi de zi!
Piper
Acest condiment care te face sa stranuti este extrem de picant si se gaseste sub forma de boabe sau zdrobit, ca pudra. Piperul stimuleaza papilele gustative si ajuta la digestie. Si-a dovedit efectul si in curele de slabire stimuland arderea grasimilor si este si un puternic antioxidant, ajutand la combaterea bolilor cronice si a cancerului.
Curcuma
Curcuma este un ingredient mai putin cunoscut care se gaseste sub forma uscata (pulbere) si are culoare galbuie. Are un gust picant si usor amarui si miroase a portocala amestecata usor cu ginger. Specialistii sustin ca acesta este un antioxidant puternic si cu efecte antiinflamatoare. Contribuie si la reducerea colesterolului nociv din sange si are si proprietati anticancer. Interesant este faptul ca s-a descoperit si un alt efect ajutand cu succes la combaterea trombozei venoase profunde.
Scortisoara
Aceasta aroma delicioasa folosita in prajituri si in diverse produse de panificatie se gaseste fie sub forma de pudra, fie de baton. Aceasta are un gust dulceag, usor picant. Este o sursa bogata de calciu si fier, la fel ca si de crom - un mineral esential care stimuleaza efectul insulinei. Ea poate fi folosita cu succes in dieta diabeticilor.
Coriandru
De la coriandru se folosesc atat frunzele, cat si semintele uscate pentru a aroma preparatele culinare. Acestea au un usor gust de lamaie. Uleiul aromatic pe care-l contine coriandrul creeaza o usoara senzatie de caldura in stomac si ajuta la scaderea nivelului glicemic din sange, fiind de un real folos diabeticilor.
Chili
Unul dintre cele mai picante condimente sau mirodenii din mancaruri este si unul dintre cele mai benefice pentru sanatatea ta, in special daca vrei sa iti remodelezi silueta. Il poti folosi proaspat, uscat sau sub forma de pulbere si este foarte iute la gust. Acesta ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si ajuta la decongestia nazala atunci cand ai nasul infundat sau plamanii congestionati. De asemenea, este un condiment recomandat in dietele de slabit, pentru ca accelereaza metabolismul si arde calorii.
Ghimbir
Ghimbirul are o aroma usor picanta, dar totdata si dulceaga si poate fi folosit atat proaspat, cat si pudra ori sub forma de particule sau bombonele. Acesta isi aduce contributia in special la femeile insarcinate. Are un puternic efect antivomitiv si ajuta la ameliorarea greturilor matinale care dau batai de cap multor gravidute. De asemenea, si-a dovedit eficienta si impotriva raului de miscare sau de masina. La fel ca chili, ghimbirul ajuta la combaterea problemelor circulatiei sanguine si la ameliorarea anumitor probleme respiratorii.
Patrunjel
Este unul dintre cele mai cunoscute zarzavaturi care innobileaza mancarurile atunci cand sunt scoase din cuptor. Acesta este mai apetisant si savuros atunci cand este folosit proaspat, insa se mai regaseste si sub forma uscata sau pudra.
Patrunjelul este bogat in minerale ca potasiu, calciu sau silica (care ajuta la intrarirea unghiilor, parului si la sanatatea pielii). De asemenea, el are in compozitie ingredienti unici care il fac extrem de valoros: uleiurile volatile ajuta la combaterea tumorilor, in special la plamani, iar flavonoidele, care contin vitamina A si C ajuta la protectia impotriva artritei reumatoide.
Menta
Gustul racoros al mentei, dar si usor dulceag o face extrem de atragatoare in zilele toride de vara. Are meritul de a potoli furtunile stomacului si de a ajuta digestia. Ajuta la combaterea indigestiei, a spasmelor colonului si a celor musculare. De asemenea, ajuta la tratarea diareii si la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil.